Annonce

Mette Frederiksen trodsede advarsler inden kampdag

Arrangøren af 8. marts-arrangementet i Store Vega advarede Statsministeriet om risikoen for tilråb under Mette Frederiksens tale
Foto: Jesper Clausson Vibholt
Mette Frederiksen (S), statsminister
Statsministeriet blev i ugerne op til 8. marts-arrangementet fredag i Store Vega på Vesterbro i København advaret om, at der var risiko for, at der kunne komme forstyrrende tilråb fra salen under statsministerens tale.

Netavisen Pio har spurgt Kvinfo om organisationen op til arrangementet på kvindernes internationale kampdag i Store Vega advarede Statsministeriet om, at “der var indikationer på, at der kunne opstå konfrontationer i løbet af aftenen".

Kvinfo, Danmarks videnscenter for køn og ligestilling, bekræfter skriftligt, at man har advaret Statsministeriet om risikoen for tilråb fra salen:

også om muligheden for tilråb

Vi har været i dialog med STM (Statsministeriet. red.) i ugerne op til arrangementet også om muligheden for tilråb.”

Statsministeren: Nogle har ikke glædet sig til min tale

I den del af sin tale, som statsminister Mette Frederiksen (S) nåede at gennemføre fredag aften på Store Vega - inden hun for fjerde gang blev afbrudt af demonstrerende tilhørere på balkonen fra organisationen ‘Stop Annekteringen af Palæstina’, lader Mette Frederiksen forstå, at hun - og dermed Statsministeriet og PET - udmærket er klar over, at ikke alle er tilfredse med hendes optræden ved 8. marts-arrangementet:

Jeg ved også, at der er nogle, der ikke har glædet sig så meget til, at jeg kom her i aften

“Der er nogle af jer, der har haft lejlighed til at tale nu. Jeg er blevet bedt om at sige et par ord. Jeg ved ikke om forsamlingen ønsker, at jeg siger de ord (Klapsalver og opbakkende hujen). Jeg ved også, at der er nogle, der ikke har glædet sig så meget til, at jeg kom her i aften,” sagde Mette Frederiksen indledende - ifølge den optagelse af talen, som TV 2 Kosmopol offentliggjorde fredag aften.

Mette Frederiksen forsøgte derefter at komme de råbende tilhørere fra ‘Stop Annekteringen af Palæstina’ i møde ved at fremhæve, at der efter hendes tale ville blive lejlighed til at stille spørgsmål:

“Derfor er vi blevet enige om - Henriette (Laursen, Kvinfos direktør, red.) og jeg - at der er mulighed for nogle spørgsmål og svar bagefter. Og der håber jeg, så man får svar på de spørgsmål, man selvfølgelig helt legitimt kan stille.”

Mette Frederiksen fortsatte:

Jeg er kommet i aften for at tale om pigers og kvinders rettigheder

“Jeg er kommet i aften for at tale om pigers og kvinders rettigheder. Og jeg vil gerne (Kvinder fra ‘Stop Annekteringen af Palæstina’ råber igen indstuderede paroler som ‘Free Palestine’ fra balkonen).... indledningsvist….”

Statsministeren stopper igen op. For fjerde gang.

Ministre forlader Store Vega

Larmen og tilråbene fra kvinderne fra ‘Stop Annekteringen af Palæstina’ fortsætter. Efter omkring tyve sekunders yderligere venten giver statsministeren definitivt op.

Mette Frederiksen går lidt bagud og til siden og hvisker kort sammen med Kvinfo-direktør Henriette Laursen. Derefter forlader Mette Frederiksen scenen.

Statsministeren forlader Store Vega. Tre andre ministre, der også deltager i 8. marts-arrangementet, ligestillingsminister Marie Bjerre (V), beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), forlader ligeledes Store Vega.

Ud på aftenen siger en pressemedarbejder fra Kvinfo til TV 2 Kosmopol, at hun ikke er specielt overrasket over, at kvinder fra ‘Stop Annekteringen af Palæstina’ optrådte sådan som de gjorde.

Hun udtaler, at skriverier på blandt andet de sociale medier op til 8. marts-arrangementet indikerede, at der var en risiko for, at der kunne ske noget i retning af det, som rent faktisk skete.

Takker dem, der ville den demokratiske samtale

Senere fredag aften takker Mette Frederiksen på Facebook og Instagram de tilhørere i Store Vega, der 'insisterede på den demokratiske samtale':

“Det er fredag aften, og jeg er lige kommet hjem. Havde glædet mig til at holde en tale i Vega for kort tid siden. Om lønløftet til SOSU-assistenter og -hjælpere. Om retten til fri abort. Om bedre beskyttelse af voldsofre. Alt sammen i anledning af en invitation fra KVINFO her på Kvindernes Internationale Kampdag,” skriver Mette Frederiksen i opslagene og fortsætter:

Der blev desværre råbt så meget, at jeg ikke kunne trænge igennem

“Jeg ærgrer mig over, at det ikke var muligt på grund af tilråb fra salen. Der blev desværre råbt så meget, at jeg ikke kunne trænge igennem med mine ord. Tak til alle jer, der insisterede på den demokratiske samtale. I var heldigvis flest.”

“Jeg håber, det vil mane til eftertanke. Vores demokrati er kun så stærkt, som vi gør det.”

placeholder

 

Netavisen Pio har spurgt statsminister Mette Frederiksen, hvorfor hun valgte at møde frem til 8. marts-arrangementet på trods af advarslerne fra Kvinfo om, at der meget vel kunne komme tilråb og lignende fra salen under hendes tale.

Og også hvorfor - da advarslerne viste sig at være velbegrundede - hun valgte helt at droppe sin optræden i Store Vega. I stedet for blot at tale færdig, inklusive larm i baggrunden.

Statsministeriet er vendt tilbage med følgende svar:

"Statsministeriet har ikke kommentarer til den dialog med arrangøren, der er gået forud for 8. marts-arrangementet."

Opdateret kl. 17 med kommentarer fra Rasmus Stoklund (S)

S: Ikke advaret om infernalsk larm

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Rasmus Stoklund, siger til Netavisen Pio, at det er enormt ærgerligt at landets statsminister ikke kan holde en tale uden at blive afbrudt:

"Det er enormt ærgerligt at landets statsminister ikke kan holde en tale uden at blive afbrudt, sådan som det skete i Vega forleden. Det, der har været fremme om, at der var advaret om, at der kunne komme tilråb, det er jo én ting. Noget andet er, at der var en så infernalsk støj, at statsministeren ikke kunne gennemføre sin tale."

"Tilråb har de fleste politikere oplevet, når de har holdt taler. Men det er jo noget andet end, at man fuldstændig forpurrer muligheden for at holde en tale."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Se nu at få de uintegrerede sendt på en lang, lang ferierejse langt sydpå eller langt nordpå. Hellere i dag end i morgen. Danskere bliver de alligevel aldrig.

Nej, hvor ender vi, hvis folket ytre deres mening. Deres rolle er, at lytte til magthaverne, holde kæft og lystre.

Poul, ja lad os starte en råbe-konkurrence, det er SÅ berigende og udviklende. Selvfølgelig skal 10 personer da have lov til at ødelægge et møde for 300.
Du er godt nok skarp i knolden.

Hans Jensen. Der er tale om en dansk statsminister og regering, der bifalder Israels terrorbombninger af en forsvarsløs og uskyldig civilbefolkning. Bomber og raketter rammer hovedsageligt børn, kvinder, hospitaler, nødhjælpsarbejdere og journalister.
Du burde, når du ikke gider sætte dig ind i forholdene historisk og aktuelt, lytte lidt til Danmarks bedste udenrigsminister, Mogens Lykketoft.

Du har 100 % ret.

+1

Øv, kværulanten hans Jensen kom mig i forkøbet. Mit +1 er selvfølgelig til Poul Simonsens sarkastiske kommentar, som er spot on!

