Annonce

Mette F.: Uforståeligt at regeringen kæmper mod beskatning af IT-giganter

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager er skuffet over regeringens modstand mod EU-løsning
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, finder det ubegribeligt, at den danske regering aktivt går imod EU-Kommissionens forslag om at beskatte IT-giganter som Facebook, Apple og Google.

”Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi har en dansk regering, der ikke aktivt arbejder for en beskatning af tech-giganterne,” siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

”De lande i EU, der er villige til at gå foran og sikre, at også tech-giganterne betaler den skat, de skal, det er jo de lande, vi skal støtte. Men lige nu har Danmark placeret sig sammen med nogle lande, der kæmper imod,” lyder det fra Mette Frederiksen – med henvisning til, at den danske regering sammen med Irland, Sverige og Finland blokerer for en løsning.

Men lige nu har Danmark placeret sig sammen med nogle lande, der kæmper imod

Socialdemokratiet og SF har siden foråret 2018 bakket op om et forslag fra EU-Kommissionen om en midlertidig ordning, hvor internet-giganterne skal betale tre procent i skat af deres indtægter fra salg af brugernes data og onlinereklamer med mere. Kun større selskaber med en årlig indtjening på 750 millioner euro og EU-indtjening på 50 millioner euro er omfattet.

Vestager: Danmark på det forkerte hold

Den  danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, melder sig nu også på banen. Hun erklærer sig skuffet over, at regeringen aktivt går mod beskatning af IT-giganterne:

”Jeg havde meget hellere set, at Danmark havde været blandt de lande, der sagde: Det her vil vi gerne have, og vi vil diskutere, hvordan vi får den bedst mulige løsning,” siger hun til DR Nyheder.

Efter planen skulle de 28 finansministre have diskuteret et muligt kompromis i Bruxelles tirsdag, men det er nu udskudt til marts i et forsøg på at få de lande, der er mod en fælles EU-løsning med ombord.

Kritikken preller af på finansminister Kristian Jensen (V). Han understreger over for DR Nyheder, at regeringen ikke er modstandere af beskatning, men at det skal ske klogt.

EU-Kommissionens forslag vil ramme de 120-180 største firmaer i verden. Heraf er cirka en tredjedel amerikanske. Derfor frygter den danske regering, at en europæisk IT-gigantskat vil få amerikanerne til at slå igen.

Både Dansk Industri og regeringen advarer derfor mod en EU-løsning. De foreslår i stedet en global løsning via det økonomiske samarbejde, OECD:

”Vi vil gerne beskatte fælles gennem OECD, for så er det på basis af regler, som alle lande anerkender og respekterer. Derfor er vores model at samarbejde internationalt forpligtende gennem et samarbejde, vi kender i OECD,” uddyber Kristian Jensen.

Der ligger en handlingsplan for beskatning af IT-giganter på bordet hos OECD. Organisationen har lagt tre løsningsforslag på bordet i sidste uge. OECD har 127 medlemslande. Det er derfor meget usikkert hvornår – hvis overhovedet - OECD kan blive enige om fælles anbefalinger for beskatning af IT-giganterne.

Opdateret 18.02.2022 som led i undersøgelse af citatskik

Fakta: Facebook betaler mellem 0,03 og 0,1 procent i skat

  • It-giganter som Facebook, Google og Apple bidrager meget beskedent til statskassen i både Danmark og resten af EU. Facebooks skattebetaling i EU lægger eksempelvis helt i bund. I perioden 2013-2015 betalte internet-giganten kun mellem 0,03 og 0,1 procent i skat.
  • Ifølge en EU-rapport betaler Google 0,82 procent i skat af overskuddet i EU.
  • Ifølge EU-Kommissionen lægger virksomheder i gennemsnit 23,2 procent i selskabsskat i EU – mens tech-firmaer til sammenligning betaler 9,5 procent i skat i gennemsnit.
  • Google i 2017 lagde 4,2 millioner kroner i selskabsskat herhjemme, ifølge en opgørelse fra Skat.Google opgiver for 2017 en samlet omsætning på 227 millioner kroner og et samlet overskud på 13 millioner kroner.”Tallet er dog næppe retvisende for Googles samlede danske forretning, da langt hovedparten af selskabets ordrer med danske virksomheder og øvrige kunder faktureres fra Google Ireland Limited i Dublin. Det er således tidligere blevet anslået, at Googles reelt omsætter for et godt stykke over to milliarder kroner i Danmark om året,” påpegede Computerworld i december.
  • Det fremgår af samme oversigt, at Apple i 2017 betalte 19,7 millioner kroner i skat i Danmark.Apples danske forretning hører under den svenske division og opgiver en dansk indkomst på blot 89,7 millioner kroner.”Det er tidligere blevet påvist, at Apple er blandt de selskaber i verden, der har flest penge placeret i skattely, ligesom selskabet har flere indtjeningsrekorder som det selskab, der nogensinde har tjent flest penge inden for forskellige tidsrum,” påpeger Computerworld.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet