Annonce

Efter sag i 3F Kastrup: Flertal kræver “fagforeningspres” undersøgt

Blå blok og Radikale vil have minister til at undersøge fagforeningernes rolle i chikane-sager om frit fagforeningsvalg. “Ude af proportioner,” mener 3F.
I september kom det frem, at to bagagemedarbejdere i Københavns Lufthavn havde chikaneret og talt grimt til en vikar, der nægtede at melde sig ind i fagforbundet 3F.

Sagen får nu et flertal i Folketinget - bestående af de borgerlige partier og De Radikale - til at kræve, at beskæftigelsesministeren iværksætter en undersøgelse af omfanget af chikane og trusler i forbindelse med den faglige organisering på arbejdspladserne - og fagforeningernes metoder og rolle i forhold til det frie fagforeningsvalg.

Så får man det fulde billede af, hvordan det er at være ansat og faglig aktiv

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke love en undersøgelse, men han understreger, at mobning er “uacceptabelt”, og at han gerne vil mødes med de borgerlige ordfører for at drøfte sagen fra Københavns Lufthavn.
 

3F-formand: “Helt ude af proportioner”

Forbundsformand i 3F Per Christensen kalder flertallets ønske om lave en undersøgelse “helt ude af proportioner”.

Hvis en sådan undersøgelse sættes igang, så opfordrer forbundsformanden til, at man også ser på den anden side af sagen.

“Det er helt ude af proportioner. Men hvis der er flertal for at lave sådan en undersøgelse på baggrund af enkeltsager, vil min stærke anbefaling til ministeren være, at man tager arbejdsgiverne med, så får man det fulde billede af, hvordan det er at være ansat og faglig aktiv,” lyder det fra Per Christensen i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

De sager må så op på bordet i den undersøgelse

Ifølge 3F-formanden er chikane og trusler fra arbejdsgivere mod fagligt aktive medarbejdere langt fra et ukendt fænomen i fagbevægelsen - heller ikke på de offentlige arbejdspladser.

“Vi har i fagbevægelsen sager. Sager om chikane, om grove trusler osv. Også sager på det offentlige område, som politikerne jo selv har ansvaret for. De sager må så op på bordet i den undersøgelse,” skriver Per Christensen.
 

Borgerlig mistanke om systematisk “fagforeningspres”

Formålet med undersøgelsen skal være at afdække, om omfanget af “fagforeningspres” er lige så stort, som politikerne i blå blok forestiller sig, mener Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh.

“(...)Hvis det er et systematisk problem med 3F’ere ude på danske arbejdspladser, skal vi gøre noget ved det. Hvis problemet er meget mindre, end vi borgerlige går rundt og tror, skal vi til gengæld finde noget bedre at bruge vores tid på,” siger han til Berlingske.

For mig som Radikal er det vigtigt, at fagforeningsfriheden gælder for alle 

Radikale åben for “politisk handling”

Når der tegner sig et flertallet uden om regeringen, så skyldes det, at regeringens støtteparti De Radikales også ønsker en undersøgelse.

“Vi har senest set i sagen fra lufthavnen, at der er tegn på, at fagforeningsfriheden åbenbart ikke har været gældende for alle. For mig som Radikal er det vigtigt, at fagforeningsfriheden gælder for alle, men når jeg ser de her sager, kan jeg godt blive bekymret,” siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

De radikale mener, at man på baggrund af undersøgelsen skal finde ud af, om der skal “politisk handling til”.

Minister og fagboss vil værne om den danske model

Til Berlingske siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at han og regeringen ønsker at værne om den danske model, der forudsætter, at konfliktløsningen sker lokalt uden politisk indblanding.

Ligesom jeg er sikker på, at arbejdsgiverne vil blive med at lede og fordele arbejdet

Det appeal lyder også fra Per Christensen, der minder om, at både arbejdsgivere og arbejdstagere drager fordel af modellen.

”Man kunne også vælge – og det vil jeg anbefale – at tage den danske model alvorligt og lade parterne selv håndtere dette. Man skal jo huske, at vi fik retten til at organisere for 120 år siden og arbejdsgiverne retten til at lede og fordele arbejdet. Vi vil blive ved med at organisere. Ligesom jeg er sikker på, at arbejdsgiverne vil blive med at lede og fordele arbejdet,“ lyder det i det skriftlige svar.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vel...mobning og chikane imod medarbejder, som er kun på ´besøg´som vikar i en firma hvor det er 3F og dens medlemmer, som fik etableret et ell andet fornuftigt/human overenskomst... er for langt ude !
Men: at byde nye medarbejder, som er faglig organiseret i andre fagforeninger, velkommen? NEJ ! ..fordi: hvis en firma, deres medarbejder er i 3F ..og de fik igennem 3F etableret en akzeptabelt overenskomst med arbejdsgiveren.. giver lov til nye medarbejder som hører til en anden fagforening..til en anden overenskomstkultur med feks ringere løn osv.. så kan en sådan medarbejder af arbejdsgiveren bruges som "løntrykker" osv.. til at give splid i solidariteten! Det kan føre til løndumping for ansatte som er organiseret i 3F ! Al den teoretiske snak om "ret til frie valg af fagforening" hører (mener jeg) til i feltet af dimmitenter og arbejdssøgende (mht DP og A-kassen).
Og afhængig af den fundne job rejser sig spørgsmål om tilslutning til den overenskomstmæssig toneangivende fagforening. Klar er: der findes arbejdsgivere som vil ikke have faglig organiserede medarbejder, fordi de betaler billigløn og har hårde arbejdsforhold.. og profitten for dem er det vigtigste!