De ti partier bag forsvarsforliget - herunder altså også Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige - har skrevet under på, at de finder det “afgørende”, at dansk forsvar fremadrettet bidrager til EU’s missioner og operationer.
Hidtil har de tre partier ellers været arge modstandere af øget EU-forsvarssamarbejde.
De tre højrepartiers underskrift på den del af forsvarsforliget er en markant sejr for SVM-regeringen, vurderer politisk kommentator, Jarl Cordua:
“Regeringen har fået hele perlerækken af EU-skeptiske/modstanderpartier til at acceptere, at Danmark nu er en helhjertet del af EU’s sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Det er lidt af en bedrift, må man sige,” siger Cordua til Netavisen Pio.
Danmarksdemokraternes forsvarsordfører, Lise Bech, anerkender forligsteksten, men understreger, at alle partier har måttet give og tage for at få forsvarsforliget på plads:
Sådan er det jo
“Forsvarsforliget er en kæmpe aftale, og det skulle ikke være vores grund til at forlade det. Sådan er det jo. Man giver og tager. Det har alle parterne gjort i aftalen,” siger Lise Bech til Jyllands-Posten.
Nye Borgerliges forsvarsordfører, Kim Edberg Andersen, understreger over for Jyllands-Posten, at partiet tager til efterretning, at et flertal af befolkningen sidste år besluttede at droppe det danske forsvarsforbehold. Og på den baggrund accepterer Nye Borgerlige så den nye politiske virkelighed i Danmark.
DF’s forsvarsordfører Alex Ahrendtsen nedtonede i timerne op til indgåelsen af forsvarsforliget betydningen af udtrykket "helhjertet". Det er jo bare udtryk for "EU-lyrik", mente han.
Også Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, havde i timerne op til indgåelsen af forsvarsforliget travlt med at afdramatisere betydningen af, at partiet nu "helhjertet" tilslutter sig EU's sikkerheds- og forsvarssamarbejde:
Den danske befolkning har taget stilling til det
"Den danske befolkning har taget stilling til det, og der var massiv opbakning til at få afskaffet forsvarsforbeholdet, som gør, at man kan deltage i nogle af de her EU-missioner. Befolkningen har talt, og det er den allerhøjeste instans," sagde hun til Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad.
Kommentarer
Modstanden mod EU-forsvarssamarbejdet har heller aldrig givet nogen mening for mig.
EU-militærsamarbejde er ligegyldigt for Danmarks forsvar, når vi har NATO.
Østrig, Malta og Cypern er ikke afgørende for Danmarks forsvar.
Det er USA og Storbritannien.
Under krigen på Falklandsøerne hujede franske soldater og officerer når franske missiler (solgt til Argentina) fik en fuldtræffer ind hos englænderne.
Det tyder ikke på et forsvarssamarbejde, snarere tvært om.
Frankrigs politiske ambitioner har aldrig været danske ambitioner. Lad os diskret blive i skyggen. Vi burde have lært lektien.
Lad os forsvare os selv, Færøerne og Grønland med alt hvad vi har, og lad os blive ved det.