Annonce

Venstre i ny kovending: Tech-skat kan blive nødvendig

Så sent som i marts blokerede finansminister Kristian Jensen (V) ellers for en særlig beskatning af Facebook og Google
Så sent som i marts måned blokerede finansminister Kristian Jensen (V) på Danmarks vegne et EU-forslag om beskatning af tech-giganter som Facebook, Google og Apple.

Men nu vender Venstre – her mindre end fire uger til EU-valget - på en tallerken:

”Jeg kan hverken som Venstre-mand eller skatteminister forsvare, at virksomheder tjener milliarder på det danske annoncemarked, uden at de tilsyneladende lægger nogle penge i skat. Samtidig er de i konkurrence med virksomheder, der lægger masser af penge i skat,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) således onsdag til Jyllands-Posten.

EU-Kommissionen foreslog sidste år, at tech-giganterne beskattes med tre procent af deres omsætning, men det forslag blokerede Danmark sammen med tre andre EU-lande i marts.

”Vi er ikke modstandere af, at man beskatter. Vi synes bare, at man skal beskatte klogt, og der står vi sammen med Sverige og Finland, og det synes jeg, er et godt selskab at stå i,” udtalte Kristian Jensen til DR Nyheder op til den danske blokering. Også Irland var på blokade-holdet.

Vi vil gerne beskatte fælles gennem OECD

”Vi vil gerne beskatte fælles gennem OECD, for så er det på basis af regler, som alle lande anerkender og respekterer. Derfor er vores model at samarbejde internationalt forpligtende gennem et samarbejde, vi kender i OECD,” lød det uddybende fra Kristian Jensen.

"En realistisk mulighed"

Men nu betegner Karsten Lauritzen omsætningsskatten som ”en realistisk mulighed”.

”De bryder ikke loven, men de har valgt at indrette sig, så de næsten ingenting betaler i skat. Jeg efterlyser et samfundssind, så de samarbejder og betaler skat der, hvor deres værdier skabes. Det her er en trussel mod tech-giganterne om, at hvis I ikke selv bidrager til at få løst denne urimelighed, så er der ingen anden vej tilbage end at indføre særregler i EU og i sidste ende særregler i Danmark. Vi ønsker det ikke, men det bliver konsekvensen,” siger Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten.

Jeg efterlyser et samfundssind, så de samarbejder og betaler skat der, hvor deres værdier skabes

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, betegner på Twitter Venstres tallerken-vending som ”mageløs”:

”Det er jo mageløst, det her. Peter Hummelgaard (Socialdemokratiets EU-ordfører, red.) og jeg har diskuteret i årevis med en regering, der kraftigt afviste en europæisk skat på tech-giganterne. Gjorde en dyd ud af at blokere den i EU faktisk. Her i 12. time er det så alligevel en god idé.”

placeholder

Karsten Lauritzen erkender over for Jyllands-Posten, at Venstre har været længe om at nå frem til sin nye position. På den baggrund udtrykker Lauritzen forståelse for den kritik, der har været rejst af Venstre. Han betegner ligefrem kritikken som ”rimelig”.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har ført an i kritikken af Venstre:

”Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi har en dansk regering, der ikke aktivt arbejder for en beskatning af tech-giganterne,” sagde Mette Frederiksen til DR Nyheder i februar.

Ved samme lejlighed udtrykte den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, en lignende kritik:

”Jeg havde meget hellere set, at Danmark havde været blandt de lande, der sagde: Det her vil vi gerne have, og vi vil diskutere, hvordan vi får den bedst mulige løsning,” sagde hun og uddybede:

”Jeg havde egentlig forventet - ja, nærmest taget for givet - at Danmark var at finde dér, hvor man sagde: Det er ikke sikkert, vi er enige i den løsning, der bliver lagt frem, men vi kaster os ind i det og gør vores bedste for at finde en løsning, som vi tænker, vi kan bruge.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet