Annonce

Debat: Mette F. får visit fra en presset mand

Indiens premierminister besøger for første gang i sit liv Danmark. Mødet skulle handle om grøn omstilling, men krigen i Ukraine har taget dagsordnen.
Foto: Prime Ministers Office
Mette Frederiksen og Indiens premierminister Modi udveksler en traditionel indisk hilsen, 2021
Narendra Modi er den første indiske premierminister, der er på besøg i Danmark efter næsten to årtier.

Hans besøg falder på et tidspunkt, hvor han som leder af det største demokrati i verden bliver holdt ansvarlig for at have taget et neutralt standpunkt i krigen i Ukraine.

Modi nægter at blive involveret på trods af utallige opringninger og besøg fra amerikanske og europæiske ledere.

Utallige vestlige ledere har for nylig besøgt Indien. Herunder et netop overstået statsbesøg af Boris Johnson. Og dette besøg i Danmark - sammen med et besøg i Tyskland - skulle gerne få Modi til at ændre mening.

Desuden rejser Joe Biden til Tokyo i maj måned, hvor han også skal møde sin indiske kollega. Tokyo-besøget er egentlig tænkt som et afgørende besøg for at møde Modi og prøve at få ham til at ændre sit neutrale standpunkt.

Skulle se på grøn teknologi

Spørgsmålet er, om Modi får lov til at trække vejret her, eller om besøget i København også handler om det, som alle diskuterer, nemlig Ukraine.

Det egentlige formål var ellers, at det skulle handle om Indiens nye charmeoffensiv for at få Danmark mere involveret i Indien på det grønne område.

Det er alligevel vældig interessant, at hans besøg kommer på et tidspunkt, hvor fokusset er på at få ham til at melde sig ind i selskabet af demokratiske lande og lægge maksimalt pres på Rusland med henblik på at få standset den militære fremmarch i Ukraine.

Modi vil helst lade være med sige noget og få sit besøg til at handle om en bedre erhvervsmæssig kontakt mellem Indien og Danmark.

En ny verdensmagt

Men det store spørgsmål forbliver, om Indien er på vej til at facilitere Ruslands mulighed for at blive et asiatisk land frem for et europæisk.

Indiens ageren er i den grad afgørende. Ja, næsten vigtigere end alle EU-landes fælles indsats, fordi det med en nyvunden økonomisk og strategisk magt også kan ende med at havne i den anden grøft og blive en modpol til Vesten ved at danne en alternativ blok til Vesten sammen med Kina og Rusland.

Indien er blevet tungen på vægtskålen i den nye verdensorden, og landets standpunkt er vigtigere, om ikke næsten den vigtigste stemme i øjeblikket med mulighed for at tippe balancen i den verserende krig i Europas baghave.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At kalde Indien for leder af verdens største demokrati er vist lidt overdrevet, når man ser på landets "Kastesystem", hvor de ca. 2 millioner kasteløse ingen rettigheder har, men er en slags "slaver" for de mest velstående i den øverste kaste. De må heller ikke gifte sig med personer fra de andre kaster, så før jeg vil kalde Indien for et demokratisk styret land, skal de først afskaffe de "racistiske" kastesystem, så tak for besøget, men kom godt hjem.

Der skulle stå 200 millioner kasteløse.

Er det mon ikke stadig sådan at flere indere har en smartphone / ipad end adgang til et toilet?

https://www.youtube.com/watch?v=yONFdyp6LKc
.