Mange år med fysisk arbejde: ”Det kan mærkes i skellettet”

Mens politikerne hæver pensionsalderen, er der blandt især de kortuddannede med hårdt fysisk arbejde stigende bekymring for, om kroppen kan holde til de mange ekstra arbejdsår. Fagbevægelsen efterlyser mere fleksible tilbagetrækningsmuligheder.
Som beskrevet i går, er Folketinget i disse dage ved at behandle forslag om at hæve folkepensionsalderen til 68 år fra 2030. I den forbindelse er debatten blusset op om vilkårene for de kortuddannede, som er kommet tidligt på arbejdsmarkedet og har hårdt fysisk arbejde. ”Det er helt tydeligt, at mange ikke kan blive på arbejdsmarkedet til de er 68 år”, sagde eksempelvis den socialdemokratiske ordfører Peter Hummelgaard under debatten i Folketinget.

Nogle af dem, Hummelgaard kunne have i tankerne, var samlet onsdag aften til fyraftensmøde om netop arbejdsliv og tilbagetrækningsalder hos LO Hovedstanden i barakkerne ved Metroselskabets Byggeplads i Nørrebroparken.

LO Hovedstanden har gennem den seneste tid oplevet en stigende bekymring fra medlemmerne som følge af, at de seneste års reformer betyder, at mange kortuddannede kan se frem til et betydeligt længere arbejdsliv end i dag. Mange har svært ved at se, hvordan de og deres kollegaer skal kunne holde ud at stå på byggepladsen, med rengøringskosten eller på plejehjemmet til de er et stykke over de 70.

Flemming Rasmussen er tillidsmand for mekanikerne hos Audi i Gladsaxe. Han fortæller de forsamlede om, hvordan kroppen påvirkes af mange år med tunge løft, ofte under tidspres for at nå det hele:

Lige i øjeblikket er vi ved at skifte sommerdæk ud med vinterdæk. I løbet af kort tid skal vi lave 2.500 skift, og det skal gå hurtigt. Det er rigtig mange tunge løft, og vi står med armene over hovedet i lang tid, når vi arbejder med bilerne. Mine kollegaer regnede for nylig sammen, at vi står med hænderne over hovedet 30 procent af tiden, når vi arbejder”, fortæller han.

Han går samtidig i rette med den udbredte forestilling om, at arbejdet i dag er langt mindre belastende end tidligere, fordi tekniske hjælpemidler har overtaget det hårde arbejde:

Alt, hvad vi rør ved i dag, er blevet væsentligt større. Da jeg startede som mekaniker, vejede et hjul 15-18 kilo. I dag er nogle hjul helt oppe på 36 kilo. Vi har fået fem hjulløftere, som kan aflaste de tunge løft. Men vi er 21 ansatte, så langt det meste skal stadig gøres uden teknisk hjælp”, forklarer tillidsmanden.

Mekanikerfaget er stadig populært, og der er mange ansøgere til de lærlingepladser, der udbydes på virksomheden. Men det er også nødvendigt, for den gennemsnitlige tid i mekanikerfaget er ikke lang:

Vi har et godt fagligt fællesskab. Men i dagligdagen er der ofte travlt, og så står vi selv og roder med en gearkasse på 120 kilo. Det kan man ikke holde til i længden. Mange mekanikere finder et nyt job allerede i slutningen af 20’erne, fordi de ikke kan holde til det mere”.

Flemming Rasmussens beretning er langt fra enestående. Blandt de forsamlede er flere, som på egen krop har mærket konsekvenserne. En har arbejdet 13 år som stilladsarbejder, men nu er kroppen begyndt at sige fra. ”Det kan mærkes i skellettet”, som han formulere det. Hvordan han skal kunne blive ved i yderligere 30 år, indtil der er udsigt til en folkepension, ved han ikke.

Det er ikke kun det fysiske arbejdsmiljø, der slider. Også det psykiske arbejdsmiljø kan føre til tidlig afgang fra arbejdsmarkedet. En socialpædagog fortæller, hvordan dagligdagen på et rehabiliteringscenter med begrænsede medarbejderressourcer og trusler fra psykisk syge beboere presser de ansatte. Hun har allerede oplevet flere af sine kolleager gå ned med flaget, og det er ikke alle, der er vendt tilbage til arbejdspladsen.

Morten Skov Christiansen, næstformand i LO, opsummerer de krav, som flere gange i løbet af aftenen blevet fremlagt for at sikre et ordentligt arbejdsliv og det, LO Hovedstaden kalder en ”værdig tilbagetrækning” for alle.

For det første en styrket indsats for arbejdsmiljøet, så risikoen for nedslidning minimeres. For det andet mere fokus på efteruddannelse, så medarbejdere kan blive omskolet til mindre fysisk krævende arbejde, inden kroppen bliver slidt helt ned. Og for det tredje, at der gennemføres en pensionsreform, så de grupper, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, får mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.


Flere artikler om emnet

Annonce