Annonce

S-profil: ”Jeg fatter ikke regeringens modstand mod beskatning af tech-giganter”

Regeringen blokerer for en tre procents beskatning af Google og Facebook: ”Det er en skandale,” mener S-medlem af EU-Parlamentet, Jeppe Kofod
”Jeg fatter ikke regeringens modstand mod beskatning af tech-giganter som Facebook og Google”.

Sådan siger formanden for den danske socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, til Netavisen Pio – som reaktion på at finansminister Kristian Jensen (V) i december sagde nej til et forslag fra EU-Kommissionen om at beskatte de såkaldte tech-giganter som Facebook og Google med tre procent.

Ved samme lejlighed udtrykte Kristian Jensen dyb skepsis over for et kompromisforslag fra Tyskland og Frankrig, der går ud på, at EU skal arbejde for en global løsning via OECD. Og hvis en global løsning trækker ud, kan EU-beskatningen træde i kraft i 2021.

Skandale ikke at lukke skattehul

Jeppe Kofod mener, at tech-selskabernes manglende skattebetaling skaber en unfair konkurrencefordel, når de ikke bidrager til at finansiere velfærden.

Det er en skandale, at den danske regering ikke vil lukke det her kæmpe skattehul

”Det er en skandale, at den danske regering ikke vil lukke det her kæmpe skattehul. Det er total unfair, at tech-selskaberne ikke beskattes i lighed med andre selskaber, og det er total unfair, at tech-giganternes manglende skatteindbetalinger koster på velfærden. Danmark blokerer for et fælles EU-forslag, der skal lukke hullet på den korte bane, der samtidig presser på for en global løsning i OECD-regi. Det forstår jeg simpelt hen ikke, hvorfor regeringen gør,” siger Jeppe Kofod.

Deler ikke regeringens bekymringer

Regeringen er bekymret for, hvordan omsætningsskatten vil ramme dem, der i forvejen betaler selskabsskat, og man er bekymret for om USA vil straffe danske virksomheder som f.eks. Novo Nordisk.

 ”Jeg køber ikke den argumentation. For det første er det et midlertidigt forslag, der skal lukke hullet – indtil man finder en OECD-løsning. Så snart man har fundet en global løsning, der omfatter USA og Canada, så bliver det den nye løsning. Der er sådan en solnedgangs-klausul indbygget i EU-kompromisforslaget. Det står allerede i forslaget, at man ikke skal betale dobbelt skat. Allerede betalt skat trækkes fra,” siger Kofod og understreger, at forslaget fra EU-kommissionen kun rammer dem, der ikke betaler skat.

”EU-forslaget er en måde at sikre en minimumsskat på. I øvrigt gælder forslaget om en tre procents omsætningsskat ikke mindre selskaber,” siger Jeppe Kofod og tilføjer, at EU-forslaget "ikke kun rammer amerikanske giganter, men også kinesiske og europæiske.”

En række EU-lande – Italien, Spanien, Storbritannien og Østrig – er allerede på vej med national beskatning af tech-giganterne.

Og Frankrig har lige netop indført tech-skat her ved årsskiftet:

Alligevel ser vi Danmark blokere – sammen med få andre lande

”Den nationale enegang er ikke i Danmarks interesse. Så vi står med et indre marked med fri bevægelighed – der så får en masse forskellige måder at beskatte tech-giganter på. Det vil give huller og skattespekulation. Det har Danmark som et lille land ikke interesse i. Alligevel ser vi Danmark blokere – sammen med få andre lande,” lyder det fra Jeppe Kofod, der er ordfører i EU-Parlamentets skattesnyds-udvalg.

En rapport fra den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet opgør, at EU-landene i perioden 2013-2015 er gået glip af godt 38 milliarder kroner i skat fra Facebook og Google.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet