Annonce

Overblik: Så meget gik Socialdemokratiet tilbage i de store byer

Socialdemokratiets historisk dårlige præstation ved europaparlamentsvalget skaber frygt i det kommunale bagland. I en af de store kommuner gik partiet hele ni procentpoint tilbage fra sidste EP-valg
Foto: Niels Jespersen
Statsminister Mette Frederiksen (S) møder pressen på Socialdemokratiets årsmøde i 2022.
Det er ingen hemmelighed, at søndagens valg til Europa-Parlamentet var en skuffelse for Socialdemokratiet.

Med kun 15,6 procent af stemmerne leverede det gamle arbejderparti en værre præstation end ved noget andet europaparlaments- folketings- kommunal- eller regionalvalg siden slutningen af 1800-tallet. Og for første gang måtte de se sig slået af SF, som fik 17,4 procent af stemmerne, og hvis spidskandidat, Kira Marie Peter-Hansen, blev valgets største stemmesluger med hele 178.438 personlige stemmer.

Det skelsættende resultat - som statsminister Mette Frederiksen selv kalder “bestemt ikke godt nok” - vækker allerede nu bekymring i Socialdemokratiets kommunale bagland, som skeler nervøst til kommunalvalget november næste år.

Og det kan de have god grund til. En opgørelse beregnet af Netavisen Pio viser nu, hvor stor tilbagegangen har været i de fire største kommuner - København, Aarhus, Aalborg og Odense - hvor socialdemokraterne allerede ved sidste kommunalvalg oplevede betydelig modgang.

Nedsmeltning i det jyske

Af de fire store kommuner så Socialdemokratiet den største tilbagegang i formand Mette Frederiksens egen fødeby, Aalborg.

Ved europaparlamentsvalget i 2019 fik Socialdemokratiet 26,5 procent af de gyldige stemmer i Aalborg Kommune, men måtte søndag nøjes med kun 17,5 procent. Det er altså en tilbagegang på ni procentpoint - hvilket betyder, at tilbagegangen i kommunen var hele 3,1 procentpoint større end tilbagegangen på landsplan.

Lidt bedre ud ser det ud for socialdemokraterne i landets fjerdestørste kommune

Også i Aarhus Kommune var tilbagegangen endnu større end de 5,9 procentpoint på landsplan.

I Aarhus scorede Socialdemokratiet således 19,9 procent ved europaparlamentsvalget for fem år siden. I år måtte man tage til takke med 12,9 procent og altså en tilbagegang på syv procentpoint.

Lidt bedre ser det ud for socialdemokraterne i landets fjerdestørste kommune. I Odense Kommune fik Socialdemokratiet i 2019 knap 24 procent af de gyldige stemmer, mens dette års socialdemokratiske kandidatliste fik 18,3 procent. Det er en tilbagegang på 5,7 procentpoint, som altså er en anelse mindre end den nationale tilbagegang, ligesom resultatet også er bedre end de 15,6 procent, Socialdemokratiet indkasserede på landsplan.

Hun peger på, at særligt den hårde kurs i værdi- og udlændingepolitikken kan skræmme vælgerne væk i de store byer

I landets største kommune, København, gik man fra 14,2 procent i 2019 til kun 9,7 procent i år. Dermed er tilbagegangen altså et stykke mindre end i de tre andre store kommuner. Det skal dog også ses i lyset af, at udgangspunktet var markant lavere, og det derfor har været mere begrænset, hvor meget mere socialdemokratisk terræn der kunne mistes.

Av, av, av

Socialdemokratiet har i mange årtier haft noget nær eneret på magten i de fire største byer. Derfor skaber de pauvre resultater i storbykommunerne dybe panderynker blandt socialdemokrater her.

“Av, av, av. Det gør rigtig ondt,” lyder det eksempelvis fra Socialdemokratiets politiske ordfører i København, Laura Rosenvinge, til Politiken.

