Annonce

Tidligere arbejdsplads: “Fock var utilregnelig”

Alternativets nyvalgte leder var sekretariatschef i otte år i Offentligt Ansattes Organisation - kilder betegner hendes ledelse som “gennemført forfærdelig”
 

Alternativet er ikke det eneste sted, hvor Josephine Focks ledelsesstil kritiseres.

Josephine Fock var sekretariatschef hos Offentligt Ansattes Organisation (OAO) gennem otte år - lige indtil hun stoppede i 2015, da hun blev valgt til Folketinget for Alternativet.

Nu betegner kilder tæt på OAO Josephine Focks ledelsesstil i organisationen som “gennemført forfærdelig”:

“Hun råbte af os ansatte. Man vidste aldrig hvilket humør, hun var i. Fock var utilregnelig. Hun var alt dét, vi nu også hører folk tale om i Alternativet. Bare uden ruskeri, men alt det andet kan jeg nikke genkendende til,” siger en anonym kilde til Netavisen Pio.

Kilden oplyser, at de ansatte i OAO var “mere end lettede”, da Fock forlod OAO til fordel for Folketinget.

“Mange havde ondt i maven”

En kilde fortæller, at Fock kunne finde på at råbe af medarbejdere hvor som helst hos OAO:

“Hvis der var uenighed om en given holdning, hvis man sagde hende imod, havde en anden  mening eller sådan noget, så var reaktionen ofte råb og skrig lige op i ens ansigt. Det kunne ske på hendes kontor, den ansattes kontor, på gangen. Hvor som helst. Josephine Fock udviste ingen form for diskretion,” siger kilden.

“Mange havde ondt i maven ved tanken om at skulle forelægge hende en sag. For man vidste aldrig hvad vej vinden blæste,” siger kilden.

En anden kilde siger: “Hun var meget nærtagende. Lad os bare sige det på den måde.”

Fock afviser kategorisk

Josephine Fock afviser over for Netavisen Pio kategorisk anklagerne:

“Jeg kan fuldstændig kategorisk afvise, at der skulle have været episoder i OAO, som du beskriver,” skriver Josephine Fock i en sms til Netavisen Pio.

Kritikken fra Josephine Fock tidligere arbejdskollegaer kommer netop som Alternativets Hovedbestyrelse indsamler vidnesbyrd fra ansatte, politikere og andre i Alternativet om Josephine Focks ledelsesstil i Alternativet.

Hovedbestyrelsen tager på baggrund af meldingerne lørdag stilling til i hvilken udstrækning den fortsat har tillid til Josephine Fock:

Josephine Fock erkendte mandag i et nyhedsbrev fra Alternativet, at hun i visse tilfælde kan have hævet stemmen over for ansatte og politiske kollegaer:   

Jeg kan bestemt godt have hævet stemmen og have været temperamentsfuld
         

"Jeg kan bestemt godt have hævet stemmen og have været temperamentsfuld, men jeg har aldrig rusket i nogen," skriver hun således i nyhedsbrevet.

Kan ende med ekstraordinært landsmøde

Talsmand for Hovedbestyrelsen, Jesper Callesen, bekræftede mandag over for Netavisen Pio, at det i den mest alvorlige ende af skalaen kan ende med, at hovedbestyrelsen lørdag finder det nødvendigt at indkalde til et ekstraordinært landsmøde. I den mildeste ende af skalaen kan hovedbestyrelsen ende med blot at opridse hvad god ledelse i Alternativet indebærer.

Josephine Fock forlod i 2018 Folketinget til fordel for en stilling som direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp.

Efter kun et år sagde Fock sin stilling op i september sidste år:

 

"Stillingen har ændret sig, efter at jeg er tiltrådt. Så jeg kan ikke se mig selv som den profil, der skal til for at udfylde jobbet fremadrettet," siger Josephine Fock om opsigelsen til netmediet Altinget.

Sådan har vi gjort


Netavisen Pio har interviewet kilder med tætte forbindelser til Offentligt Ansattes Organisation (OAO), som har anmodet om at være anonyme.  

Redaktionen er bekendt med deres identitet og nuværende eller tidligere relation til OAO.

 

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg stemmer ikke på Alternativet, har ingen forbinder til Alternativet, og har ingen anelse om hvad der er op og ned i spørgsmålet om Josephine Focks ledelsesstil.
Men den omsiggribende praksis med at lave journalistiske artikler baseret på anonyme kilder er en uskik. Læseren har ingen som helst mulighed for kritisk at vurdere kildernes udsagn, vægt, antal, repræsentativitet og troværdighed - og ingen som helst mulighed for at vurdere kvaliteten af journalistens arbejde, objektivitet, tolkninger og kildekritiske evner.
I den konkrete artikel er det fx umuligt at gennemskue hvilke særinteresser de anonyme kilder eventuelt kan have i at anklage Fock. Har kilder i denne artikel fx en eller anden relation til Alternativet? Har kilder fx en faglig, politisk eller personlig uenighed med Fock, som ikke drejer sig om ledelsesstilen? Har kilder fx relationer til andre politiske kræfter med interesse i at skade Alternativet eller Focks politiske linje? Er kildernes udsagn primært baseret på første-, anden- eller tredjehåndskendskab til forholdene? Osv., osv. Hvis offentligheden oplystes om kildernes identitet, ville sådanne spørgsmål kunne undersøges og afklares, men nu blæser svarene i vinden.
Pio skriver at kilderne har "tætte forbindelser" til OAO. Men hvor "tætte" er disse forbindelser, hvor stort kendskab til og overblik over OAO's sekratariatsarbejde har kilderne? Åbenbart vældigt stort kendskab og overblik – for "kilden" beretter at "mange havde ondt i maven". Men har kilden faktisk dette indgående kendskab og overblik? Vi kan ikke vide det.
Og hvorfor mener Pio overhovedet, at det er nødvendigt og rimeligt at lade kilderne være anonyme i en sag som denne? Josephine Fock er ikke mere leder i OAO, så kilderne kan vel næppe frygte for repressalier fra Fock (med mindre, selvfølgelig, at kilden er involveret i Alternativet …).
Bortset fra helt særlige undtagelsestilfælde er artikler baseret på anonyme kilder et udtryk for underlødigt journalistisk arbejde. Og hvor vil det føre os hen, hvis medierne ubekymret fortsætter ad denne vej? Fx ville enhver journalist utvivlsomt kunne opstøve et antal kilder med ”tætte” forbindelser til Socialdemokratiet (eller et hvilket som helst andet parti), som af den ene eller anden grund ville være villig til at ”gå efter manden” og sværte partiets leder – hvis blot disse "kilder" kunne få lov at gøre det under fuld anonymitet. Er det den slags sladderjournalistik vi ønsker?
Pios artikel kan være helt retvisende. Eller den kan være fuldstændig misvisende. Vi aner det ikke.

Fantastisk godt set os skrevet. Måske er de anonyme kilder bare opfunden for journalisten kan skrive lige hvad han/hun har lyst og evner til.

Hvad er formålet med denne kampagne. Der kommer efter, at Josephine er blevet valgt og ikke før. Som i høj grad bygger på anonyme kilder. Det minder mig mest af alt om en moderne heksejagt, hvor en anderledes kvinde får skylden for alt ondt.

Hvis de beskyldninger holder vand, hvilket jeg har svært ved ikke at tro, så er det lige efter bogen for psykopatiske træk.
Så hvis Alternativet tror på en fremtid, så er det nu sværdet skal trækkes og stregen slås.
Alternativet med Fogh er lig med graven

Søren Nielsen. Jeg offentliggør snart en artikel om journalistiske Kvalitetskriterier. Gider du sende mig en mail på Lau@tale.dk? På forhånd tak.

Det er gjort. Mvh. Søren Nielsen-Man

Hvad skal denne hetz være godt for? Hvad er det de anonyme kilder vil opnå? Hvad vil seriøse medier opnå andet end at konkurrere med Ekstrabladet? I går aftes holdt vi møde i Hillerød, alle bestyrelser for kommuneforeningerne i storkreds Nordsjælland. Bortset fra, at vi selvfølgelig måtte tale om elefanten i rummet, havde vi en kanon aften med sigte på KV21. Vi er levende, skal I vide, de 35 bestyrelsesmedlemmer, der var samlet i går og alle de mange tusind, der bakker deres demokratisk valgte formand op. Vi mødte en formand, der er skarp retorisk, lyttende, åben, modig, empatisk og fremforalt utrolig vidende, og jeg skal hilse og sige, at, de andre partier har ikke overtaget den grønne dagsorden. De plagierer, men de har slet ikke forstået substansen og alvoren. Når vi har slikket sårene fra anonyme kilder, vil I se, at vi er mere livskraftige end nogen sinde.

FOR MEGET Jantelov danskere imellem.Et land hvor det er mere end nemt at blive "hængt ud".
Ordbogsrækker er fyldt med alle de nedladende GLOSER og DIAGNOSER der kan blive lagt på mennesker.
Hurtig HETZ mod et menneske,og et menneske bliver "udjævnet". Det starter allerede i folkeskolen,hvor børn mobber hinanden.Voksne er ikke bedre.Voksentilværelsen kan meget nemt blive til et langt liv med
"stempler".Konstant vurdering af DIG som person. Hvem siger at alle disse "vurderinger" er rigtige ?
Ingen kan være "sig selv" uden ar skulle analyseres,vejes og måles. Og derfra ind i varmen eller ud til højre.