Annonce

Centrum-venstre-ideolog advarer: “Socialdemokratiet skal være varsom”

Forfatter og debattør Lars Olsen advarer mod at yderligere penge til forsvaret tages fra velfærden - SVM-regeringen indkalder til pressemøde om styrkelse af Forsvaret
Foto: Venstre, Statsministeriet og Thrane Media/Claus Peuckert - Fotografk: Anders Bredsdorff
Troels Lund Poulsen (V), Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M)
Forfatter, debattør og centrum-venstre ideologen Lars Olsen advarer Socialdemokratiet mod at lade forsvarsudgifterne gå grassat.

Han er tilhænger af, at Danmark opruster og sender militærhjælp til Ukraine.

Men Lars Olsen bliver bekymret, når både forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og statsminister Mette Frederiksen (S) nu taler om at åbne forsvarsforliget, der ellers afsatte 155 milliarder kroner ekstra til forsvaret over en 10-årig periode, for at fremrykke en række indkøb - og sandsynligvis afsætte betydeligt flere penge til forsvar og militærhjælp til Ukraine.

Kritikken er højaktuel.

For tirsdag har SVM-regeringen indkaldt til pressemøde i Statsministeriet onsdag morgen kl. 9.30.

Pressemødet handler om “styrkelse af Forsvaret”.

Statsminister Mette Frederiksen (S), vicestatsminister, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) deltager i pressemødet.

TV2 Nyhederne erfarer tirsdag aften, at SVM-regeringen foreslår en forøgelse af det ti-årige forsvarsforlig til 155 milliarder kroner med hele 40 milliarder kroner.

Tirsdag eftermiddag annoncerede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) Danmarks 16. donationspakke til Ukraine. Donationen har en værdi af 2,3 milliarder kroner.

“Så er der noget andet, vi ikke kan”

Lars Olsen, der frem til dannelsen af SVM-regeringens december 2022, blev opfattet som en ideolog, som den socialdemokratiske top lyttede til, advarer statsminister Mette Frederiksen om, at det ikke er nok bare at sige til befolkningen, at “det bliver dyrt”, sådan som hun gjorde ved et pressemøde 24. februar i anledning af toårsdagen for Ruslands krig mod Ukraine.

På pressemødet ønskede og/eller kunne statsministeren ikke konkretisere, hvor dyr en ekstraregning danskerne står over for:

kan komme til at betyde prioriteringer

“Det ved vi ikke. Det er der ikke nogen, der ved endnu. Men markant mere. Og dermed skal vi begynde at indstille os på, at det her jo også kan komme til at betyde prioriteringer. At så er der noget andet, vi ikke kan,” lød det fra statsministeren på et pressemøde, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) også deltog i.

I et interview med Berlingske understreger Lars Olsen, at  statsministeren må lægge præcise analyser frem, der klargør, hvad dansk forsvar mangler, hvorfor vi ikke kan få det for de penge, der er aftalt i det historisk dyre forsvarsforlig - og ikke mindst hvor pengene skal komme fra:

“Jeg synes, at især Socialdemokratiet skal være varsomme med ligefrem at begynde at skære i velfærden, samtidig med at man giver skattelettelser og øger forsvarsbudgettet ud over de to procent. For så kan de hurtigt få et problem,” siger Lars Olsen.

skal være varsomme med ligefrem at begynde at skære i velfærden

Lars Olsen mener, der bør være en grænse for, hvor meget vi kan bruge på forsvaret og til militærhjælp til Ukraine.

Han peger på, at Danmark giver flere penge til Ukraine, end Frankrig, Spanien og Italien gør - tilsammen.

SF efterlyser kælderkolde analyser

SF, der er med i forsvarsforliget, er på linje med Lars Olsen. Her understregede partiets forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, i sidste måned at regeringen ikke bare kan regne med en blankocheck fra SF:

“Hvis det handler om at bruge penge ud over den årrække, vi har aftalt, så er vi selvfølgelig villige til at se på det. Men statsministeren må sætte beløb på. Det må basere sig på kælderkolde analyser og ikke overbudspolitik, fordi man gerne vil slynge et eller andet ud,” sagde hun 22. februar til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Rasmus Stoklund, kan ikke følge kritikken.

Det skal vi naturligvis gøre på en måde, hvor vi evner også at levere en god velfærd

“Alle ved, at vi står i en meget alvorlig situation, hvor vi har brug for at fortsætte og øge vores støtte til Ukraine og samtidig styrke det danske forsvar,” skriver han til Netavisen Pio og fortsætter: 

“Det skal vi naturligvis gøre på en måde, hvor vi evner også at levere en god velfærd til danskerne.”

Opdateret kl.19.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er helt enig med den socialdemokratiske partisoldat, Lars Olsen. Det sker af og til, når det ikke handler om racisme.
Har han også meldt sig ud?

Psst .. vær helt stille nu, der står vist en racist lige bag dig - jeg tror, han skal lige til at råbe BØH!

Det er ikke mere end godt 3 måneder siden at Wammen på et pressemøde fremlagde en plan hvor velfærdsområdet tilføres yderligere 32 milliarder frem til 2030 - At forsvarsforliget genåbnes med et ønske om tilførelse af yderligere midler - betyder ikke nødvendigvis at det bliver velfærdsområdet der skal nedprioriteres - Det ville da også se mærkeligt ud så kort tid efter Wammens økonomiske plan -
Så man bør nok vente til pressemødet på tirsdag har redegjort for hvordan og hvorledes et nyt forlig skal se ud - før man begynder at male fanden på væggen .

Danmark, Norge, Sverige og Finland er i krig med Putin, der vil stjæle landbrugslandet Ukraine.

Alt imens promoverer Greta Thunberg og venstrefløjen krigen imod de menneskeskabte klimaforandringer især i Skandinavien.

Og om lidt nedlægges olieproduktionen og lakseindustrien i Norge. Skovbruget i Sverige. Og landbruget i Danmark!

Man skal vælge sine krige med omhu!

Den fælles nordiske forsvarsunion Kalmarunionen blev ophævet for 500 år siden.

Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523. Unionen indbefattede områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.

Nu er Norden efter 500 år igen forenet i kampen imod en fælles fjende. Putin og Rusland!

Det er bare ikke gået op for hverken Greta Thunberg eller venstrefløjen i Norden!

Rejs mindre, flyv mindre, og forbrug mindre plastik på færdigretter og bringhjem mad!

Lav alt selv fra grunden og smid mindre i affaldsbunkerne!

Og genbrug de boliger vi allerede har!

Nordic Waste er udtryk for storbyinfrastrukturens klimamæssige deroute!

Landbrugslandet Danmark, oliestaten Norge og træ og jernmalmlandet Sverige er i krig med Putin og Rusland!

Østersøen står og falder med Norden og dens styrke!

På alt hvad en krig fordrer!

Fødevarer, olie, stål og mennesker der fatter hvem fjenden er!

Sveriges Radio promoverer hvert en prut som Greta Thunberg står i spidsen for!

Alt imens det svenske flag hejses på alle militærforlægninger overalt i Norden og Europa!

I morgen fastlægges om vi satser på vestfronten eller østfronten!

Krige vindes i etapper!

Præcist som et Tour de France!

General Mette har en etappeplan!

Så lyt godt med i morgen!

"Alle ved, at vi står i en meget alvorlig situation..." - nå, gør alle det? Jeg er da ret sikker på, at det ikke er mere alvorligt end det altid har været. Bortset fra nogle stortalende politikere, der ikke vil indrømme, at de ved at bakke op om USAs fejlslagne projekt Ukraine har satset på den forkerte hest. Og selv for politikerne er det mest alvorlige, der kan ske, at de taber ansigt. Hvilket der jo ikke er noget nyt i.

Er der nogen konkrete trusler mod Danmark? Andre end faren for, at kæden ryger helt af på Christiansborg i ren og skær koldkrigsparanoia?

Er danske unge mænd og kvinder parate til at sætte livet på spil i en meningsløs krig i Østeuropa? Ukraine er ikke medlem af NATO, så vi har ingen bindende forpligtelser til at hjælpe landet, og for så vidt Ukraine ligger, som dets inkompetente politikere har redt, ser jeg ingen som helst grund til at støtte dette korrupte land og dets fascistoide regering.

Måske regeringen i stedet skulle begynde med at finde ud af, hvorfor de ansatte i Forsvaret siger op, og så gøre noget for at holde på soldaterne. For hvad er et stort fint forsvarsbudget værd, hvis ikke der er mandskab til at betjene krigsmaskinerne?

Jeg tænker - lidt til min overraskelse - at jeg i denne sag er 100% enig i dit synspunkt.

Niels Duus Nielsen, den måde diktatoren Putins militære angreb og invasion af Ukraine blev udført på ligner til forveksling det angreb diktatoren Stalin (Sovjetunionen) foretog mod Østpolen den 17. september 1939, 17 dage efter at Hitler og Nazityskland havde angrebet Vestpolen. Begrundelsen fra Stalin (kommunisterne) var, at det var for at "beskytte" de Russiske beboere i Polen fordi Polens regering, på grund af Hitlers (Nazitysklands) militære angreb, ikke kunne garantere for deres sikkerhed. Ligner det ikke den samme begrundelse som diktatoren Putin brugte inden det russiske hærs militærs angreb i Ukraine?
Stalins krig mod Polen i samarbejde med Hitlers Nazister betød Russisk annektering af 200.000 km2 af Østpolen, som stadig indtil 1991 hørte under Sovjetunionen, og nu udgør en del af Hviderusland og Ukraine.

"Han peger på, at Danmark giver flere penge til Ukraine, end Frankrig, Spanien og Italien gør - tilsammen."

Men det er bare ikke sandt. De franske tal er for nylig blevet korrigeret, og de har reelt givet betydelige midler til Ukraine, også mere end Danmark.