Hun peger på, at særligt den hårde kurs i værdi- og udlændingepolitikken kan skræmme vælgerne væk i de store byer. Netop den stramme udlændingepolitik kom i centrum i valgkampens slutspurt, hvor flere socialdemokratiske ministre og den socialdemokratiske spidskandidat, Christel Schaldemose, kritiserede SF for at have for slap en tilgang til indvandring.

Mange vælgere har nok villet sige til os, at de gerne vil have, at Socialdemokratiet er et rødt parti

Kasper Dlugatch Stisen, som er kandidat til næste års kommunalvalg i København, vurderer, at det er midterregeringen, der er skyld i det katastrofale resultat i hovedstaden. Her fik partierne til venstre for Socialdemokratiet - SF, Enhedslisten og Alternativet - nemlig over halvdelen af søndagens stemmer, gør han opmærksom på.

“Socialdemokratiets blå SVM-politik kommer til at koste overborgmesterposten til kommunalvalget, hvis der ikke rettes op. Den her vælgerlussing skal give et stort rødt mærke på politikken,” skriver Stisen på det sociale medie X.

Længere tendens

Den analyse deler han med Socialdemokratiets formand i Odense, Anders W. Berthelsen (ingen relation til den kendte skuespiller af samme navn, red.).

“Mange vælgere har nok villet sige til os, at de gerne vil have, at Socialdemokratiet er et rødt parti. Og ikke et parti, der samarbejder med to borgerlige partier,” siger han til Ekstra Bladet.

Lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Martin Vinæs Larsen, ser den dårlige socialdemokratiske præstation som en del af en udvikling, der har stået på under hele Mette Frederiksens tid som leder, hvor partiet er gået støt tilbage i storbyerne og har vundet frem på landet. Og svagheden i byerne, forklarer han til Dagbladet Information, bliver endnu tydeligere, nu hvor partiet i modsætning til tidligere også står dårligt på landsplan.

Over for samme dagblad spår han derfor flere krusninger på den socialdemokratiske andedam, i takt med at kommunalvalget nærmer sig:

“Efterhånden som det bundfælder sig i det socialdemokratiske bagland, og de her borgmestre begynder at se på, hvad det er for et kommunalvalg, de ser ind i, så tror jeg, at det vil skabe røre i baglandet. Det her kan de ikke sidde overhørig.”

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den generelle tilbagegang har alt at gøre med én kæmpebræler i form af SVM-regeringen.

At tilbagegangen er særligt stor i Københavns kommune samt Århus m.fl. hænger derimod sammen med et andet fænomen, nemlig den gentrificering, der har været i gang i årtier, of som man i øvrigt også ser i store byer i resten af Europa - særlig tydeligt i Paris og London, men reelt over det hele.

Sagen kort fortalt: i takt med at flere og flere fra øvre middelklasse og overklassen samt deres voksne børn rykker ind i de nu så fashionable centrale bydele med "street food", fine cafeer og en kop kaffe til 70 kr., rykker samtidig flere og flere af de ikke-så-rige længere og længere ud i forstæderne og ud på landet, hvor de har bedre råd til at leve og bo.

Og der hvor der ingen eller kun få faglærte og ufaglærte arbejdere samt andre med ikke så boglige uddannelser findes, der kan Socialdemokratiet ikke vinde.
For Socialdemokratiets eksistensberettigelse er helt almindelige uprætentiøse mennesker med helt almindelige indtægter og helt almindelige holdninger baseret på egne sanser, erfaringer og almindelig sund fornuft.

Tilbagegangen skyldes delvis at folk bliver mere oplyste og følger mere med i politik. Før i tiden
var det almindeligt at hvis forældrene stemte socialdemokratisk fulgte børnene trop, den tid er
heldigvis forbi. Det er mettes politik det er galt med, der bliver mere og mere buroukrati og
flere og flere regler som ingen fatter et suk af. Samtidig med at ansættelse i det offentlige
fortsætter til uanede højder. Samtidig er der en million pensionister der sakker efter den
øvrige befolkning i disponibel indkomst, da disse er mere oplyste i dag er der nok mange af dem der
fravælger socialdemokratiet, også fordi der ingen skattelettelser var til dem.

Ha ha, dit komiske forsøg på en politisk analyse ignorerer fuldstændig den virkelighed, at det netop er Enhedslisten og især SF, der lukrerer på Socialdemokratiets nedtur ;-)

Men som man siger: hvad hjertet er fuldt af, løber munder over med.

Nu kan du jo kun tale for dig selv Bent J. Og hvis S er så gal på den i din optik, jan du heldigvis stemme på andet parti.
Jeg er uenig med dig. Pensionister der intet har ud over folkepensionen, får faktisk ret mange tilskud . Ældrecheck,m m.
Pensionister som har sparet op, har ofte pension fra arbejdsliv og ATP.jeg synes faktisk de fleste jeg kender som var ganske alm. Lønmodtagere klarer sig godt. Jeg forstår ikke dit evindelige brokkeri her.

Hej Helle, jeg forstår ikke at du udtaler dig som vidende udi folkepensionen.
Tag og abboner(gratis) på aktive seniorer,der vil du blive opdateret på folkepensionisters økonomiske situation.

Helle, det er da muligt at mange pensionister klare sig nogenlunde, MEN det gør de mange aktionærer og millionnærer
vel også.
Så hvorfor skal de beriges hele tiden ?
Og glem alt snak om diverse checks til pensionister. De bliver fordelt som vinden blæser, og minder mest af alt om en lottokupon. Har du sparet op til uventede udgifter og har kr. 100.000 i banken får du intet. Men har du friværdi på kr. 4.000.000, guldmønter for kr. 500.000 og væggen fyldt med Von Gogh`er får du alle sociale ydelser.

Tegneserier gør sig i valgkampe!

Byboerne frygter isbjørnene. Villys mediestunt gik direkte i brystkassen på byboerne!

Alle ulvene i Ulfborg frygter vestjyderne og sønderjyderne!

De er så langt væk fra København, Århus, Odense og Ålborg!

Men isbjørne?

De kommer svømmende med vandet der stiger ved Århus ø, hele vejen rundt om København (selv Lars Løkke slog sin hånd på grund af høj vandstand), Odense fjord står højere end nogensinde og Limfjorden!

Byboerne er på den! The ice is melting! Og isbjørnene er allerede på vej!

Kun Danmarksdemokraterne frygter for alvor ulvene i Jylland!

Socialdemokratiet må opfinde et dyr som folk kan identificere sig med frygtmæssigt!

Nytårstorsken forsvinder fra danske farvande!

Så måske de socialdemokratiske folketingskandidater skal udklæde sig som årets nytårstorsk!

Isbjørne elsker laks!

Så måske nytårstorsken kan have de danske farvande i fred! I en valgkamp!

Og løbe med en positiv opbakning fra byboerne der kommer tættere og tættere på havet og dets beboere!

Cheminova-sagen i moderne udgave ødelagde ikke Villys stunt! Kemi i Vesterhavet rager kun folk i Thyborøn!

SF og Villy har promoveret sig på sagen i 25 år. I regering on and off!

Socialdemokratiet redder arbejdspladserne! SF redder klimaet!

Der er ingen arbejdsløse! Alle byboere taler om naturen, biodiversitet og køernes prutter!

Valgkampe er blevet til ren fantasi!

Dyrket fra en altan med udsigt til vandet! Eller Udkantsdanmark med udsigt til nedlæggelsen!

Længere er den ikke!

Og Villy på eventyr endte i Bruxelles!

Han tog fusen på byboerne!

De har ikke set en solsort i 25 år! Kun måger!

Og de lever der hvor isbjørnen kommer fra!

Hvide som smeltet sne!

Nytårstorsk!

