Annonce

Ellemann i kovending: Venstre støtter klimamål

Venstres nyvalgte formand havde nyhed med til folketingets åbningsdebat: Nu støtter partiet som de næstsidste 70 %-målsætning for reduktion af drivhusgasser.
Det er kun to uger siden, at Venstres Jakob Ellemann-Jensen mente, at de Konservative havde ”købt katten i sækken” ved at tilslutte sig klimamålet på 70 procent.

Men nu vil Venstre alligevel støtte målsætningen, fortæller den nyvalgte Venstre-formand fra Folketingets talerstol under den traditionsrige åbningsdebat torsdag.

”Venstre har stået i spidsen for Danmark i 14 af de sidste 18 år. Vi har haft ansvaret for at sætte en ambitiøs retning for Danmarks grønne omstilling. Vi har sat et ambitiøst mål om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050.

"Vi har sat en stopper for efterforskning efter olie og gas på land og indre farvande. Vi har lavet den mest ambitiøse energiaftale nogensinde,” lyder det fra Jakob Ellemann, inden han løftede sløret for den egentlige nyhed:

”Vi skal blive ved med at være ambitiøse, og Venstre støtter ambitionen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.”

Ny toner

Det er nye toner fra Jakob Ellemann-Jensen, der for knap 14 dage siden skosede de konservative for at tilslutte sig samme klimamål:

”Jo jo, og de har så åbenbart købt katten i sækken, og fred være med det. Jeg har brug for at vide bare en anelse om, hvad de egentlig har tænkt sig. Hvad indebærer de 70 procent?” sagde han til avisen Danmark.

Dermed er Nye Borgerlige nu det eneste parti i Folketinget, der ikke har tilsluttet sig reduktionsmålet, som regeringen har gjort til en forudsætning for at deltage i forhandlingerne om en ny klimalov.

Klimamål hånd i hånd med vækst

Torsdag springer Jakob Ellemann-Jensen så ud som ”ægte grøn” – dog med enkelte forbehold.

”For Venstre er det afgørende, at vores klimamål er ægte grønt!,” siger han og understreger, at Danmarks klimapolitik ikke bare skal flytte udledningen ud over landets grænser, sammen med de arbejdspladser, der følger med.

”Klima-indsatsen skal gå hånd i hånd med den økonomiske vækst. En sund økonomi er hele forudsætningen, for at vi kan investere i den grønne omstilling. Hvis Danmark foresat skal være et foregangsland, så skal vi vise, at grøn omstilling, økonomisk vækst og personlig frihed sagtens kan gå hånd i hånd – uden at det bliver dyrere at være dansker eller skader konkurrenceevnen,” siger han.

Ændrer holdning til regionerne

Det er ikke den eneste nye politik, som Jakob Ellemann-Jensen har med til åbningsdebatten. Han trækker også i land i forhold til VLAK-regeringens sundhedsreform planer om at nedlægge regionerne.

"Det der er vigtigt for mig, det er patienterne og sammenhængen. Hvis man, som sundhedsministeren lægger op til, kan finde de gode løsninger som vi lagde op til i vores sundhedsudspil, med bevarelse af regionerne, er det ikke vigtigt for mig at regionerne bliver nedlagt. Det er ikke et mål i sig selv," siger han.

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der var en rigtig god stemning de første timer i åbningsdebatten, plads til grin, sjove input og politik, holdt i en mere behagelig tone end jeg har oplevet de ti sidste år. Eneste sure og vrisne input kom fra Pia K og Inger S, de så og var så sure, og negative, og surheden viste jeg på hele personen. Og de havde ikke ret ej heller i det er sagde om lempelser. Jakob Ellemann klarede det okay, der faldt et par finker af panden, men ellers helt fint, lidt arrogant fortsat, men han undskyldte det, og virker langt mere til at holde ud end hans forgænger, lover godt for samarbejde med folketingets næst store parti. LLR dukkede slet ikke op, mens Kr. Jensen passede sit arbejde. Det får de alle også LLR løn for.
Indtil nu kl. 18 en sober og god debat.

Der var en rigtig god stemning de første timer i åbningsdebatten, plads til grin, sjove input og politik, holdt i en mere behagelig tone end jeg har oplevet de ti sidste år. Eneste sure og vrisne input kom fra Pia K og Inger S, de så og var så sure, og negative, og surheden viste jeg på hele personen. Og de havde ikke ret ej heller i det de sagde om lempelser. Jakob Ellemann klarede det okay, der faldt et par finker af panden, men ellers helt fint, lidt arrogant fortsat, men han undskyldte det, og virker langt mere til at holde ud end hans forgænger, lover godt for samarbejde med folketingets næst store parti. LLR dukkede slet ikke op, mens Kr. Jensen passede sit arbejde. Det får de alle også LLR løn for.
Indtil nu kl. 18 en sober og god debat.