Annonce

Enhedslisten erkender medansvar for 1. maj-ballade

Topfolk fra Enhedslisten kaldte det rygter, men hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten indrømmer: Ja, vi stod bag protesten.
Efter balladen og protesterne på 1. maj er der udbrudt ordkrig imellem Socialdemokraterne og Enhedslisten om sidstnævntes involvering i organiseringen af protesterne, som fuldstændigt fjernede fokus for indholdet af årets taler.

Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen påstod bl.a. i Go’ Morgen Danmark, at Enhedslisten på forhånd kendte til protesterne, igennem længere tid havde forsøgt at opildne dem og efterfølgende ikke lagde afstand til dem.

Påstande som Johanne Schmidt Nielsen på forhånd afviste at diskutere og som gruppeformand Per Clausen på Twitter karakteriserede som, at Henrik Sass Larsen ”spredte rygter”, når Sass Larsen siger, at Enhedslisten var informerede om hvad der ville ske på dagen.

At Enhedslisten både kendte til protesterne og aktivt støttede op om dem, i hvert fald i Århus, bekræftes dog af medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse Hans Jørgen Vad på Facebook (se billedet):

”Han (Henrik Sass Larsen, red) har da fuldstændigt ret i, at EL var med til at ”stå bag” protesten i Århus, når vi direkte har vedtaget en opfordring om det på årsmødet. Og det skal vi naturligvis stå ved og forsvare – i stedet for at krybe i skjul, bare fordi Thorning ikke kunne lide det hun så i Århus.”

Tættere komme man vist ikke på en ”mea culpa” fra en, der i den grad må siges at være involveret og kender til de faktiske forhold på venstrefløjen.

Mange organisationer, de samme mennesker
At man på den yderste venstrefløj, har så mange små - og ofte til lejligheden etablerede - organisationer, foreninger, netværk, kampagner som i bund og grund samler de samme mennesker, hvad enten man så kalder det Socialistisk Ungdomsfront, Antifascistisk Aktion, Libertære Socialister eller ”Antikapitalistiske elever og studerende” at det kan være svært for andre at finde rundt i hvem der præcis har ansvaret for hvad og hvem der nøjagtig stod bag, er ingen undskyldning.

Om der er et åbenlyst personsammenfald imellem Enhedslisten egen ungdomsorganisation og nogle af de andre gruppe som stod bag balladen 1. maj kan man naturligvis kun gisne om. Heldigvis, er det forbudt at registrere folk for politisk aktivitet. Men så er den yderste venstrefløj i Danmark trods alt ikke større.

Adskillige øjenvidneskildringer fra folk der var til stede i enten København, Aarhus og Aalborg kan dog fortælle en samstemmende historie, om folk der nærmest gik direkte fra Enhedslistens telte og marcherede op foran scenen for at deltage i chikanen imod Helle Thorning-Schmidt, Annette Vilhelmsen eller Frank Jensen.

Det ville klæde Enhedslisten, at tage afstand for de metoder som dele af deres aktive medlemmer benytter, i stedet for at gemme sig bag adskillige organisationskonstruktioner, hvis eneste formål er at beskytte de involverede for identifikation, ansvar og sammenkædning.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet