Lær alle at skifte vinduer eller opret flere lærepladser

Giv arbejdsgiverne et kontant beløb for at tage en lærling. På denne måde kunne man sende penge ud i virksomhederne og skabe nye lærepladser.
I Danmark har vi bygget vores samfund op efter at forskellige mennesker har forskellige kompetencer. Denne arbejdsdeling bygger på at vi tager forskellige uddannelser eller tilegner os forskellige kompetencer. Men for at dette fungerer er vi også nødt til at uddanne folk til deres område.

Der bliver uddannet for få med en faglært baggrund, og dem der så gerne vil uddannes, kan ikke få en læreplads

Mens jeg skifter vinduer, underviser min veninde i folkeskolen, min stedfar er revisor og min kammerat betjener kunder i supermarkedet. Vi gør det vi er gode til¨, det vi er uddannet til.   

Lige nu ser vi at balancen i vores arbejdsdeling er ved at forsvinde. Der bliver uddannet for få med en faglært baggrund, og dem der så gerne vil uddannes, kan ikke få en læreplads. Vi oplever altså et gab mellem udbud og efterspørgsel, fordi der ikke uddannes nok faglærte. Og dette gab vil kun blive større og svære at rette op på i fremtiden.

Massivt fald i uddannelsesaftaler

Vi har altså en fælles opgave i at fylde dette gab ud. Dette gør vi ved at virksomhederne tager deres samfundsansvar og tager elever og lærlinge ind. Men desværre sker dette ikke, i hvert fald ikke i et stort nok omfang.

Om lidt skal op mod 15.000 erhvervsskoleelever ud og finde en læreplads, som måske slet ikke findes. Ifølge en analyse fra Dansk Byggeri er der nemlig en risiko for at der i 2020 bliver oprettet 7.700 færre lære- og elevpladser. Det er et kæmpe problem.

Antallet af indgående uddannelsesaftaler faldt med 6.600 på ét år

Sidst vi har set noget lignende, var 2008 under finanskrisen, hvor antallet af indgående uddannelsesaftaler faldt med 6.600 på ét år. Dette skal vi virkelig undgå denne gang. Derfor skriger det også til himlen, at de blå partier i denne uge foreslog at arbejdsgiverne skal have tilbagebetalt penge fra AUB-ordningen, som paradoksalt nok skal betale nogle af virksomhedernes udgifter til elever og lærlinge.

Brug nu de ubrugte midler 

Jeg forstår godt, at man vil frigive nogle af disse indbetalte penge. Men i stedet for bare at sende dem retur i mesters lomme, kunne man investere dem i fremtidens faglærte. Man kunne give arbejdsgiverne et kontant beløb for at tage en lærling, betalt af AUB-ordningen. På denne måde kunne man både investere de ubrugte midler, sende penge ud i virksomhederne og skabe nye lærepladser.  

Man kunne give arbejdsgiverne et kontant beløb for at tage en lærling

Jeg er udlært tømrer, så jeg skal heldigvis ikke stå i kø for at få en tømrer til at skifte mine vinduer. Men nu er det jo ikke alle der har taget en uddannelse indenfor dette område. Så vi kan godt starte køen, med god afstand, fordi der skal nok også skiftes et vindue eller to i fremtiden. Eller også skal vi give virksomhederne den gulerod, og sørge for at også uddannes faglærte i fremtiden, så min læge kan koncentrere sig om at være læge, mens jeg skifter hans vinduer. Det er helt sikkert den bedste løsning for alle.

Så lad os nu lige stramme os op. Lad os også uddanne fremtidens faglærte, så vi har et arbejdsmarked i balance. Det burde egentlig ikke være så svært?  

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tømrer og medlem af 3F Ungdoms bestyrelse


Flere artikler om emnet

Annonce