Annonce

Samtykkebaseret voldtægtslovgivning er ikke omvendt bevisbyrde 

Hvis man indførte samtykkebaseret voldtægtslovgivning så vil det betyde, at det er strafbart at have samleje med en person, der ikke deltager frivilligt.
Sex uden samtykke er voldtægt. Sådan bør det være. Men sådan er det ikke i dag.

Det lyder helt sikkert sjovt. Men det er og bliver forkert

Nu vil nogen helt sikkert trække det sædvanlige og urigtige modargument om, at man så skal have en skriftlig erklæring fra konen lørdag aften. Det lyder helt sikkert sjovt. Men det er og bliver forkert. Det er og bliver en dårlig undskyldning for ikke at modernisere den danske lovgivning.

Vi værner for meget om voldtægtsmændene 

Vi har alt for mange voldtægter i Danmark. Og rigtig mange af dem rammer aldrig en retssal. Mange kvinder er bange for at anmelde, fordi de ved, at chancen for at gerningsmanden dømmes er utrolig lille. Desværre afholder det også kvinder fra overhovedet at anmelde seksuelle overgreb.

Som retsordfører bliver jeg ikke sjældent kontaktet af kvinder, der fortæller om voldsomme overgreb

Som retsordfører bliver jeg ikke sjældent kontaktet af kvinder, der fortæller om voldsomme overgreb – som de har valgt ikke at gå til politiet med. Vi har set groteske sager i medierne om flere gerningsmænd om en kvinde – der ikke er faldet ud til kvindens fordel, fordi det ikke klart har været dokumenteret, at hun sagde nej. Det er selvsagt uholdbart i et samfund, hvor vi ellers slår os op på at være både ligestillet og have fokus på retssikkerhed.

For sandheden er jo, at det med den nuværende lovgivning alene er voldtægtsmænds retssikkerhed vi værner om.

Vi skal have en ny tilgang i retssalen

Samtykkebaseret voldtægtslovgivning betyder kort fortalt, at der i lovgivningen står, at det er strafbart at have samleje eller anden seksuel aktivitet med en person, der ikke deltager frivilligt.

Det vil stadig være anklagemyndighedens opgave at bevise, at den tiltalte har begået et overgreb. Altså at han har foretaget en handling, som han burde have indset, at kvinden ikke frivilligt var med på. Dermed flyttes fokus i bevistemaet.

Det vil stadig være anklagemyndighedens opgave at bevise, at den tiltalte har begået et overgreb

Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad bevistemaet tager udgangspunkt i. Det vil give en forskel i den måde, som sagerne føres på i retssalen. Både i forhold til de spørgsmål der stilles og især i forhold til, hvordan den forurettede behandles på i retssalen. Men igen skal anklagemyndigheden bevise at der er tale om et overgreb.

Dansk lovgivning skal følge med tiden

Ti lande i Europa har allerede ændret deres lovgivning til de mere moderne definitioner. Jeg håber meget, at Danmark hurtigt følger efter. Ikke fordi jeg tror, at mange flere nødvendigvis vil blive dømt med den samtykkebaserede lovgivning. Men det vil give en anden oplevelse af sagerne for offeret. Ligesom det forhåbentlig vil sætte et fokus på, hvor vigtigt det er, at stoppe op under akten for at sikre sig, at begge parter er med på legen.

Selvfølgelig skal en ny lovgivning på voldtægtsområdet være gennemarbejdet og juridisk holdbar. Og selvfølgelig kræver det, at vi har såvel justitsministeriets kronjurister som landets juraeksperter ind over.

i har behov for en modernisering af den danske lovgivning på voldtægtsområdet

Men det ændrer ikke ved, at vi har behov for en modernisering af den danske lovgivning på voldtægtsområdet. Ikke for politikernes skyld. Ikke for politiet eller dommernes skyld. Men fordi voldtægt er noget af det det mest frygtelige en kvinde kan blive udsat for. Derfor skal vi mindske risikoen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem, gruppenæstformand og ligestillingsordfører for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Annonce