Annonce

Fagforeninger og erhvervslivet vil give folkeskoleelever ret til erhvervspraktik 

Alle elever i 6.-9. klasse skal have ret til at komme i praktik, mener Dansk Metal, Danmarks Lærerforening og Dansk Industri. ”Folkeskolen skal ikke bare være et sted, hvor du lærer at læse og regne.”
Foto: Dansk Metal
Formand for Dansk Metal Claus Jensen.
Folkeskolen skal tilbyde eleverne en bedre forståelse af praktiske fag, og det går en række arbejdsmarkedsorganisationer sammen om, at erhvervspraktikken skal hjælpe dem til.

Dansk Metal, Danmarks Lærerforening og Dansk Industri vil hæve ambitionerne for erhvervspraktikken ved at give folkeskolens elever ret til at komme i praktik.

Erfaring med praktiske fag

”Folkeskolen skal ikke bare være et sted, hvor du lærer at læse og regne. Her skal eleverne også få erfaring med praktiske fag. Erhvervspraktikken kan hjælpe eleverne med at få øjnene op for flere forskellige uddannelsesveje efter 9. klasse, og derfor er det tid til, at alle elever får ret til at komme i erhvervspraktik,” siger formand for Dansk Metal, Claus Jensen, i en pressemeddelelse.

Erhvervspraktikken kan hjælpe eleverne med at få øjnene op for flere forskellige uddannelsesveje efter 9. klasse

Også hos Danmarks Lærerforening slår man på tromme for elevernes ret til erhvervspraktik.

”Uanset hvilken kommune eller skole, man kommer fra, skal praktikken have kvalitet, være meningsfuld for eleverne og have sammenhæng med den undervisning, der foregår på skolen,” siger formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

Skal vække elevers nysgerrighed

Hos Dansk Industri håber man, at en ret til praktik kan skabe et tættere samarbejde med lokale virksomheder og folkeskoler.

”Det er svært at vide, hvad en industritekniker laver, hvis man ikke har besøgt en produktionshal eller prøvet kræfter med maskinerne. Derfor skal vi skabe en folkeskole med et tættere samarbejde med lokale virksomheder, så de unge på den ene side får en fed og lærerig oplevelse, der vækker deres nysgerrighed, mens virksomhederne kan møde nye potentielle lærlinge,” siger administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Selvom de tre organisationer mener, at eleverne skal have ret til at komme i erhvervspraktik, så er der ikke tale om et krav.

Men hvis eleven eller forældrene ikke ønsker en erhvervspraktik i folkeskolen, skal det aktivt fravælges, og der skal være en begrundelse for fravalget.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Bedste forslag længe, det blev afskaffet tidligere, da havde man det i rigt mål, emnepraktik, hvorcde kom ud i bestemte arbejdsområder, sundhedssektoren, byggesektoren, handel osv.
Der var praktik to dage eller i større klasser op til to uger. Det var bare så godt.

Selvfølgelig skal der være erhvervspraktik. For skoleeleverne - men også for lærerne, så de i teoritimerne kan fortælle, forklare og vise, hvad regning, dansk, fremmedsprog, naturlære osv. bruges til. Jeg har selv for mange år siden oplevet, at elever har fået et chok, da de opdagede, at "almindelige" håndværkere skulle kunne regne mm. De håbede at have undsluppet kravene fra folkeskolen. Heller ikke på seminariet eller universitetet kunne man forstå, at "alminelige" håndværkere bliver udsat for store krav i almene fag.

Ideen er god, synes jeg. Jeg ved ikke, om det vil rykke noget ved de unges uddannelsesvalg, men om ikke andet kunne det jo ses som en slags dannelsesrejse.

Meget fin ide`så længe der er tale om ,at det er frivilligt for begge sider.