Det mener både SF og Enhedslisten, der derfor foreslår, at Danmark indfører en ekstra skat på overnormal profit, som skyldes udefra kommende omstændigheder som for eksempel Ruslands invasion af Ukraine og den deraf følgende krig mellem de to lande.
De ekstra penge, som staten på den konto får ind i øgede skatter skal så direkte gå til at understøtte de borgere, der bliver hårdest ramt af de aktuelle høje energipriser og inflationen.
de skal bidrage med mere til samfundet
“Vi beder befolkningen om at bide tænderne sammen og vise solidaritet med Ukraine og dermed også acceptere, at det er hårdere økonomisk. Når der så er virksomheder, som på baggrund af krigen får ekstraordinært høje profitter, så er det blankt indlysende, at de skal bidrage med mere til samfundet,” siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge til Politiken.
Hos Enhedslisten er man helt enige. Partiets leder, Mai Villadsen, finder det nærmest pinligt, at S-regeringen endnu ikke har handlet.
Senest har energiselskabet Ørsted meldt ud, at de forventer et overskud på første halvdel af 2022 på 20-22 milliarder kroner.
Det er en opjustering på godt en milliard kroner i forhold til tidligere udmeldinger.
Ganske bemærkelsesværdigt opfordrer både både EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, til at EU’s og verdens lande særbeskatter energiproducenternes pt. enorme indtægter.
Konservative Storbritannien og Spanien, Italien og Grækenland er alle i færd med at forberede lovgivning, der beskatter energisektoren yderligere. Og øremærke de ekstra indtægter til de husstande, der er ramt hårdest.
Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, oplyser over for Netavisen Pio, at Socialdemokratiet endnu ikke har taget stilling til forslaget fra SF og Enhedslisten:
Håndteringen af inflationen er er af de vigtigste opgaver for os
"Det er ikke noget vi har taget særskilt holdning til på nuværende tidspunkt. Men det er tydeligt, at de høje priser på energi og andre varer rammer mange danskere hårdt. Derfor har vi lavet varmecheck og ekstra ældrecheck," siger Paulin og føjer til, at håndteringen af inflationen har højeste prioritet for S-regeringen:
"Vi følger situationen omkring de stigende priser meget nøje, og forsøger at finde den rette balance, der både er socialt retfærdigt og økonomisk ansvarlig. Håndteringen af inflationen er er af de vigtigste opgaver for os nu og i den kommende tid.”
Det Internationale Energiagentur anslår, at EU’s energiproducenter i år vil score en ekstraprofit på ikke mindre end 200 mia. euro - svarende til 1.488 mia. kroner.
Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, finder det ikke rimeligt, hvis energiselskaber nu beskattes ekstra:
Vi er stolte af vores skattepraksis og betaler skat med glæde
“Vi er stolte af vores skattepraksis og betaler skat med glæde og har fuld transparens om, hvor vi betaler hvad. Samtidigt har vi i mange år investeret utrolig mange penge i at omstille vores kraftværker til bæredygtig biomasse i stedet for kul, og i flere år har vi haft drift med negative kapitalomkostninger på det,” siger han til DR Nyheder og fortsætter:
“Så jeg synes faktisk ikke, det er urimeligt, at vi har den ret lille del af vores forretning, hvor vi får en fordel af de højere priser. Sammenligner man os med andre internationale energiselskaber, er vores opjustering meget lille,” siger Ørsted-direktøren.
Også danske rederier tjener pt. styrtende med penge på grund af de ekstraordinært højre fragtrater på det globale transportmarked.
Først i august oplyste rederiet Maersk, at de forventer et rekordstort overskud første halvår af 2022 på 113 milliarder kroner.
rederier betaler ikke den normale selskabsskat på 22 procent.
Men det bliver statskassen ikke styrtende rig af. For rederier betaler ikke den normale selskabsskat på 22 procent.
Rederier betaler ikke skat efter indtjening, men betaler i stedet en slags vægtafgift, en såkaldt tonnageskat.
Den kendsgerning fik overvismand Carl-Johan Dalsgaard til at foreslå, at man afskaffer rederiernes skattebegunstigelse.
“Det er en ordning, som overordnet på samfundsplan må anses for ikke at være hensigtsmæssig. Derfor mener vi, at man bør rulle den skattebegunstigelse tilbage,” sagde overvismand, professor i økonomi ved Københavns Universitet, Carl-Johan Dalsgaard, til Berlingske.
SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, betegnede størrelsen på Maersks seneste overskud som “vanvittigt”.
“Det er historisk, at vi har et selskab, som tjener flere penge, end der nogensinde før er set i Danmark, men som samtidig betaler historisk lidt i skat,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen til TV 2.
Både SF og Enhedslisten er enige med overvismændene i, at rederiernes skattebegunstigelse bør stoppes.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) oplyste i et mailsvar til Netavisen Pio, at regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der skal se på diverse erhvervsstøtteordninger, herunder rederiernes tonnage-beskatning:
“Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne nedsat en gruppe eksperter, der skal komme med forslag til, hvordan vi kan justere nogle af de erhvervsstøtteordninger, vi har i dag."
Opdateret kl. 14.20 med Anne Paulin-citater
Kommentarer
I EU-landet Ungarn koster en liter brændstof 9 kroner. Da jeg sidst var i Budapest i maj, boede jeg centralt i byen til 100 kroner i døgnet på Airbnb. Jeg brugte aircondition til at regulere kulden, og elradiator til at regulere varmen. Jeg tror faktisk slet ikke, at man kunne slukke for varmen, så jeg måtte bare åbne vinduerne og lade aircondition kæmpe imod. Det er dyrere at afregne forbruget i Ungarn end at lade være. Jeg tror faktisk slet ikke, at der var en elmåler i boligen.
Den yderste venstrefløj kan ikke få nok af andre folks penge. Forslaget er en syg ide. Skal landmændene så betale mere i skat fordi vejret er med dem i høsten i år? De får jo ingen penge hvis vejret er imod dem.
Sådan er det privat foretagsomhed: Man bærer selv risikoen - i medgang og i modgang. Fat det dog.
Smålig misundelse klæder ingen.
@ Gunnar Johansen,
Forstå det nu, Skat er ikke 'andre folks penge', hvor har i borgerlige fået den idé fra? Skat er den pris vi betaler for at leve i et civiliseret samfund, men du så måske hellere at Danmark blev til et mini-USA, med alt hvad det indebærer?
"Selskaber som tjener på Ukraine-krisen skal betale ekstra i skat" nej, de skal nationaliseres.
Tilsvarende med de milliarder der skal gå til genopbygning af Ukraine: ingen, som i INGEN, må berige sig på denne genopbygning. Og slet ikke de ukrainske oligarker
.
Ser vi her den dybere grund til regeringens krigsliderlighed? Det er simpelthen en god forretning at holde krigen i Ukraine kørende, frem for at arbejde på en våbenhvile og en fredsslutning? For selv om Mærsk måske ikke betaler så meget i skat som alle andre, så betaler rederiet dog mere i år end sidste år på grund af krigen.
@ Niels Duus,
Sikke noget sludder, det var ikke statsministeren eller regeringen der startede krigen i Ukraine, lige så lidt som de skabte Covid-19. Og uanset, hvor ofte oppositionen kalder Mette F for magtfuldkommen, så har hun stadig ikke magt til at stoppe krigen. Inflationen og den medfølgende krise, kunne vi ej heller have undgået, selvom vi ikke havde støttet Ukraine, der kæmper for vores alles værdier og demokrati, som jeg håber du går ind for. Ukrainere dør hver eneste dag i kampen for vores demokrati - for vores frihed - for vores vestlige værdier. Du lyder som en medløber.
Ukrainerne dør ikke for vores demokrati, faktisk er demokratiet under erosion i landet. Endvidere kæmpede Syriske kurdere imod Isis, men desværre lod Europa tyrkerne at indvandrere dem. Europa har ingen værdier.
@ Ernst
Nå ikke, så må du gerne dokumentere hvorledes du mener, at demokratiet i Ukraine er under erosion. Demokratiet har altid hårde kår under en krig. Du skal ikke se på hvad er, eller hvad var, men hvad der kommer og tror du virkelig, at hele den vestlige verden og dens ledere, der støtter Ukraine lige nu, med våbenleverancer, træning, m.m., ikke vil stille Ukraines nuværende eller kommende præsident til ansvar efter freden igen indtræder og forlange at landet arbejder sig frem mod et reelt demokrati? Det har man højest sandsynligt allerede gjort til en betingelse for hjælpen. Det er ligeledes en betingelse for optagelse i EU, som Ukraine drømmer om og vil gøre alt for kommer til at gå i opfyldelse. Der er højest sandsynligt indført militær undtagelsestilstand i Ukraine. Fuldstændig som det skete, også i Danmark, under 2. verdenskrig.
Hvis vi ikke støttede Ukraine og skulle Rusland vinde krigen og tage magten i Ukraine, tror du så at Putin ville stille sig tilfreds med dét? Næ nej, Putin er den nye Hitler og vinder han vil han mere og mere.
@ Niels Duus,
Mærsk r*vrender dig, mig og os allesammen.
Der var engang hvor virksomheder der tjente tykt på andres ulykke, blev kaldt for Gullaschbaroner, måske vi skulle tage og finde det begreb frem igen og få det støvet af.
Staten tjener jo også på inflationen da momsen er den samme.