Mette F. varsler opgør med Facebook og Google

“Tech-giganterne er blevet verdensdominerende virksomheder,” lyder det fra statsministeren, der præsenterer ni principper, der skal tøjle dem.
Techgiganter som Facebook og Google har i for mange år haft for frit spil.

Det mener statsminister Mette Frederiksen (S), der i sin tale, på Folkemødet på Bornholm, advarer om, at den digitale udvikling både rummer muligheder og farer demokratiet.

“Alle kan komme  til orde,” siger Mette Frederiksen.

“Man kan hurtigt finde ligesindede. Engagere sig. Det er godt for vores demokrati. Samtidig er det sårbart. Når der spredes had og falske nyheder. Når helt almindelige mennesker chikaneres, fordi de giver deres mening til  kende. Eller bare stiller sig frem.”

Den offentlige debat

Hvad der burde være en “demokratisering” af den offentlige debat kan ende med at være en begrænsning, hvilket skaber en udfordring for de sociale medier. De skal nemlig på den ene side ikke lægge låg på den offentlig debat. Og på den anden har selskaber som Facebook og Google også et ansvar for ikke at være med til at bidrage til polariseringen af samfundet.

I dag er tre ud af fire danskere er på Facebook, og 90 procent af alle internetsøgninger i EU foregår via Google.  

“Tech-giganterne er blevet verdensdominerende virksomheder,” siger statsministeren.

“De handler med vores tid, engagement og data. Egentlig er der ikke noget nyt i, at kommercielle interesser konkurrerer om  vores opmærksomhed og købekraft. Det har sådan set skabt en stor del af den vækst, vi alle nyder godt af. Men som samfund har vi altid insisteret på en kontrakt.  

"På den ene side har vi sikret frihandel og rammer, der understøtter eksport,  innovation og værdiskabelse. På den anden side har vi krævet ordentlige vilkår for lønmodtagere, tryghed  og investeringer i velfærd.”

Hvidbog skal starte debat

Af samme grund kommer regeringen nu med en såkaldt hvidbog, "Mod et bedre samfund med tech-giganter", der skal sætte gang i debatten på området. Den opstiller ni principper om et mere ansvarligt og retfærdigt samfund med tech-giganterne, der hver især udspringer af en væsentlig samfundsmæssig udfordring.

Blandt andet mener Mette Frederiksen, at forretningsmodellerne skal mere frem i lyset, samfundet skal have et indblik i algoritmer, og så skal techgiganterne betale mere i skat.

“I modsætning til mange andre virksomheder kan de operere i et land uden så at sige at være fysisk til stede,” lyder det fra statsministeren.

Det er uholdbart

“De har bedre mulighed for at placere deres aktiver i lande, hvor skatteforholdene er gunstige. Det er uholdbart. For det underminerer finansieringen af vores samfund. Princippet bør være, at man som virksomhed betaler en del af sin skat de steder, man tjener sine penge.” 

Klarede krisen

Opgøret med de sociale medier og deres lukkethed er generelt et, der bliver taget over hele kloden, men foreløbig uden det store held.

Senest lukkede Facebook kortvarigt for deling af nyheder i Australien, fordi det australske parlamentet forsøgte at presse techgiganterne til at betale for nyhedsindhold. Som konsekvens indgik parterne et forlig.

Alligevel tror Mette Frederiksen på, at hun kan rykke noget med debatten:

Godt for både mennesker og samfund

"Vi har klaret krisen godt. Når vi kan det, så kan vi også sætte os for, at tech-giganter og sociale medier skal være godt for både mennesker og samfund."

Både Google og Facebook tager positivt imod meldingen fra regeringen, som også har opbakning fra sine støtteparti.

"Vi bakker helt op om mange af de tanker, som regeringen udtrykker," siger Christine Sørensen, politisk chef for Google Danmark, til Politiken.

"Under overskrifterne gemmer der sig mange svære dilemmaer, og dem vil vi rigtig gerne være med til at løse. Vi har flere gange efterspurgt mere demokratiske spilleregler"

Det samme lyder fra formanden for FH, Lizette Risgaard.

"I fagbevægelsen er vi klar til at diskutere løsninger," skriver Lizette Risgaard på Twitter.

placeholder

De ni principper er:

Vi vil have et samfund, hvor...

  • tech-giganternes forretningsmodeller er underlagt demokratiske rammer
  • børn og unge kan have en tryg barndom i god balance mellem den digitale verden og den fysiske verden
  • tech-giganterne understøtter den demokratiske samtale – frem for at undergrave den gennem digitale ekkokamre og polarisering
  • tech-giganterne tager et større ansvar for indholdet på deres platforme
  • frie, velfungerende medier bidrager til at understøtte den demokratiske samtale, og hvor alle får en fair betaling for deres kreative arbejde
  • arbejdstagerrettighederne beskyttes – også på digitale platforme
  • tech-giganterne skal bidrage til finansieringen af velfærdssamfundet på linje med alle andre virksomheder
  • konkurrencen er retfærdig og transparent, og hvor forbrugerne kan handle trygt online
  • demokratiet sætter rammerne for tech-giganterne - ikke omvendt

 Kilde: “Mod et bedre samfund med tech-giganter"

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor Ellemann aldrig bliver statsminister, var så tydeligt i dag på Folkemødet under parti leder talerne fra dels MF og fra JE. Hvor Mette F ikke sagde et eneste negativt ord om oppositionen eller de radikale, kun hvad hun med sine støttepartier gerne ville fokusere på fremadrettet. Så kritiserede og angreb Ellemann, sagde intet nyt politisk, gentog hvad MF faktisk havde sagt i afslutningsdebatten , hendes fremtid for de kommende ti år, og mente at der skulle radikal ændring til af samfundet som faktisk fungerer med vækst, god økonomi, lille ledighed osv osv. han havde intet konkret kun onliners og angreb, sluttende med et foto af en tom Minkfarm, hvor han igen postulerede at regeringen bare havde handlet uansvarligt. Og løgnagtigt, uden han har noget bevis. Jeg er selv glad for, at det ikke var Ellemann, der har skullet lede os gennem covid 19 krisen. Han gav MF tilsagn om støtte, da man troede det var Wohau virussen der kom fra minkene, det havde SSI sagt, men det viste sig så at det ikke var så farligt som først antaget. Og så trak han den igen. Om de var lovhjemmel er noget der granskes i, og der er lavet lovhjemmel, men håndteringen var ikke den smarteste, synes blot V tager billige points her sammen med de andre blå partier, som ikke når statsministeren til sokkeholderne i ledelse. Beklager men sådan er det.

Mette har syntes at alt det vi kunne under coronaen, burde vi også kunne i forhold til andre alvorlige samtidsproblemer.

Når Mette således tager techgiganternes monopolroller og skatteundladelser op, kunne det være interessant om Mette og Jacob i fællesskab:

1) For 19 milliarder kunne skabe en dansk konkurrent til Google og Facebook.
2) Hver gang en dansker “doogler” og går på Danebook, falder der penge af til staten. Måske ganske få ører, men alligevel over år, måske ville nå op på at dække halvdelen af statens årlige udgifter.
3) Danske firmaer der vælger at annoncere på Doogle og Danebook, kunne måske ad åre få en reduceret skat til den danske stat.
4) Hvis ikke ovenstående plan kan realiseres, kunne Mette og Jacob tilbyde 19 milliarder til EU, der med tilsvarende bidrag fra andre lande, kunne etablere et europæisk modspil til Google og Facebook med udgangspunkt i Mette Frederiksen 9 punktsprogram

Held og Lykke til Mette og Jacob.

19 milliarder er trods alt en pæn sum penge.

“Tænk hvis vi efter coronaen kan gennemføre lige så meget som under coronaen” Citat Mette Frederiksen på folkemødet.

Danmark som vaccineproducent.
Danmark som egen techgigant.
Danmark som …

Ja, der er ingen grænser….

Hvis blot politikerne går efter bolden. Som under coronaen.

“Nu har vi igen næsten normale tilstande”. Citat Jacob Ellemann på folkemødet.

Underforstået. At nu kan vi igen gå efter manden/kvinden.

Og det gør alle så på sociale medier!

Og der er penge i skidtet! Rigtig mange penge.

Jacob Ellemann vil gerne gøre Danmark rigere. Få flere i arbejde.
Mette Frederiksen vil gerne gøre velfærdssamfundet rigere. Få techgiganterne til at betale skat.

Med 19 milliarder kan mange danskere få arbejde hos en dansk techgigant.
Doogle og Danebook ville være fede arbejdspladser for indvandrerkvinder i København og Århus.

Mette plejer at være god til at finde samarbejdspartnere i udlandet.

Hendes 9-punkts-plan bliver nemt at sælge i Norge og Sverige, der allerede sviner danske socialdemokrater til, inclusive Mette Frederiksen selv.

Måske “Skoogle” og “Skandiabook” kunne blive et fælles nordisk projekt, så de nordiske socialdemokratier igen har noget fælles positivt at arbejde på. Sprogene er skriftligt letgenkendelige. Og nordmændene har 10.000 milliarder i deres oliefond. 19 milliarder norske kroner ville blot være en dråbe i oliehavet. Og tænk hvis danskerne kunne få et bedre sprogbrug om anderledestænkende!
Det ville glæde især norske gammelsocialdemokrater! Og måske Danmark ligesom Norge kan få råd til at huse flere asylansøgere.

Mette har fat i en tanke!
Med Jacob kan den føres ud i livet og blive til penge!

En dansk/nordisk/europæisk techgigant med danske socialdemokratiske styringsmål.

Fra coronaen til dannet dansk samtale i “doogling” og på “Danebook”

Tænk hvad man kan få for kr. 19.000.000.000 (19 milliarder).

Blot ved en tanke på en solrig dag på Bornholm i frihed for dagens pligter.

Tanker fra en Mette der i ministeriel enkelthed mod fremtiden sigter.

Tænk…

Tænk …hvis…

Tænk…hvis…ikke…

Tænk hvis danskerne igen førte en samtale der ikke styres fra USA men fra danske virksomheder underlagt dansk lovgivning.

Med Mettes 9 punkter er dialogen på dansk jord grundlagt.

De danske partier vil så gerne at vi er førende på verdensplan. Miljø. Klima. Det grønne. Ligestilling. Osv.

Nu har vi chancen. Brug 19 milliarder på en dansk techgigant med eget Google og Facebook. Med mere!

Mette har masser af ideer!

Det handler om at gå efter bolden!

Også selv om man skal genvælges hvert fjerde år!

Danske oppositionspolitikere tænker altid i pest eller kolera?

Nu hedder det corona eller vaccinationer?

Og!

Nu hedder det techgiganter eller beskatning?

Politik er ofte enkelt og ligetil. Hvis der er medspillende private og halvprivate medspillere. Kloge og heldige nationer!

Men ind imellem koster en fejl 19 milliarder kroner.

Hvo intet vover intet vinder?

Måske Ellemann har andre prioriteter?

Så er Mettes højtbesungne danske (svinske) model trådt i kraft.
Den der ikke skulle tales om på folkemødet.
Den der ifølge Mette skabte vores fantastiske velfærdssamfund.

På et københavnsk ældrecenter hvor ni sygeplejersker plejer at tage sig af de ældres sygdomme og pilleforbrug, skal nu blot en klare opgaven.
Det er det som vores elskede danske socialdemokratiske statsminister kalder velfærd.
Og ingen må med rette ord imodsige damen. Den svinske model.

I Silkeborg er ingen sygeplejersker fjernet fra tilsvarende funktioner. Fordi risikoen for død er for stort.

Under coronaen gjaldt forsigtighedsprincippet for Mai, Pia, Sofie Karsten og Mette.
Under en lønkamp - den danske model= den svinske model- og skal ifølge Mette redde velfærdssamfundet, gælder forsigtighedsprincippet ikke.

Socialdemokratisk dobbeltmoral.

