Annonce

Alternativet om Fock: Det kan ende med nyt landsmøde

Afklaring lørdag: En række samtaler med ansatte og andre afgør hvilken tillid Alternativets hovedbestyrelse har til Josephine Fock

Lørdag vil Alternativets hovedbestyrelse komme med en endelig udmelding om i hvilken udstrækning man fortsat har tillid til partiets leder, Josephine Fock.

Det oplyser talsmand for hovedbestyrelsen, Jørgen Callesen. Samtidig afviser Josephine Fock endnu engang, at have rusket i nogen:

Jeg kan bestemt godt have hævet stemmen og have været temperamentsfuld

"Jeg kan bestemt godt have hævet stemmen og have været temperamentsfuld, men jeg har aldrig rusket i nogen," skriver hun således i et nyhedsbrev udsendt sent mandag eftermiddag.

Talsmand Jørgen Callesen bekræfter over for Netavisen Pio, at det i den mest alvorlige ende af skalaen kan ende med, at hovedbestyrelsen finder det nødvendigt at indkalde til et ekstraordinært landsmøde. I den mildeste ende af skalaen kan hovedbestyrelsen ende med blot at opridse hvad god ledelse i Alternativet indebærer.

Josephine Focks ledelsesstil er kommet under heftig kritik efter en artikel i Information, hvor en lang række unavngivne kilder fortæller, at Fock som folketingsmedlem i perioden 2015-2018, adskillige gange har opført sig kolerisk og grænseoverskridende.

Det påstås også, at hun flere gange fysisk har “rusket” ansatte i partiet. Det benægter Fock dog selv. Hun indrømmer derimod, at "hun bestemt godt kan have hævet stemmen og været temperamentsfuld" og også, at hun i en periode, hvor der var en del personsager i Alternativet, “ikke var den bedste version" af sig selv.

“Verbale overfusninger ud af det blå”

Siden er Alternativets tidligere pressechef, Magnus Haslebo, stået offentlig frem med meget kras kritik af Fock:

“Det er noget med at gå meget tæt, overskride den personlige grænse og råbe, så man kan smage, hvad hun har fået til frokost - lige op i ansigtet,” sagde han f.eks. til DR Nyheder og fortsatte:

Overfusninger, verbale overfusninger ud af det blå

“Overfusninger, verbale overfusninger ud af det blå. Folk har oplevet, at hun kunne komme bragende ind på et kontor og allerede være oppe i det røde felt. Og det kunne også ske offentligt – det var ikke væsentligt for hende.”

Anklagerne mod Fock har fået partiets hovedbestyrelse til at invitere kilderne - og andre, der mener at kunne bidrage med oplysninger - til at kontakte hovedbestyrelsen og fortælle om deres oplevelser. Og det er netop disse oplevelser, som fem medlemmer af den 18 mands store hovedbestyrelse nu er i fuld gang med at indsamle.

Det handler i bund og grund om, hvordan disse samtaleforløb falder ud, og om hvilken tillid vi kan vise Josephine derefter

“Det handler i bund og grund om, hvordan disse samtaleforløb falder ud, og om hvilken tillid vi kan vise Josephine derefter,” siger Callesen til Ritzau.

Uffe går til Hovedbestyrelsen

En af dem, der har noget at fortælle om Josephine Focks adfærd, er partiets stifter og tidligere leder, Uffe Elbæk.

Han oplyser, at han vil fortælle hovedbestyrelsen om de episoder med Fock, som han enten selv har været vidne til - eller som andre har fortalt ham om.

Alternativet har sendt denne skriftlige melding til pressen forud for partiets ekstraordinære møde i hovedbestyrelsen lørdag:

“I Informations artikel d. 22.2 er der anonyme kilder der anklager vores politiske leder Josephine Fock for krænkende handlinger. Det tager vi meget alvorligt, og det var vi ude at sige samme dag, i samme udtalelse opfordrer vi de anonyme kilder fra artiklen til at henvende sig. Det gælder alle der har et relevant bidrag i den forbindelse."

Det tager vi meget alvorligt

"Hovedbestyrelsen har nedsat en gruppe der gennemfører samtalerne med de personer der har henvendt sig, eller henvender sig frem til midt i denne uge. Det er vigtigt at kontakte os inden vi så senere på ugen forhåbentlig kan få sat punktum for den proces."

"For at sikre et trygt forløb for dem der gerne vil tale med os, udtaler vi os ikke løbende om samtalernes indhold, hvem vi har talt med eller hvornår. Hovedbestyrelsen kommer med en udmelding efter et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde lørdag d. 7.3. For at skabe ro om mødet oplyser vi ikke om hvor det er eller hvad tid på dagen."

Hovedbestyrelsen: Fuld tillid til Fock

Alternativets hovedbestyrelse havde første gang møde om om Fock-sagen tirsdag den 25. februar. Mødet kom i stand i kølvandet på Informations artikel om Josephine Fock.

Efter mødet udtrykte hovedbestyrelsen fuld tillid til Josephine Fock

Efter dette møde udtrykte hovedbestyrelsen fuld tillid til Josephine Fock.

Fock blev valgt som partiets leder 1. februar.

Ingen af partiets fem nuværende folketingsmedlemmer ønskede Fock som leder. Fock er ikke selv medlem af Folketinget.

Fock: "Jeg har ikke rusket i nogen"

Josephine Fock afviser i sit første nyhedsbrev som partileder, der er udsendt mandag sidst på eftermiddag, at hun har rusket i nogen:

"Det er også vigtigt for mig at slå fast, her i mit første brev til jer medlemmer, at nej; jeg har ikke rusket i nogen."

"Som jeg også har sagt i flere interviews, så var perioden fra 2015 til 2018, hvor jeg sad i Folketinget, en meget intens periode for alle os i partiet. Vi var under et enormt pres for at gå fra græsrodsbevægelse til på en eller anden måde også at være et politisk parti, der kunne fungere i det parlamentariske arbejde og system på Christiansborg."

"Jeg var ikke den bedste version af mig selv, det erkender jeg. Og temperamentet lå tæt på overfladen for os alle sammen. Derfor kan det godt være, at jeg er kommet til at overskride nogle grænser, ligesom jeg også selv fik mine grænser overskredet. Jeg kan bestemt godt have hævet stemmen og have været temperamentsfuld, men jeg har aldrig rusket i nogen, det er vigtigt for mig at understrege endnu en gang."

Kilde: Uddrag af Alternativets nyhedsbrev, udsendt sent mandag eftermiddag

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Problemet med Alternativet og dets formand er at dabattørerne ikke respekterer landsmødets valg af Josephine Fock som formand. Skam over dem - inclusive pressen- !

Der kommer til at ske det samme for S