Annonce

EP-kandidat: Hvis vi intet gør, vil spekulanterne pelse os i årevis

Vi skal beskatte overnormale milliardprofitter og tøjle det vilde europæiske elmarked ved eksempelvis at indføre et indtægtsloft. Det skriver kandidat til Europa-Parlamentet i dette debatindlæg.
Foto: Colourbox
Over 53 milliarder kroner.

Så mange penge skovlede de danske elspekulanter hjem til sig selv sidste år, viser en opgørelse i erhvervsmediet Finans.

De internationale spekulantselskaber, der handler med olie og energi i en eller anden form, tjente i alt omkring 800 milliarder kroner sidste år.

Det sker vel og mærke i et år, hvor almindelige familier, lønmodtagere og pensionister knap kunne betale deres gigantiske varme- og strømregninger.

Det er decideret ulækkert. Det er den moderne kapitalismes mest brutale og spekulative skyggeside i fuldt flor.

De skaber ingenting

Lad os et kort beskrive, hvad disse elspekulanter laver: De skaber ingenting. De ejer ingenting. De handler blot strøm på en computer. De forsøger groft sagt at score kassen ved at bruge algoritmer til at forudsige vejret.

Det sker eksempelvis ved at levere strøm til virksomhed A til en given pris og derefter købe det billigere hos vindmølleproducent B, fordi de satser på, at mere vind presser prisen ned.

De voldsomme profitter er en klart tegn på, at spekulanterne er blevet et ekstremt fordyrende mellemled

Elspekulanterne påstår, at de skaber værdi for forbrugere og virksomheder, fordi de sikrer, at markedet flyder.

Men noget skal man jo bilde sig selv og politikerne ind, når man tjener milliarder, mens svulmende gasregninger er ved at presse helt almindelige familier på gaden. De voldsomme profitter er en klart tegn på, at spekulanterne er blevet et ekstremt fordyrende mellemled.

Risiko og nulsumsspil

Man bør også bide mærke i to ting.

For det første er enhver finansiel spekulation forbundet med risiko og et nulsumsspil. Nogen vinder, og nogen taber. De 53 milliarder kroner er nogle andres tab.

I dette tilfælde taber de europæiske virksomheder, der betaler for meget, eller de producenter, der får for lidt for deres strøm.

Og højere strømpriser presser i disse år konkurrenceevnen på industriselskaber i eksempelvis Tyskland. Spekulationen er et fordyrende mellemled, der i sidste ende kan koste vækst og arbejdspladser.

I april anholdt politiet otte mand fra et aarhusiansk spekulantselskab og varetægtsfængslede dem i fire måneder

For det andet taler vi om et wildwestmarked, hvor spekulanter arbejder på fine adresser, men opererer i juridiske gråzoner eller er direkte kriminelle.

I april anholdt politiet otte mand fra et aarhusiansk spekulantselskab og varetægtsfængslede dem i fire måneder. De er sigtet for markedsmanipulation for et trecifret millionbeløb.

Skrappere regulering

Elmarkedet er reelt løbet løbsk. Det vil være et fint første skridt at lave en særskat på eksempelvis 33 procent og føre pengene tilbage til forbrugere og virksomheder, som EU-kommissionen har foreslået.

Men det er ikke nok.

Faktum er, at hvis vi intet gør, så vil spekulanterne pelse os i årene fremover

Vi skal indse, at det europæiske elmarked gennemsyres af spekulation, og derfor skal reguleres langt skrappere. Det kunne være via et decideret indtægtsloft.

Faktum er, at hvis vi intet gør, så vil spekulanterne pelse os i årene fremover.

Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet, tidligere debatredaktør på Politiken.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kunne man så ikke samtidigt se på mettes skatteplyndring af danskerne, så det offentlige forbrug af
personale til papirnusseri kunne skrues ned. Det er ikke papirnussere men varme hænder der er brug for.

Du kunne bare ikke forholde dig til emnet, hvad?

Og du kunne heller ikke skrive selv et kort indlæg uden at flette din kæphest skat ind i det. Hvor kommer den besættelse dog fra? Med din beskedne indtægt må det da være ret begrænset, hvor meget du selv betaler, og de rige skal sgu nok klare sig uden din rørende omsorg - det er trods alt dem, der har pengene, ikke?

Bent. Normalt gider jeg ikke bruge tid på dumme og intetsigende indlæg. Men i dit tilfælde vil jeg gøre en undtagelse.
Du sammenligner en privat ågerindtægt, med skat som i sidste ende kommer alle til gode ( man kan jo altid diskutere nødvendigheden af skatten )
Så din sammenligning er ikke særlig begavet.

Bent det var dog en total tåbelig kommentar! Hold dig til temaet eller hop videre :)

Det nemmeste er vel at nationalisere det danske elnet. Ligesom i Frankrig - det er jo ikke spor ualmindeligt, at regeringer vil have styr på infrastrukturen, i stedet for at overlade det til spekulanter.

Jeg er fuldstændig enig, og finder det i øvrigt specielt interessant, at det franske elnet åbenbart ikke er privatiseret. For var det ikke pga. et EU-direktiv, at det danske elnet blev privatiseret i sin tid?

Putin pelser ukrainerne og el-spekulanterne pelser danskerne!

Udtjente F-16-fly sendes til Ukraine for at bekæmpe Putin!

Udtjente danske politikere sendes i kamp imod el-spekulanterne!

Resultatet er for begge blot staus quo!

Om danskerne tør sende det nye skud fra Enhedslisten ind i kampen imod el-spekulanterne som et nyt F-35-angrebsfly.

Ja, det bliver interessant!

Den 1. oktober 2023 modtager Forsvaret officielt de første fire F-35 kampfly på Flyvestation Skrydstrup. Ankomsten til Danmark fejres med en ceremoni på Flyvestation Skrydstrup.

Spørgsmålet er om vi med Folketingets åbning i oktober på samme måde kan fejre Pelle Dragsted som ny politisk ordfører og bannerfører imod el-spekulanter!