Annonce

Forvirret? Her får du overblik over den igangværende udlændingestrid i Socialdemokratiet

Man kan nemt fare vild i den spegede strid mellem strammere og slappere i Socialdemokratiet. Pio giver dig det fulde overblik over de skænderier, der har udspillet sig siden udlændingeordfører Frederik Vads kontroversielle tale i Folketinget
Foto: Sille Veilmark, Grafisk Afdeling
Frederik Vad Nielsen, udlændinge- og integrationsordfører og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
En hidtil hemmelig liste har netop set dagens lys.

Berlingske kan nemlig afsløre nogle af navnene på de 18 socialdemokratiske lokalpolitikere, som for godt tre uger siden sendte et bemærkelsesværdigt brev til Socialdemokratiets hovedbestyrelse. I brevet tog de i stærke vendinger afstand fra partiets udlændingeordfører, Frederik Vad, og hans udtalelser om integrationsproblemer i muslimske miljøer.

Den nye afsløring er kun det sidste skud på stammen i en intern konflikt, der har martret det gamle arbejderparti i knap halvanden måned - og som ikke ser ud til at få en ende lige foreløbig.

Netavisen Pio giver dig her overblikket over det spegede forløb.

5. april holder Frederik Vad en tale fra Folketingets talerstol. I den siger han, at stort set alle i dansk politik har erkendt både, at antallet af nye indvandrere betyder noget, og at man skal sætte ind for at få indvandrere i job eller i gang med en uddannelse.

Der er en meget stor gruppe af folk, som har udlandsbaggrund, som dyrker en fortælling om, at Vesten er deres modstandere

Men, pointerer Vad, der er også brug for enighed om det, som han kalder “den tredje erkendelse”. Den forklarer han således:

“Det er jo en erkendelse af, at arbejde, uddannelse, bolig, turpas til foreningslivet og en pletfri straffeattest ikke er nok alene, hvis man samtidig bruger sin position til at undergrave det danske samfund indefra”.

8. april deler Vad en optagelse af talen på Facebook. Han skriver, at talen måske “er min vigtigste som folketingsmedlem indtil videre”.

Med den video bliver medierne opmærksomme på talen, og debatten begynder at rulle derudad både på sociale medier og i avisernes debatspalter.

15. april trykker mediet TjekDet en artikel om de tal og statistikker fra Sverige, som Vad refererer til i talen. I talen siger Vad, at “titusindvis” af kriminelle har infiltreret både offentlige og private institutioner i Sverige.

Men som flere forskere påpeger over for TjekDet, er der ikke belæg for den påstand. Ifølge svensk politi er antallet af mennesker, der misbruger deres stillinger til at facilitere kriminalitet, på omkring 700 og dermed langt fra de titusinder, som Vad påstod i talen.

17. april bakker den socialdemokratiske udlændingeminister, Kaare Dybvad, op om Vads udtalelser.

I P1-podcasten ‘Slotsholmen’ udtaler han, at “der er en meget stor gruppe af folk, som har udlandsbaggrund, som dyrker en fortælling om, at Vesten er deres modstandere”. Blandt dem er også folk, som med uddannelse og høje stillinger ellers på papiret er velintegrerede, siger ministeren i samme ombæring.

20. april begynder den første kritik fra Vads partifæller at pible frem.

Her siger Socialdemokratiets politiske ordfører i Københavns Kommune, Laura Rosenvinge, at Vads udtalelser “skaber en polarisering og en potentiel racisme”.

hvor han også åbent har flirtet med tanken om at melde sig ud af Socialdemokratiet

Hun bakkes op af flere andre fremstående socialdemokratiske lokalpolitikere, heriblandt Ishøj-borgmester Merete Amdisen og Kolding-viceborgmester Birgitte Munk Grunnet, som ligeledes bekymrer sig for, at Vads retorik kan puste til en mistænkeliggørelse af muslimske medborgere.

23. april lander der et opsigtsvækkende brev i postkassen hos Socialdemokratiets hovedbestyrelse. I brevet tager 18 folkevalgte socialdemokrater afstand til Vads linje i udlændingepolitikken.

De 17 af underskriverne vælger at lade deres navn være holdt tilbage for offentligheden og lader i stedet Musa Kekec, som repræsenterer Socialdemokratiet i kommunalbestyrelsen i Ballerup, agere talsperson.

Kekec udtaler samme dag til DR, at Vad “stigmatiserer en stor befolkningsgruppe, der består af veluddannede, velintegrerede og aktive samfundsborgere”. Siden har Kekec ivrigt kritiseret Vad på det sociale medie X, hvor han også åbent har flirtet med tanken om at melde sig ud af Socialdemokratiet.

Samme eftermiddag slår Mette Frederiksen fast, at der er fuld opbakning til Vad i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Om aftenen optræder Vad i Deadline på DR2. Her besvarer han en lang række kritiske spørgsmål fra journalist Issa Mahmoud Jeppesen. Den seance affødte dette mindeværdige øjeblik.

29. april stempler tidligere socialdemokratisk statsminister og formand, Helle Thorning-Schmidt, ind i debatten.

På Instagram deler hun en Politiken-kronik, der kritiserer Vad. Hun skriver, at hun “forstår frustrationen”.

16. maj - efter flere uger med mundhuggerier mellem socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som har forsvaret Vad, og lokalpolitikere, der har kritiseret ham - kan Berlingske meddele, at de er i besiddelse af navnene på de anonyme medunderskrivere af det kritiske brev, der blev sendt til den socialdemokratiske hovedbestyrelse.

Diskussionen kommer kun til at blive intensiveret de kommende år

Blandt dem er fem byrådsmedlemmer fra forskellige kommuner, som alle enten har været aktive menighedsmedlemmer, bestyrelsesmedlemmer eller bestyrelsesformænd i moskeer med tilknytning til det tyrkiske ministerium for religiøse anliggender.

En sådan tilknytning ser ikke heldig ud for en dansk politiker, da Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er berygtet for at have undermineret demokratiske institutioner i Tyrkiet, ligesom Tyrkiet under hans ledelse har overvåget tyrkiske og kurdiske systemkritikere i Danmark og andre lande.

Hvad den næste drejning bliver i den spegede affære, kan være svært at spå om. Men én ting er sikker: Den socialdemokratiske udlændingestrid kommer til at vare længe endnu. Det vurderer i hvert fald Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen.

“Diskussionen kommer kun til at blive intensiveret de kommende år,” siger han.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“ Stuerene det bliver I aldrig!”

Poul Nyrup Rasmussens ord som satte alt i relief! Og som socialdemokrater i mange valgkampe elsker at gentage!

En vindbøjtel er et udtryk, der bruges om en person der enten er opblæst eller skifter mening som vinden blæser. Betydningen "opblæst" kommer af den tyske betydning af ordets rod (Windbeutel), som er en taske eller pung fyldt med luft, oftest brugt om bagværk af vandbakkelse.

Hvad er en hæmsko?
Bremsesko eller (hemsko) hæmsko er et redskab med hvilke jernbanevogne hemmes eller standses i deres løb.

Om “Stuerene det bliver I aldrig!”-udtalelsen kommer til at forfølge socialdemokrater som en hæmsko, nu hvor vindretningen i alle de menneskeskabte klimaforandringer skifter uforudsigeligt!

De geopolitiske menneskeskabte klimaforandringer er dem som Mette Frederiksen og Lars Løkke har allermest for øje!

Men nu med Lars Løkke i rollen som Poul Nyrup og Mette Frederiksen i rollen som Pia Kjærsgaard!

Vindbeutel og hæmsko i en og samme regering!

Da Danmark oftest har vestenvind, betyder det, at lavtrykkene med deres blæst og regnvejr normalt bevæger sig fra vest ad forskellige baner i en retning nord om Danmark. Et sådant vejr vil sommer og vinter bringe lavtrykkene med de tilhørende frontsystemer tæt forbi Danmark – ét efter ét.

Østenvinden i Danmark er ikke så hyppig som vestenvinden, idet den er et udtryk for det omvendte af den normale fordeling af lav- og højtryk, nemlig lavtryk mod syd og højtryk mod nord. Sker det, vil vejret blive meget kontinentalt præget, da luften kommer fra det store kontinent mod øst. Det giver koldt vejr om vinteren og varmt vejr om sommeren.

De politiske vinde står og falder med de menneskeskabte klimaforandringer!

I Rusland, i Tyrkiet, i Mellemøsten, i Kina, i Nordkorea, i Brøndby, i Brønderslev, i Esbjerg, ….

Den kunstige intelligens sætter nu det politiske VAR i system….

Poul Nyrups “stuerene det bliver I aldrig!” er udfordret som aldrig før!

VAR peger med 95%’s sikkerhed på et selvmål!

Kun en vinkel på 5% står fortsat usikkert…..

Hvem holder du med?

Arbejdskraftreserven eller danske demokratiske værdier?

“Aldrig har så mange været i beskæftigelse” på trods af “Arne-pensionen”!

Mette Frederiksen nåede det Poul Nyrup blev valgt til!

Nu har hun også råd til at rydde op efter ham!

Og det gør hun klogeligt

Et Danmark i fuld beskæftigelse!

Ikke et lille-Tyrkiet i fuld beskæftigelse!

Frederik Vad er opvokset ude i virkeligheden i Poul Nyrups “stuerene det bliver I aldrig”-samfundet.

På egen krop har han mærket hvor meget der skurrede imod Frederik Vads værdisæt medbragt hjemme fra et socialdemokratisk hjem!

Med VAR i hånden kan de selv i Brøndby se og forstå “selvmålet”!

“Stuerene det bliver I aldrig!”

Vinden skiftede men budskabet holdt?

Vinden har i det seneste år blæst usædvanlig meget fra øst og sydøst, skriver De 3 Stiftstidender & JydskeVestkysten i dag. Østenvinden har blæst 35 procent af tiden mod normalt kun 22 procent, viser en sammentælling af tallene fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) for perioden april 2002 og til dato.

Østenvinden trækker kulde om vinteren og varme om sommeren fra det store kontinent østpå. Derfor har vi haft en rigtig god sommer og en kold vinter med klar luft og skyfri himmel.

»Sammen med 1934 og 1989 var 2002 det næstvarmeste år, der nogensinde er målt i Danmark. Men faktisk var oktober, november og december 2002 koldere end normalt, og det er netop et af resultaterne af den øgede vind fra øst og sydøst, oplyser klimatolog John Cappelen, DMI.

Årsagen til den øgede østenvind er flere højtryk over Baltikum og den skandinaviske halvø, men hvorfor de opstår, har Cappelen ingen bud på.

Til gengæld kigger VAR nu på de geopolitiske vinde!

Støvet hvirvler op som aldrig før!

“Stuerene det bliver I aldrig!”

SVM gør hovedrent som aldrig før!

Først smuttede Store Bededag!

Spørgsmålet er hvornår julen og fejringen af Jesu fødsel følger med!

Hvem mon betaler Lars Løkkes valgkampagner???

Vennerne i Venstre forsvandt!

Og Poul Nyrups “stuerene det bliver I aldrig!” gav en pyrrhussejr!

Et helt parti! Moderaterne!

De er så moderate at Danmark totalt forsvinder!

Men med Frederik Vad har Danmark indført politisk VAR og fået en “Bo Henriksen”, der redder Danmark på målstregen!

Per Hækkerup solgte olien!
Poul Nyrup solgte demokratiet!

Gid Mainz klarer skærene!

På en lørdag hvor pinsen står for døren!

Og højtrykket og solen og østenvinden aldrig har stået klarere!

Mette Frederiksen er iskold!

Det er store badedag og Grenen peger mod vest!

Grenen er den yderste spids af Skagen Odde, og den skifter position efter vejret, men peger oftest i østlig retning.

Men husk badning ved Grenen frarådes alle nordjyder!

Man ved aldrig fra hvilken side strømmene kommer…..

Måske Mette blot sopper med iskolde fødder og mærker strømretningen…

Men Vad er klar med VAR!

Det danskerne har ventet på i årtier!

Selvmålets sandsynlighed!

Lars Løkke skal nok få sin pension!

Men går demokratiet i graven med ham

Befri Danmark for alle tilhængere af Hamas og kalifater - og for demonstranter, som tildækker ansigtet....

Enig.

Hvad angår demonstranter med tildækkede ansigter, savner jeg ærligt talt et godt svat på, hvorfor de ikke bliver anholdt.
Men det kunne måske være en sag for Pio at finde et svar på?

Undskyld, men hvis der er tale om, at kriminelle grupperinger er så professionelle, at de infiltrerer specifikke positioner i samfundet, så de kan undgå problemer og optimere deres kriminelle organisation, så er jeg ærlig talt ret ligeglad med, om de spiser flæskesteg, borscht, baba ganoush, burgere eller kreplach til deres familiemiddage. Det er deres kriminelle handlinger, ikke deres etniske ophav, der udgør selve problemet.

Hvorfor skulle problemet være indvandring eller integrationen i sig selv, når vi taler om velorganiseret kriminalitet? Ja, de KAN godt være sammenhæng, når der findes kriminelle grupperinger, der består af indvandrere med en bestemt baggrund - men mon ikke der også fx findes etniske danske bankfolk, der hvidvasker penge for Bandidos? Eller arbejder for andre grådige kunder uden skelen til banketikken. Problemet er vel primært, at professionelle kriminelle infiltrerer - uanset deres ophav. Og nogle gange behøver de jo slet ikke at infiltrere - var Danske Banks hvidvask-skandaler fx et insider, endsige et indvandringsproblem?

Frederik Vad er stolt af, at han (indrømmet) gik for langt for at problematisere vellykket integration. Hans argumentation er skudt ned af et hold faktatjekkere. Han åbner altså en diskussion om et potentielt problem, han hverken kender eksistensen af eller omfanget af, og puster det op med forvrængede og forkerte tal.

Jeg kan ikke huske, at Pio før har skrevet artikel om det faktatjek, I her linker til, og er det i så fald ikke lidt pinligt?

Under alle omstændigheder taler Vad dunder mod et formodet og ikke-dokumenteret problem med kriminalitet, og han har ikke for 2 kroner belæg for at kæde det sammen med dansk integration, da det handler om kriminalitet.

Han har heller ikke fast grund under fødderne, når han fra Folketingets talerstol mistænkeliggør en bred række dygtige medborgere, der hver dag går på arbejde og arbejder for os alle sammen. Så når han synes, at det er noget af det vigtigste, han har gjort som politiker, må man vel som medie som minimum give plads til, at han ikke havde et sagligt ben at stå på.