Annonce

Spidskandidat i ærligt interview: ”Helt legitimt, at vi vil bestemme, hvem der kommer til Europa”

Christel Schaldemose (S) mener, at det ligger i socialdemokraters DNA at ville hjælpe andre til et bedre liv. Hun vil samtidig styrke grænsekontrollen i EU og hjælpe i nærområderne
Foto: MEW
Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.
Kriserne er skyllet ind over Europa de senere år. Først kom coronaepidemien, dernæst krigen i Ukraine, som udviklede sig til en energikrise, som siden blev til en inflationskrise.

Og nu er der lidt under 100 dage til, at der skal være valg til Europa-Parlamentet.

Spidskandidat for Socialdemokratiet er Christel Schaldemose, som har siddet i Europa-Parlamentet siden 2006.

I weekenden var der i Rom kongres for de europæiske socialdemokrater. Trods kriserne og prognoser, som spår om en betydelig tilslutning til partier på den yderste højrefløj, så er Schaldemose optimistisk og klar til kamp.

”Det var faktisk en PES-kongres (Party of European Socialists, red.) med en utrolig god stemning. Der var en kampgejst og en oplevelse af, at vi alle sammen fik signaleret, at vi er klar til det her valg, som jo er et af de vigtigste i mange, mange år,” siger Christel Schaldemose til Netavisen Pio og tilføjer:

”Man skal ikke tro, at socialdemokraterne i Europa er færdige. Vi er klar, og vi glæder os til valgkampen, og vi synes, at vi har en masse god politik.”

Krisetider

At det ser ud til at partierne på den yderste højrefløj kan få vind i sejlene ved det kommende valg i juni, ser Christel Schaldemose som et udtryk for bekymring blandt borgere i andre EU-lande, som ikke står i en lige så stærk situation som Danmark

”Man skal passe på med at gøre højredrejningen større og mere problematisk, end den er. Fordi det er egentlig et udtryk for, at borgerne i Europa er bekymrede, og det har de jo god grund til at være.”

”Først var der coronaen, den håndterede vi godt i Danmark og kom igennem, men mange steder kæmper man stadig med de økonomiske eftervirkninger. Så kom krigen i Ukraine, som stadig kører, og blev til en energikrise, som så blev til en inflationskrise."

Christel Schaldemose (th) til årets PES-kongres i Bruxelles. Foto: Jens Bagge

Schaldemose pointerer, at det ikke nytter noget at sidde trygt i Danmark og ikke tage andre EU-borgeres problemer og bekymringer seriøst. De skal ikke ignoreres, for yderfløjene styrkes blot af folks frustrationer.

”Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi socialdemokrater ikke må tro, at det bare går væk. Jeg tror, det er vigtigt, at vi får fortalt borgerne, at vi deler deres bekymringer for de her udfordringer. Men vi har løsninger til at gøre noget ved dem.”

Migration

Christel Schaldemose ser sikkerhedsdagsordenen som den absolut vigtigste i disse år. Men ikke langt fra den, og i virkeligheden også som en del af den, ligger migrationsdagsordenen.  

Vi skal have fælles europæiske løsninger og gøre mere for grænsekontrollen

EU har et problem med migration, som slet ikke er løst endnu, ifølge spidskandidaten.

”Vi skal have fælles europæiske løsninger og gøre mere for grænsekontrollen. Og vi skal se på, hvordan vi kan undgå at folk overhovedet tager turen over i overfyldte gummibåde, og der er vi ikke endnu. Men det er en vigtig dagsorden for mig og for socialdemokratiet i Danmark.”

Hvordan gør man det her uden at være inhuman? 

”Det er helt legitimt, at vi vil bestemme, hvem der kommer til Europa. Når vi ved, at mere end halvdelen af dem, der kommer til Europa, ikke er flygtninge og ikke får lovligt ophold i Europa, så er det også en indikator for, at der er langt flere, der prøver lykken, og det gør de jo nok i høj grad, fordi vi har den politik, vi har.”

For et år siden advarede statsminister Mette Frederiksen(S), som også deltog på kongressen i Bruxelles, om, at en ny flygtningekrise var under opsejling. 

Mit hjerte er på det rette sted

Dengang viste tal fra EU’s agentur for grænsekontrol, Frontex, en stigning i illegale grænsekrydsninger.

I alt var der i 2022 registreret 327.131 illegale grænsekrydsninger ind i EU. I 2021 var tallet 199.900.

Hjertet på rette sted

Ifølge Christel Schaldemose kan man for prisen, det koster at få en enkelt asylansøger igennem systemet i Danmark få 400 børn i skole om året i Burkina Faso. Pengene skal med andre ord bruges bedst muligt.

”Mit hjerte er på det rette sted, jeg synes bare ikke, vi har hverken plads eller penge til, at vi kan sige, at alle, der ønsker et bedre liv, bare skal komme til Europa. Så derfor vil jeg og de danske socialdemokrater arbejde på at finde en løsning, hvor vi i langt højere grad kan hjælpe folk uden for Europa, så de ikke behøver at tage den farlige tur.”

Danmark og EU bør vel grundlæggende hjælpe folk til et bedre liv?

”Ja, det er svært at være imod. Og det ligger også implicit i vores DNA som socialdemokrater, at vi gerne vil hjælpe. Men prisen for det system, vi har nu, er bare, at vi hjælper langt færre, end vi kan. Vi vil have bedre grænsekontrol, så færre kommer hertil, og vi får bedre styr på dem, som gør.”

”Jeg kan jo godt forstå hvert eneste menneske, der gerne vil prøve at skabe en bedre tilværelse for sig selv og sin familie.”

Optimist forud for valget

Christel Schaldemose håber, at Socialdemokratiet kan blive danskernes og europæernes foretrukne parti i Europa-Parlamentet.  

”Heldigvis tyder en del jo også på, at den socialdemokratiske gruppe i al almindelighed nogenlunde fastholder sin position som den andenstørste gruppe i parlamentet.”

Hun vurderer, at der også er lande, hvor socialdemokrater står til at klare sig mindre godt, og at der ikke er nogen tvivl om, at højrefløjen trækker stemmer mange steder fra, men at den også formår at mobilisere nogle sofavælgere til at komme hen og stemme.

Rettelse: Det fremgik tidligere at PES-kongressen foregik i Bruxelles, det var dog i Rom. Netavisen Pio beklager fejlen.

Ved det seneste Europa-Parlamentsvalg i 2019 fik Christel Schaldemose 65.179 personlige stemmer. Schaldemose er den første kvindelige S-spidskandidat siden 1994.

Den fulde socialdemokratiske EP-valgliste ser således ud:

