Annonce

Doktor Dan: ny professor for dyr og landbrug

Hvad skal politikere med professorater på universiteter? Det forsøger Netavisen Pios udsendte at få svar på ved at lytte med ved Dan Jørgensens tiltrædelsesforelæsning på Aalborg Universitet.
Hvad har tidligere operachef Kasper Bech Holten, forfatteren Klaus Rifbjerg, forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, tidligere udenrigsminister Uffe Elleman og nu også Socialdemokraternes flygtninge- og udlændingeordfører Dan Jørgensen til fælles? De har såmænd alle sammen opnået den fornemme titel af adjungeret professor.

Hyldest til ’en person på højt fagligt niveau
Den fine titel som adjungeret professor beskrive ifølge ordbogen en ”person på højt fagligt niveau der for en periode knyttes til en højere læreanstalt i en ulønnet stilling”. Det således en ære, der er tilfaldet en række forskellige personligheder, som universiteterne ønsker at hylde med en ærestitel.

Det skaber lidt minder om Nephew-sangteksten ’Mexico ligger i Spanien’, når det er Aalborg Universitet i København, der er ansvarlig for hyldesten af den nykårede socialdemokratiske professor. Titlen på tiltrædelsesforelæsning er ”Bringing home the bacon? - Challenges and possibilities of Danish food production” og salen er godt fyldt op. Dog med undtagelse af de 2-3 første rækker, som altid synes at stå tomme, når danske akademikere samles.

Socialdemokratisk professor i landbrug
Det er Dan Jørgensens mange års erfaringer og hårde slid med miljø, bæredygtighed, landbrug og fødevarer, der har bragt den ærefulde professortitlen inden for rækkevidde. Den timelange forelæsning handler således også om Danmarks muligheder og udfordringer som landbrugsland.

Det er dilemmaet mellem vækst og bæredygtighed, der udgør den balancegang, som Dan Jørgensen en smule uvant forsøge at danse rundt om.

Forelæsningen finder sted i skyggen af den landsbrugspakke, som Dan Jørgensens efterfølger i Fødevareministeriet har fremlagt under politisk og mediemæssig palaver. Hele 5-6 gange dukker referencerne til den stærkt kritiserede Eva Kjær Hansen op i løbet af forelæsningen, som – for at blive i klassisk uni-lingo – må opfattes som dybt normativ. Det er heldigvis for Pios udsendte mere politiske holdninger end kompliceret forskning i jordbrug, der præger den velformidlede og oplysende talestrøm.

dan_joergensen_2

Strategien: en lille forskel i en stor verden
Den nye fødevareprofessor giver klar tale om Danmarks udfordringer med faldende mælkepriser, russisk handelsembargo og høj gæld hos landmændene, som ting dansk landbrug fremover skal gøres uafhængige af. Heroverfor står fødevaresikkerhed, bæredygtig produktion og dyrevelfærd som den strategi, Danmark ifølge Dan Jørgensen skal satse på fremover.

Den nye strategi handler ifølge den nykårede og idealistiske professor om: ”At gøre en lille forskel i en stor verden”. Sådan lyder det store globale perspektiv, mens det for dansk landbrug handler om at om skabe en mindre, men mere bærerdygtig fødevareproduktion. Det skal styrke Danmarks position som en landbrugsmæssig supermagt.

Målet er at rykke dansk landbrug endnu højere op i værdikæden, hvor såkaldt smart-regulation, teknologisk know-how og bærerdygtighed er de buzzwords, der skal kendetegne de danske produkter. Vejen til at realisere den slags successer er, ud over udbygning af nuværende førerpositioner at udvide den offentlige regulering og styrkelse af

Papegøje-jokes, ingefær-shots og titel-dyrkelse
Helt scene- og hjemmevant i det akademiske miljø bliver Dan Jørgensen først for alvor i sin afslutning, hvor han vanlige Jørgensen-stil slutter af med en papegøje-joke.

151957_dan-joergensen_stor

Mens den rungende latter langsomt fortager sig fra forelæsningssalen, så trækker forsamling af socialdemokratiske partikammerater og unge studerende fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet over til den efterfølgende reception i det såkaldt fødevarelaboratorium. De buede broer, snørklede gange og utallige branddøre leder professor Jørgensen & company frem til en servering af stærke ingefær-shots, lækre bladselleri og mere udefinerbar blanding grøntsager.

Og således fik Venstres landsbrugspakke endnu en professor imod sig.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet