Annonce

EP-valg '24: Ung DSU'er udfordrer Kofods kandidatur

Hvis unge, progressive hovedstadsborgere skal kunne se sig selv i Socialdemokratiet, så skal partiet ikke opstille den tidligere udenrigsminister, mener ny EP-kandidat.
Foto: Folketinget TV
Kampen om hvem Socialdemokratiet skal opstille til Europa-Parlamentet tager til.

I de kommende uger skal partiet finde knap et dusin kandidater til næste års Europa-Parlamentsvalg.

Det er partiets regionale organisationer, der står for opstillingen og særligt i Region Hovedstaden er valget af kandidater blevet en lidt ophedet affære.

Det skyldes ikke mindst, at tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod har kastet sit lod i puljen for at blive genvalgt til parlamentet, hvor han var medlem fra 2014 til 2019.

Jeppe Kofod blev forleden indstillet som kandidat af partifællerne på Bornholm.

Sendte bekymringsbrev

Jeppe Kofods opstilling har igen skabt røre i dele af partiet, på grund af den meget omtalte sex-sag fra 2014.

Partiets to ungdomsorganisationer, DSU og Frit Forum, har sendt bekymringsbrev til ledelsen, hvor de opfordrer til, at man ikke opstiller Kofod.

Klimaet kalder og naturen er under pres, retten til at elske og klæde sig som man vil bliver indskrænket, uligheden vokser, og der er igen krig i Europa.

Og torsdag melder endnu en kandidat sig på banen. Det er den 23-årige Mathias Kring Niebuhr.

"Klimaet kalder og naturen er under pres, retten til at elske og klæde sig som man vil bliver indskrænket, uligheden vokser, og der er igen krig i Europa. Det er alvorlige kriser, der allesammen kræver modige, solidariske og socialdemokratiske svar," skriver Mathias Kring Niebuhr i et opslag på Facebook.

"Det er derfor, at jeg med ydmyghed og gåpåmod idag kan annoncere, at jeg går efter at blive spidskandidat for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden til næste års Europa-parlamentsvalg."

I et interview med Politiken langer Mathias Niebuhr direkte ud efter Jeppe Kofod:

"Men hvis man vil skabe noget nyt i det her parti, og hvis man vil åbne op for, at unge, progressive og specielt hovedstadsborgere kan se sig selv i Socialdemokratiet, så er det ikke Jeppe Kofod, man skal vælge, for han er noget andet", siger han.

Den 23-årige vordende politiker er distriktsformand for den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU, i Nordsjælland og har blandt andet været medstifter af Socialdemokratiets Regnbuenetværk.

placeholder

Mange afstemninger forude

Udover Jeppe Kofod og Mathias Niebuhr, så er der ifølge Netavisen Pios oplysninger tre-fire personer yderligere, der har meldt sig som kandidater i hovedstadsregionen.

Det drejer sig blandt andet om Politikens debatredaktør Magnus Barsøe, der har en fortid i DSU og Frit Forum, og lektor Jakob Thiemann, der også var opstillet ved valget i 2019.

Det samlede kandidatfelt vil dog først blive præsenteret, når fristen for at opstille udløber fredag. Ifølge Netavisen Pios oplysninger arbejdes der på at finde mindst en kvinde til kandidatfeltet.

Herefter er det op til socialdemokraterne i Region Hovedstaden at vælge tre kandidater. Det sker på et delegeretmøde den 14. maj.

Afstemningen vil forløbe over to runder.

I den første runde vil man blandt alle kandidater vælge en spidskandidat, som er den kandidat som socialdemokraterne i regionen vil satse mest på, derefter vil man ved en afstemning blandt de resterende finde to yderligere kandidater.

Schaldemose bliver nummer et

De tre kandidaters endelige placering på den samlede liste, vil blive afgjort på Socialdemokratiets årsmøde (det der tidligere hed kongres, red.) til efteråret.

Her ventes det, at Socialdemokratiets nuværende parlamentsmedlem, Christel Schaldemose, bliver kåret som partiets spidskandidat.

Hvem der i sidste ende bliver valgt til Europa-Parlamentet afgøres af vælgerne ved valget, som vil blive afholdt i maj 2024.

Socialdemokratiet fik tre mandater valgt ved det seneste valg til Europa-Parlamentet.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes Mathias Kring Niebuhr skulle sætte sig i skammekrogen og tænke lidt over hvad det er han siger, Jeppe Kofod har intet ulovligt gjort, at blive fristet over sin evne til at sige nej tak, er ikke noget man skal straffes for resten af sit liv og med dine synspunkter har du intet at gøre i EU-parlamentet.

Jeg synes Mathias Kring Niebuhr skulle sætte sig i skammekrogen og tænke lidt over hvad det er han siger, Jeppe Kofod har intet ulovligt gjort, at blive fristet over sin evne til at sige nej tak, er ikke noget man skal straffes for resten af sit liv og med dine synspunkter har du intet at gøre i EU-parlamentet.

Enig med Fabrin. Se unge sisser skal passe på nemesis ikke rammer dem selv, tænk at være så ung så frelst, så fordømmende allerede i ung alder.Ikke min kop te

De unge sisser sku der stå

Det står der jo også, så hvad er det meningen at der skulle stå i stedet for?

Jeg synes, det syn d for den unge Mathias, at han endnu ikke blevet fristet.
Men Mathias, der formentligt håb for dig forude.
Jeppe har været igennem en forfærdelig omgang svinskhed, blot fordi han lod sig friste - men IKKE til noget ulovligt.
Moral og etik kan drøftes/vendes og gradbøjes - så derfor vil der altid være forskellige opfattelser af hændelsen i Esbjerg, men ikke om lovligheden.

Jeg ser intet i Mathias opslag der nævner Jeppe Kofod.

Jeg ser intet i Mathias opslag der nævner Jeppe Kofod.

Jeg ser intet i Mathias opslag der nævner Jeppe Kofod.

Jeg ser intet i Mathias opslag der nævner Jeppe Kofod.

Jeg ser intet i Mathias opslag der nævner Jeppe Kofod.

Jeg ser intet i Mathias opslag der nævner Jeppe Kofod.

Og du har set efter 6 gange kan vi se.

Ung&uerfaren..og lidt " smarte bemærkninger& bedre videnhed"..det er ikkeen god bådeog vise sig på. ...tror det kræver lidt mere erfaring og sidde i EU.. parlamentet..
Jeppe Kofod er erfaren..og har en relevant baggrund..usmageligt med hentydning til "fortid"..det har ingen steder hjemme. Med mindre "man" er selvglad..😐🙃😉Godt Christel Schalemose er valgt til Spidskandidat..Hun er stabil, Dygtig &arbejdsom 🚩

Jeg har ingen steder set Mathias udtale sig om noget forkert i Jeppe Kofods fortid. Men det er klart at hvis man har den slags briller på så kan man se alt.

Jeg kan godt forstå den skepsis der er omkring Jeppe Kofoed. Vælgerne i Region Sjælland har i øvrigt også lige vraget ham.