Annonce

Kvinders tryghed i nattelivet er også en sag for EU

Den kommende tid skal regeringen arbejde på en ny tryghedsstrategi for kvinder i nattelivet, men det er også en europæisk problemstilling, som vi skal tage alvorligt. Og EU skal turde blande sig.
Foto: Colourbox
Fra Paris og Barcelona, til Warszawa og Wien, til Stockholm og København. Europæiske byer, der ikke kun deler EU-medlemskab – tilfælles har de også, at utallige kvinder føler sig utrygge ved at færdes alene i nattelivet.

En frygt, der viser sig begrundet.

I EU har en ud af tre kvinder over 15 år nemlig været udsat for fysiske eller seksuelle overgreb.

Det gør kvinders utryghed i nattelivet til en europæisk problemstilling, som vi skal tage alvorligt. Og EU skal turde blande sig.

Farlig tendens

Efter den 33-årige Sarah for få år siden blev dræbt i London, da hun gik alene hjem, gik hashtagget “Text me when you get home” verden rundt.

Det blev lynhurtigt et globalt symbol på den utryghed, kvinder oplever, når de går alene hjem om natten.

Skulle man som kvinde i byen udvise et uopmærksomt øjeblik, er man i risiko for at få hældt stoffer i sin drink

Der gik knap et år, før danskerne selv blev vidne til det grufulde drab på den forsvarsløse 22-årige Mia, der en kold februarnat blev samlet op af en mørk bil efter en bytur – og blev fundet dræbt på bestialsk vis.

Samtidig skyller en ny farlig tendens ind over de europæiske lande i form af drugging. Skulle man som kvinde i byen udvise et uopmærksomt øjeblik, er man i risiko for at få hældt stoffer i sin drink.

Tendensen er en åbenlys risiko for kvinders tryghed og sikkerhed, der selvsagt er helt og aldeles uacceptabel.

Vi skal turde træffe beslutningerne

Så når unge kvinders frygt for at blive udsat for seksuelle overgreb er stigende, ja så er den frygt velunderbygget.

En Megafon-måling fra 2022 viser endda, at hele 68 procent af de danske kvinder helst undgår at færdes alene i byen om aftenen og natten.

Konklusionen er åbenlys: Vi kan og skal gøre mere for at sikre kvinders tryghed i nattelivet.

I EU er der eksempelvis stor interesse for Danmarks samtykkebaserede voldtægtslovgivning

Det er vi heldigvis netop nu ved at gøre lokalt og landspolitisk – men problemet er større end landegrænser, så vi er også nødt til at udveksle erfaringer på tværs af Europa.

I EU er der eksempelvis stor interesse for Danmarks samtykkebaserede voldtægtslovgivning, ligesom der er gode erfaringer med at højne trygheden for kvinder i en række af de Europæiske hovedstæder.

Og muligheder er der flere af – men vi skal turde træffe beslutningerne.

Et fælles ansvar for at handle

Den kommende tid skal regeringen arbejde på en ny tryghedsstrategi for kvinder i nattelivet.

I Socialdemokratiet har vi derfor præsenteret fire områder, hvor vi mener, at der skal sættes mere målrettet ind.

Vi ønsker særligt at have fokus på den trygge vej til og fra byen f.eks. ved at sikre offentlig transport. Vi ved også, at overvågning og gadebelysning spiller en vigtig rolle for at højne trygheden – og at særlige lysruter, der får folk til at færdes på de samme ruter, kan gøre en stor forskel.

Europas kvinder har gode grunde, når de siger, at de føler sig utrygge i nattelivet

Derudover skal vi sætte massivt ind over for drugging. Der skal være bedre muligheder for tests, straffen for drugging skal skærpes, og serveringsstederne skal tage mere ansvar.

Initiativer som disse skal vi blive langt bedre til at implementere – både i Danmark og på tværs af de europæiske storbyer.

Europas kvinder har gode grunde, når de siger, at de føler sig utrygge i nattelivet, og det skal vi lytte til. Lytte – og handle. Vi og de europæiske lande har et fælles ansvar.

Det skal vi leve op til.

Folketingsmedlem, gruppenæstformand og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet. 

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og spidskandidat for partiet til EP-valg 2024. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så længe grænserne er åbne og overfaldsvoldtægt kun straffes med 2/3-afsoning af 2-3 års fængsel i en åben institution er det jo nærmest komisk at læse indlæg fra regeringsmedlemmer om at øge kvinders tryghed. Regeringen kan i morgen fremsætte og vedtage et lovforslag om, at overfaldsvoldtægt skal straffes med mindst 5 års ubetinget lukket fængsel uden prøveløsladelse efter 2/3, men den undladelse taler for sig selv. Det er vigtigere at vedtage lov, der beskytter islamisters følelser og ære.

Det lyder som fornuftige forslag, som ingen bør kunne have noget imod.

ja, og det understreger endnu engang at regeringen modarbejder danskerne. Vi danskere skal simpelthen ikke have lov til at have vores land i fred. Ikke engang vores helligdage kunne de lade være med at pille ved.

Med den vattede hummelgård sker der aldrig en dyt. Han kan kun beklage og det er så det.