Techgiganterne løber fra deres samfundsmæssige ansvar.
Social-giganterne løber fra deres samfundsmæssige ansvar.

Giganter skaber altid uskyldige ofre.

Arbejdsgivere der lægger ansvaret ud i yderste led.

Ni sygeplejersker blev til en.

Det er den danske model. Den svinske model.

Techgiganterne bruger den samme.

Men ansvaret er techgiganternes.
Ansvaret er regeringens.

De er arbejdsgiverne!

Mette er lige så mundlam som techgiganterne!

The show must go on!

Mettes show og techgiganternes show.

Besøg selv de gamle og syge hver dag!

Ofrenes antal bliver aldrig opgjort. Hverken af Kraka, CEPOS, eller andre der følger dansk samfundsliv.

Den indre svinehund kæmper i en velorganiseret dansk model!

Vi er så stolte af modellen. Den danske model! Den indre svinehund i organisatoriske lænker.

Ofrene opgøres aldrig!

De gamle kan dø som i coronaens Sverige 14.500. Bivirkninger undersøges aldrig.

Mettes forsigtighedsprincip er død og borte!

Noget er vigtigere end coronaen. Mettes danske model!

Og sygeplejerskerne betaler endnu engang prisen.

Ingen tak!

Flammen er slukket!

De røde faner skal gjalde!

Mettes kropssprog på Bornholm viste at hun ikke har fattet alvoren i at være datter, der skal tage sig af de gamle.

Hvis Mette havde været en god statsminister var strejken aldrig startet op.

Kom ud af corona-mode! Se virkeligheden! Kom i arbejdstøjet!

Mette burde aldrig have været på Bornholm.

En værdig statsminister havde siddet i København og kunne allerede i næste uge stoppe konflikten til alles bedste.

Det er techgigant ansvar. Det er arbejdsgiver ansvar.

Danmark og sygeplejerskerne har ikke brug for at de indre svinehunde skal løbe hornene af sig.

Svinehunden er for længst død og borte.

Derfor Mette Frederiksen 9-punktskrav til techgiganterne.

Den danske stat er en techgigant. Start med dig selv og Danmark fru statsminister.

Brug 9-punkts- programmet imod den danske model.

Den danske model består ingen af de ni punkter!

Mette Frederiksen forbereder sit exit som en anden Margrethe Vestager.

Hvad indad tabes skal udad vindes. EU elsker danske kvinder der kæmper imod techgiganter.

Vestager tabte sammen med Thorning og Frederiksen lønkampen imod lærerne. Vælgerne forsvandt.

Nu taber Mette Frederiksen egenhændigt til sygeplejerskerne. Vælgerne forsvinder.

Mettes møgsager!

Minken. Syriensbørnene. Udrejsecenter Langeland. Og vigtigst sygeplejerskekonflikten.

Mette har kigget i fremtidshoroskopet!

Omsorgen for Danmarks svage og gamle, var kun et stunt. Et coronastunt!

Når den danske model rulles ud er svage og gamle “bare ofre”, som i enhver anden lønkamp.

Forsigtighedsprincippet gjaldt i virkeligheden kun magten. Mettes magt. Over egen karriere.

Blot endnu en Helle Thorning, en Margrethe Vestager, en Anders Fogh.

Her troede danskerne at de endelig havde fået en statsminister.

En der kunne lede og fordele. Så landet blev helt! Også på den lange bane! Være en rigtig leder.

Men ligelønnen gjaldt kun hende selv!

Den svinske danske model tager endnu engang sine ofre.

Sidst var det folkeskoleeleverne og deres forældre og familier.

Nu er det de gamle, de svage, de der længe under coronaen har måttet vente på en operation.

På Bornholm havde Mette Frederiksen kun hånlatter til overs for journalistens forståelige spørgsmål.

Nej, Mette er på vej til EU. Midlet er teckgiganter!

Snart skal Vestager på pension. Men de sad vist også længe i et sort tårn sammen.

Noget for noget! Venindetjenester!

Ligestillingen starter i toppen!

Sygeplejersker?

Vor Dame bevares!

Annonce