Hvis man ikke vil yde, kan man heller ikke nyde

Mange arbejdsgivere gider ikke ansætte 10.000 lærlinge uden læreplads, hjælpe de 60.000, der hvert år er udsat for en arbejdsskade eller sikre uddannelse til titusindvis ufaglærte, skriver Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl.
Vi har i Danmark en god økonomi.

Vi har en meget høj beskæftigelse og en meget lav arbejdsløshed. Alle tal er bedre end da de borgerlige sidst havde magten. Men de borgerlige politikere er ikke tilfreds med situationen.

De konservatives leder Søren Pape vil fjerne topskatten, fordi nogle arbejdsgivere mangler arbejdskraft.

Alle tal er bedre end da de borgerlige sidst havde magten

Men det løser ikke noget at fjerne topskatten.

Rigtig mange arbejder over for at nå det hele, selvom de skal betale topskat. De er helt klar over, at der skal betales skat for at løse de meget anspændte forhold i sygehussektoren, ældresektoren og uddannelsessektoren.

Vi betaler gerne skat

De fleste af os er klar over, at ordentlig velfærd koster. Og de fleste af os vil gerne føle os trygge, når vi bliver syge og gamle.

Og vi vil gerne have, at der er råd til en god uddannelse til vores børn og børnebørn. Derfor betaler vi gerne skat, også topskat, når vores indtægt når derop.

De kunne tage nogle af de 10.000 lærlinge uden læreplads

Der er i øvrigt masser af ledige, i samfundet, men mange arbejdsgivere gider ikke have besværet.

De kunne tage nogle af de 10.000 lærlinge uden læreplads.

De kunne sikre nogle de 60.000, der hvert år er udsat for en arbejdsskade.

De kunne sikre uddannelse til nogle af de titusindvis ufaglærte, der kan blive dygtigere arbejdskraft i fremtiden.

Hvis ikke man vil yde, kan man ikke nyde. Det gælder både arbejdsgivere og borgerlige politikere.

 

Specialarbejder, folketingsmedlem for Enhedslisten, arbejdsmiljøordfører


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Christian Juhl
Når du siger "ordentlig velfærd koster", mener du så ordentlig velfærd til danskerne, eller også ordentlig velfærd til enhver i hele verden, der kan nå frem til Danmarks grænser og fremstamme ordene "asyl" og "familiesammenføring"?

Det var hurtigt, du skulle have debatten afsporet.
Arbejdsgiverne vil rigtig gerne have godt uddannet personale fra udlandet til en minimal løn udenom overenskomst og andet besvær. Men de gider ikke tage lærlinge ind og uddanne den arbejdskraft, de efterspørger. De unge søger med lys og lygte efter lærlinge- og praktikpladser.
Ja, det koster penge at drive en velfærdsstat, Det koster også penge, at bygge og vedligeholde den infrastruktur, de private virksomheder efterspørger og dagligt benytter.. I kan selvfølgelig selv bygge og betale - så slipper i for skatten.

Ole,
"Det var hurtigt, du skulle have debatten afsporet" til Peter Jensen.
Du har ret, men der er emner hvor Piopio har berøringsangst, og hvor skal du så komme af med trykket? De sidste dages skyderier bekræfter hvad mange danskere tænker: indvandringen har været en fejl af dimensioner, den største fejltagelse i vesteuropa efter anden verdenskrig.

Kære Ole
Projekt Mellemøsten i Danmark koster minimum en storebæltsbro i underskud hvert eneste år - år efter år. Dette er vel og mærke det pæne officielle tal, der givetvis er pyntet med alverdens talteknik. 93.000.000 kroner hver eneste dag - i rent underskud. 3.875.000 kroner i timen hele døgnet. 65.000 kroner i minuttet. 1.000 kroner i sekundet. Altid. Tik, tak, tik, tak.

Og så tænker jeg på dem der fik ondt i r.... over de udgifter politiet havde når Paludan holdt 'møder' i det offentlige rum. Har de samme personer nu også ondt det samme sted over det de sidste dages udgifter ifm skyderierne???? Næææ nu hører vi ikke noget fra den kant.

Og den opgørelse er nemlig talgymnastik. Gymnastik for at oppumpe udgifterne til det uholdbare.

Således er det kommet frem at næsten hele regningen går til uddannelse af børn og unge, der efter endt uddannelse nu har lige så høj beskæftigelse som resten af danskerne.

Ergo er det ikke et underskud, men en investering, så vi i fremtiden også har sosu'er til at hjælpe dig på plejehjemmet, læger til at hjælpe mig på hospitalet og virksomhedsejere til at tænke innovativt og nyt.

Alternativet er jo at de ældre, syge og samfundet generelt sjofles af mangel på netop den arbejdskraft som de udgør og kommer til at udgøre. Den omkostning vil naturligvis mange gange overstige den investering vi laver nu.

Og ganske som at Storebæltsbroen i dag giver overskud, så gør disse dejlige mennesker også senere.

Kære Erik Madsen
SU er ikke omfattet. Det er meget modigt, at du har satset alle dine penge i integrationsprojekter fra mellemøsten. Jeg troede at jeg tog en stor risiko på aktiemarkedet, når jeg hver måned køber ind i MSCI All Countries World Investable Markets Index, men jeg når ikke din risikovillighed til skoene. Jeg glæder mig til at høre om dine rosenrøde historier fra plejehjemmet med SOSU-assisterne Shuaib Khan, Omar El-Hussein og Lual Yal Fayin Lual ("James Schmidt").

"Således er det kommet frem" hvor?

Det er dog helt utroligt som ALTING bare skal have en muslimforskrækket vinkling.
"Stram udlændingepolitik" råbes der ud i alle verdenshjørnerne. Det er helt ude af trit med virkeligheden, for virkeligheden er at udlændingepolitikken allerede er strammere end det strammeste stramme, ja ligefrem idiotisk stram.
"En stadig strammere udlændingepolitik" burde det retteligt hedde, for den antimuslimske svinehund er umættelig. Danmark HAR en stram udlændingpolitik, så stram at Danmark idag betragtes som en bananrepublik af vores nabolande som ikke vil returnere flygtede afviste asylansøgere hertil.
Og hvor stopper mon kravet om "flere stramninger"? Hvor? Skydetårne om udrejsecentrene og ved grænsen? Gaskamre? Og for hvem? Mennesker der er brune i huden? Eller tilhører en bestemt religion? Eller bare ikke vil spise svinekød?
Hvor går dog grænsen for den stadige råben på en stadig strammere linie?

"den antimuslimske svinehund" du glemmer vist at alle ikke muslimske kvinder er blevet kaldt 'ludere"

"Hvor går dog grænsen for den stadige råben på en stadig strammere linie?" hvor går grænsen for hvor mange vi kan tage hvis samfundet skal kunne fungere og forsørge dem?

Godt sagt, Christian. Lærepladser er så vigtige !

Annonce