Go for it Wammen, Heunicke, Hummelgård, Tesfaye, og alle I andre….

Der er stemmer i nytårstorsk solgt på den rigtige måde!

Roser importeres fra Sydafrika og Holland!

The poles! Det er der stemmer i!

Her bor nytårstorsken under 2 grader klima+.

Byboerne ville elske gyset!

Og noget at samles om!

I modsætning til Store Bededag der pludselig splittede danskerne!

Målt i procenter er ændringerne fra 2019 til 2024
-35,2% Aarhus
-34,0% Aalborg
-31,7% København
-23,8% Odense

I Aarhus har man også en havneudvidelse, som i hvert fald foreløbigt er sat i skammekrogen.

Socialdemokratiets deroute ved EU-valget skyldes tre forhold efter min ringe mening:
1. Uroen om statsministerens farvel til posten til fordel for en stilling i EU.
2. Regeringssamarbejdet med Moderaterne og Venstre, som aldrig vil kunne tilfredsstille en rigtig socialdemokrat, altså en mega fejlvurdering.
3. At statsministeren ikke brugte det “røde flertal” ved sidste Fvalg.
Der bør kunne indgås bindende aftaler med det “røde flertal” i og udenfor
et regeringsgrundlag. Partierne ved jo nu, hvad der venter, hvis de ikke samarbejder.

Enig i de 2 første, men 3'eren må skyldes et hukommelsessvigt.

For S, SF, EL og Alternativet havde ikke 50% af stemmerne til sammen, så det røde flertal fandtes dermed ikke.
Og hvis du talte RV med, har du glemt, at de var sprunget fra rød blok, og krævede først et valg og dernæst en regering henover midten. Det var jo netop derfor, vi fik valg før tiden sidste gang.

Socialdemokratiets tilbagegang viser at partiet er for slap på den grønne dagsorden og ikke tager klima- og naturkrisen alvorligt nok. Vælgerne er blevet trætte af store løfter og fir lidt handling. Som medlem af Socialdemokratiet vil jeg presse på for at partiet bliver mere grønt og her i Århus at den meget klima- og miljøbelastende havneudvidelse bliver helt skrottet.

Hvorfor stemme på et parti, som vil kunne finde på at kræve mindst 300.000 kr. af boligejere for at nå op på energimærke E `
Det var det forslag, Niels Fuglsang kom med i sidste uge. Og det fik og får ikke min stemme!

Man kan også vende det til , hvem tjener mest på at energi sikre privatejendom ?

Når man læser de mange kommentarer til artiklen om socialdemokratiets nedtur ved EP valget, er der mange forklaringer på hvorfor det er gået så galt som der er gået. Vi husker alle sammen på, det gode valg partiet fik, de Mette F. dannede et partiregeringen, men allerede dengang var der noget der antydede, at det alt sammen ikke var helt godt. Partiet havde tydelige problemer ikke mindst i København, og ved det seneste folketingsvalg var tendensen tydelig i alle de store byer. Man blev udfordret fra venstre side. (ikke partiet Venstre). Derfor var det en chance at tage da man dannede regeringen hen over midten. Det er muligt, at det var den eneste mulighed, men der er mange socialdemokrater, der ikke har kunnet se sig selv i den regering, og indtil nu er det også svært at finde solide socialdemokratiske resultater. Den grønne omstilling er også svær at få øje på. Det er ikke nok, at udnævne en populær minister til at varetage dette område - Det ser man tydelig i disse dage Tænk på Keminova. Den popularitet er gravet ned på Harboøre Tange. Jeg har været medlem af partiet hele mit voksne liv og da jeg nærmer mig de 79 er der jo tale om en årrække, med mange op og nedture. Men det der sker lige nu, er måske det værste - får man ikke rettet op på tingene, og får sat nogle tydelige socialdemokratiske fodaftryk, er jeg alvorligt bange for, at det er slut med socialdemokratiet som vi kender det.

Jeg mener at socialdemokratiets problemer er nøje koblet op på regeringens ageren, hvor der ikke længere er sammenhæng mellem begrundelserne om bagvedliggende store problemer og reformer, der skal løse landets klemte situation.
For det første har den handlekraftige flertalsregering, der kan beslutte hvad den vil, vist en påfaldende bovlam manglende evne til at handle på netop disse problemer, fordi den indre friktion grundet forskellige strategiske mål i regeringen er langt større end forventet og efterlader den handlingslammet overfor en række centrale og nødvendige tiltag.
For det andet har man, ikke mindst fra Mettes side, skamredet de påståede nødvendigheder til at bortforklare alt for store politiske indrømmelser til regeringspartnerne, som ikke er begrundet i den svære virkelighed, men som heller ikke har ført til handlekraft overfor netop de centrale problemer.
Behøver jeg nævne vådområder og havmiljøet, hvor fiskene (den enkelte der er tilbage) har åndenød, kemiaffald med søforklaringer pøses i stigende omfang ud i havmiljøet. Opstillingen af vindmøller halter fælt bagefter, nedlukningen af olie- og gasudvinding i Nordsøen udsættes og ekspanderes, minkavlernes tag selvbord har udartet til en ren skandale, udtagningen af lavbundsjorde står nærmest stille, og der opfindes forklaringer fra regnearket, der postulerer, at vi allerede har nået diverse klimamål.
Dertil har man gennemført en grundlæggende unødvendig arbejdsudbudsreform med bededag, soldet større midler op i topskattelettelser, end man har indvundet herved, og dertil skoset danskerne (lønmodtagerne forstås) for at være dovne. Desuden har man lavet et fupnummer ved at beskære værdien af førtidspensionerne og tro, at bare man kalder det en Arne + pension, så glider den nok ned hos de dumme vælgere.
Hele billedet er et bortforklaret knæfald for borgerlige mærkesager på den borgerlige midtbane, begrundet i forhold, der har vist sig ikke at reflekteres i økonomiens nøgletal og råderummet.
Politikere er gode til at slå om sig med kvalitative argumenter, men når dagen er omme og der holdes valg, kvantificeres de i stemmetallene, og det var et grimt hak i tuden.

Det har vi lige set, og vi har samtidig set en uværdig legen gemmeleg, da resultatet skulle forklares overfor journalisterne.
Ingen Mette Frederiksen, Ingen Nikolai Wammen, der havde lejret sig hjemme, tilbage stod en efterladt Christel Schaldemose på uriasposten, selv om hele utilfredsheden jo nærmest ikke vedrører EU-politikken, men klart er tegnet af fadæserne på den indenlandske bane.
Det ser ikke kønt ud, og idag hørte vi så, at regeringens første handling er at annoncere skattelettelser til iværksættergruppen, for at skabe et iværksættermiljø i verdensklasse. Dette selv om nystartede virksomheder jo normalt skal køre nogle år, før der er noget at betale skat af.
Jeg ser bestemt noget godt i, at forbedre forholdene for iværksættere, men de virkeligt storeproblemer ligge altså stadig uløste hen.
Se nu at få fingeren ud.

at der ligger store væsentlige problemer til grund for regeringens ageren.

Og de store problemer kan jeg sagtens genkende.
Men der kommer en lidt skinger tone ind i begrundelserne, fordi der ikke seriøst skelnes mellem nødvendige tiltag for at løse disse store problemer, og de politiske ofrer man bringer for at enes med de diametralt modsatte strategiske interesser hos de to øvrige regeringspartnere i forhold til vores eget arvesølv.
Fornemmer vælgerne, at det ikke er nødvendighed, der dikterer tiltagene, men en politisvik bagtanke, tror jeg, at vælgerne mere eller mindre Instinktivt vender ryggen til, helt som det er sket i Tyskland og Frankrig.
Faren består i at det fremmer agendaen for, og tilslutningen til, mere ubefæstede demagogiske kredse på den politiske savanne. (Gule veste, Wilders, AfD, Trump, you name it), der mange steder har fordrevet socialdemokratismen.

Sorry - noget brødtekst smuttede med, Spring over de nederste 14 linjer.

Spørgsmålet er, hvad er socialdemokratiske fodaftryk!

Socialdemokrater vader rundt i fodtøj købt i Kina!

Socialdemokrater vader ombord i klimabelastende fly til Thailand!

Socialdemokrater fjerner alle træer og buske i haven og fylder dem med fliser og skærver og fancy småsten og sprøjter en gang om året!

Så man kan vade ind i sommerhuset uden at spekulere på dobbelt havepasning!

Socialdemokrater ifører sig adfærden som alle de rige og velernærede!

Socialdemokratiske fodaftryk findes desværre kun få steder i lille Danmark!

Vi er blevet rige og velpolstrede og tænker kun på hvordan arbejdet og erhvervslivet kan fortsætte denne polstring nu hvor vi har forsømt at bruge tiden på næste generation!

Socialdemokratiske fodaftryk findes i dag mest på museum!

Vi har simpelthen fået nok i os selv!

Afskaffelsen af Store Bededag blev prikken over i’et i Socialdemokratiet!

Ingen hensyn tagen til andre end økonomien, beskæftigelsen og arbejdet!

Socialdemokrater er blevet samfundsrobotter der følger Mette i tykt og tyndt!

Socialdemokratiske fodaftryk er blevet til Mettes fodspor!

Og på trods af Kristiansens forsikringer om det modsatte, ja, så…

…kan liden tue vælte et stort læs…

Altid oplagt og klædt på efter alle kunstens regler og alligevel…

Et slagfærdigt pust fra øst med reminiscenser fra en socialdemokratisk arbejder der drikker lønnen op før mutter står og venter derhjemme…

Et socialdemokratisk fodaftryk der for et sekund vakler og….

Verdener der ramler sammen.

På åben gade…

I et forstående og medfølende og socialt demokratisk land.

Et socialdemokratisk fodaftryk…

Ud af tågen…i al sin tåge…og mindede om alt det der engang var!

Før Stauning tog fat….

Stauning eller kaos!

Det angreb som Mogensen i tirsdags analysen og andre steder kommer med på Mette Frederiksen har efter min mening en kønsdiskrimineret undertone

Nu har jeg ikke selv lyttet til analysen - ikke at det forbavser mig at det kommer fra Mogensen- som for længst er “ Over the Hill “ - Men hele dette sammenspiste parnas af bedrevidende politiske levebrøds kommentatorer er så forudsigelige - at de i mine øjne ikke er objektive -

Mogensen og Kristiansen er TV 2 svar på Brødrene ØBBER BØV -

Tilbage til rødderne - glæder mig til det røde flertal...

Du er ikke alene - Men hvordan der kan opnåes et rødt flertal udenom de radikale , som de facto har meldt sig ud med deres krav om en bred regering over midten , kan jeg ikke få øje på -

Jeg meldte mig ud af partiet, da de folketingsvalgte stoppede med at tage deres bagland seriøst, og legede "vi alene vide, hvad der gavner Danmark bedst"!

Mit kontingent (og mandat) skal ikke bruges på mennesker, der alligevel ikke vil lytte til mig!

Jeg synes, at man har forvaltet mandaterne i regeringen utroligt ringe i fht. egen politik - og egne grundholdninger - og jeg har svært ved at se, hvordan jeg fremover skal stemme socialdemokratisk.

Der er dog umiddelbart heller ikke noget åbenlyst alternativ... SF er slet ikke regeringsduelige i mine øjne, så lige nu er jeg på en blank stemme!

Jeg håber, at partitoppen indser, at de har skidt i egen rede, og retter ind, så de kommer i sync med baglandet på ny, men det haster... KV25 er lige 'om lidt'!