Den københavnske kulturminister Niko Grünfeld trak stikket efter kritik af kontor-fråds og flere fejl i CV’et. Valget af ny borgmester blev ikke nogen åben og gennemsigtig forestilling, men derimod en meget lukket omgang – i modsætning til partiets værdier om åbenhed og transparens.
Partiets politiske ordfører Carolina Magdalene Maier blev fanget i at have fløjet kloden tynd, trods partiets erklærede mål om at vi alle sammen skal holde igen med flyrejserne – for klimaets skyld.
Maier krøb til korset og erkendte, at hun havde fløjet for meget og måtte ændre adfærd fremadrettet.
Partilederen Uffe Elbæk har også slidt rigtig meget på klimaet med sine 40 flyture på fire år, men var stolt af at have klimakompenseret ved at opkøbe et antal kvadratmeter regnskov hos miljøorganisationen Verdens Skove.
Men stoltheden falmede en kende, da Verdens Skove oplyste, at man slet ikke sælger klimakompensation, men derimod regnskovs-certificater, som ikke opvejer den CO2-udledning, man har andre steder.
Men sagerne til trods melder Alternativets forperson for partiets hovedbestyrelse, Michael Jellesmark, at det går rigtig godt for Alternativet:
Du nævner nogle få sager vedrørende nogle få personer
”Jeg synes, det går ganske glimrende. Du nævner nogle få sager vedrørende nogle få personer. Men vi har faktisk 9.500 medlemmer, så jeg synes faktisk, det går ganske glimrende, må jeg tilstå,” siger Jellesmark til Netavisen Pio.
Genopstiller ikke på stribe
Det slår ikke ham – eller partiet - ud, at hele fem af de nuværende ti folketingsmedlemmer ikke genopstiller:
”Det har intet med træthed at gøre. Josephine Fock får et job, som hun godt kunne tænke sig. René Gade har for flere år siden gjort op, at han kun vil sidde en enkelt periode, Pernille Schnoor, valgte ikke at genopstille på grund af den kultur, der hesker på Christiansborg, for Roger Matthiesen handler det om personlige overvejelser, og ja, Rasmus Nordqvist, hvis han ikke ryger til EU-Parlamentet, så vil han fortsat være medlem af Folketinget. Så det handler om valgmatematik og personlige overvejelser,” siger Jellesmark.
Udover politikere, der forlader Alternativet, har der været en stor udskiftning i medarbejderstaben. Og lige nu er der konstitueret en person i stillingen som landssekretær, stillingen som kommunikationschef er ubesat. Stillingen som politisk chef er heller ikke besat.
Det slår heller ikke ham – eller partiet – ud, at Alternativet på tærsklen til et valg står med tre nøgle-stillinger, der står ubesatte.
”Lige nu går vi i nogle overvejelser. Derfor har vi valgt at stille det lidt på standby til efter valget. Vi ansætter formentlig en kommunikationschef, men vi skal lige være sikre på hvor meget vedkommende skal arbejde for partiet og hvor meget for folketingsgruppen. Vi er i gang med at lave en organisationsanalyse. Vi har nedsat et udvalg, som sidder og kikker på det her,” siger Jellesmark, der understreger, at der er ”bud fra øverste hylle” til de ledige stillinger.
”Vi er fem år gamle. Det tager tid at bygge en organisation op, og få rettet ting til. Vi er fuldstændig anderledes end alle andre partier. Hos os er det medlemmerne, der laver politikken. Det kommer nedefra og op,” siger Jellesmark, der samler trådene fra det politiske og organisatoriske som fuldtids-ansat forperson for hovedbestyrelsen.
Michael Jellesmark understreger, at Alternativet holder fast i partileder og -stifter Uffe Elbæk som statsministerkandidat:
Først griner de af os, så frygter de os, og til sidst vinder vi
”Rød blok har stillet med deres kandidat, og blå blok med deres. Vi har valgt at gå vores egen vej og stille med vores egen statsministerkandidat. Som det ser ud på nuværende tidspunkt.”
Og hvem er Uffe Elbæk statsministerkandidat for?
”Ja, der er nogen, der kalder os for grøn blok. Vi kalder os bare for Alternativet. Vi synes ikke, det der med en fra rød og en fra blå blok, det giver særlig god mening. Først griner de af os, så frygter de os, og til sidst vinder vi. Vi var godt klar, at man ville grine af os, da Uffe stillede op som statsministerkandidat. Men så fremlagde vi vores regeringsprogram, så var der ikke ret mange, der grinede. Fordi det faktisk er et vanvittigt godt, gennemarbejdet regeringsprogram,” lyder det fra forpersonen, der minder om, at det ikke er første gang nogen griner af Alternativet:
”Det var det samme som dengang, vi stillede op: Man sagde, vi ikke havde en kinamands chance for at blive valgt ind. Men vi blev jo valgt ind i Folketinget. ”