1.     Christel Schaldemose (Spidskandidat)

2.     Niels Fuglsang (Region Midtjylland)

3.     Marianne Vind (Region Sjælland)

4.     Magnus Barsøe (Region Hovedstaden)

5.     Asser Mortensen (Region Nordjylland)

6.     Mathias Niebuhr (Region Hovedstaden)

7.     Niels Christian Dahl (Region Hovedstaden)

8.     Andi Helbo Sejersen (Region Syddanmark)

9.     Tayo Lill Andreasen (Region Midtjylland)

10. Maria Marqard Radoor (Region Syddanmark)

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er uenig i meget af det der foregår. Coronakrisen håndterede vi ikke godt. Det var dybt kriminelt det der foregik, men det er åbenbart ikke gået op for ret mange. PCR-testen er/var bevisligt ubrugelig til diagnosticering. Nedlukningen af skolerne var en katastrofe. Behandlingen af de gamle og overvægtige på hospitalerne var den rene elendighed. Og der var intet belæg for nødgodkendelserne af vaccinerne. Ivermectin og Hydroxyklorokin virkede faktisk effektivt mod Covid-19. Altså burde "vaccinerne" aldrig være godkendt.
Migrationsproblemet ser jeg ingen interesse for at løse. EU kunne bare sige NEJ/STOP/BLIV VÆK eller lignende. Vi har konventionerne med os - hvis vi vil. For indstrømningen af især muslimer er dødsensfarligt for vores lande. Vi overlever ikke selv med alle de anderledes tænkende der kommer til os, men som aldrig bliver integrerede.
Og endelig så slesker EU-politikerne for meget for de dybt korrupte ukrainske magthavere. Jeg bryder mig virkelig ikke om Putin og da slet ikke om idioten Medvedev, men behøver vi have SÅ travlt med at indlemme Ukraine i EU og NATO?
Kunne vi ikke bare have holdt en kølig distance?
Jeg stemmer ikke til EU-valget. Af sådanne grunde som ovenfor.

Muslim betyder slave af Allah. Inden for islam findes kun én Gud (kke flere). Islam er den eneste sandhed. Alle, som ikke er muslimer, er derfor på afveje. Måske kan de "reddes" (dvs. konverteres og underkastes islam), måske ikke. Formålet med Allahs slaver er at indføre Allahs lov (sharia) over hele verden samlet i ét kalifat (islamisk stat). Muslimer må kun bosætte sig hos kafir (i ikke-muslimske lande), hvis formålet er jihad; at udbrede islam.

Profeten befalede: "Jeg forbyder enhver muslim at bosætte sig hos mushrikeen", jf. Sunnah; Abu Dawood, 2645.

Der gælder dog en undtagelse til reglen:
(c)Those for whom migration is mustahabb but not obligatory: they include those who are able to migrate but are also able to practise their religion openly in dar al-harb. It is mustahabb for such a person to migrate so that he can participate in jihad and increase the numbers of the Muslims [al-Nisa’ 4:98].

Muslimer må således kun bosætte sig i Europa for at øge antallet af muslimer ved jihad.

"Det er helt legitimt, at vi vil bestemme, hvem der kommer til Europa"
Det må sådan nogen som disse CS tænker på:
Bande missbraucht 12-jährige Wienerin über Monate: https://www.krone.at/3272661

"Når vi ved, at mere end halvdelen af dem, der kommer til Europa, ikke er flygtninge og ikke får lovligt ophold i Europa, så er det også en indikator for, at der er langt flere, der prøver lykken, og det gør de jo nok i høj grad, fordi vi har den politik, vi har.”

OK, nu har du tilsyneladende fattet det CS - så mangler du bare at gøre noget ved det
.

Og så var der lige ham her:
"Ved sin computer i Herning har han lavet en liste. Han vil kun have kvinder, der vil »adlyde hans ordrer«"
https://www.berlingske.dk/eksistens/ved-sin-computer-i-herning-har-han-l...

søg evt. lidt mere på Kisoan Subakaran hvis vil vide mere om ham
hvem har dog slæbt det l... ind i landet?
.

FN's flygtningeorganisation på Lampedusa, den italienske ø som de fleste der kommer over Middelhavet ankommer til, mener at det er under 2 % som kan ansøge om asyl, med et håb om at blive imødekommet af de italienske myndigheder, så i realiteten er der ingen flygtninge i konventionel forstand. Der er dog en del kriminelle, som af helt andre, end politiske grunde, er på flugt fra myndighederne i deres hjemlande.
EU burde kunne opnå en aftale om at sende illegale tilbage, til den havn eller strand, som de sejlede ud fra, for har man en sådan aftale, kan man slække på visumreglerne, sådan at borgerne fra aftalelandene, lettere ville kunne rejse ind i EU og hjem igen.
Faktisk burde det være en kærneopgave for EU, at få det legitime rejsesystem til at fungere, der er masser af borgere der ikke har anden mulighed for at komme til Europa som turist, end at blive illegal indvandrer, det er jo sygt.

Netop, der skal slet ikke nogen ind, som ikke kan påvise at være forfulgt i sit hjemland, og ikke er rejst gennem andre sikre lande på vejen uden at søge asyl der.