Ja, selvfølgelig er man kværulant hvis man har anden mening end Putin-tilhængeren Duus.

Jeg elsker også dig :-)

Hvorfor er der ikke flere kvinder der bliver ledere i erhvervslivet ?
Ledelsen i Kvinfo giver svaret. DE kan i hvert fald IKKE styre noget. De vidste at der ville blive uro, og mødet ville blive ødelagt, men foretog sig INTET.
Vor herre bevares.

Det er nu heller ikke åbenlyst for mig, at Kvinfo har noget relevant at byde ind med eller brugbare svar på noget.

Mette er en hård hund, hun overlever sgu nok at folk råber efter hende.

Hvad der undrer mig mest, er at at hun ikke indledte sin tale med at fordømme Israels massakre i Gaza og på Vestbredden, især efter at hun havde fået at vide, at hun med stor sandsynlighed ville få tilråb fra salen fra mennesker, som ser Israels fremfærd som forbryderisk. Hvis hun i første sætning havde udtrykt sin medfølelse for de døde, sårede og sultende palæstinensere, og sin afsky for de israelske metoder, ville der formodentlig slet ikke have været nogen tilråb.

Mette er skarp i roen, det har hun bevist igen og igen, og hun har også flere gange demonstreret sin bekymring over, hvad der sker i Gaza, så hvorfor ikke udnytte situationen til eget bedste? Måske hun ikke er så skarp i roen, som jeg går og tror?

Niels Duus Nielsen, du skylder os alle et svar på spørgsmålet om hvorledes Israel kan slippe af med de facistiske voldsforbrydere i Hamas? Skulle man bare tillade at de fortsætter med at eksistere på den anden side af grænsehegnet som om intet er hændt? Som om 7 oktober ikke er sket? Når du har svaret tilfredsstillende har du en legitim ret til alle dine gratis pro palæstinensiske holdninger…… men husk, facister kan man ikke forhandle med.

Israel kunne begynde med at anerkende en to-stats-løsning, og trække sine besættelsestropper tilbage fra Vestbredden. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er der jo kun et-stats-løsningen tilbage, mao. krig.

7. oktober er blot en enkelt massakre i en lang række massakrer, som begyndte helt tilbage i 1947, hvor israelerne ikke alene myrdede palæstinensere, men også de engelske tropper og embedsmænd, som bestyrede det FN-mandat, som endte med at blive til staten Israel.Lihe siden har israelere angrebet palæstinensere, og palæstinensere har angrebet israelere, en en ond cirkel af blodhævn, som ikke stopper før der findes en hodbar løsning på den underliggende uretfærdighed

Ser du på hele denne periode, Kim Jensen, vil du se, at hundredtusindvis af palæstinensere er blevet dræbt og fordrevet fra deres hjemland, mens de israelske tabstal kan tælles i hundreder. Så hvis palæstinenserne er "fascistiske voldsforbrydere", der har dræbt hundredvis af israelere, hvad skal vi så kalde israelerne, der har dræbt hundredtusindvis af palæstinensere?

Kim Jensen, du er en typisk islamofob, så jeg har ingen ambitioner om nogensinde at kunne svare på en måde, som er tilfredsstillende for dig. Jeg gætter på, at du, hvis du havde levet for 75 år siden, havde været at finde blandt de røster, som dengang advarede mod "den jødiske fare".

Ha ha! Du afslører dig selv. Du svarer overhovedet ikke på mit spørgsmål, fordi du ikke har noget svar! Derimod afslører du en afgrundsdybs uvidenhed om de historiske facts. Israel har to gange i historien tilbudt palæstinenserne land for fred, begge gange har de afslået.
Du anklager mig for at være islam homofobisk, du er til gengæld rendyrket jødehader og havde du levet for 75 år siden var du helt med på naziernes ideer.

Hvad er det, du ikke forstår?

……at en så “klog” mand som dig ikke kender de historiske facts og kaster om dig med gratis meninger på et overfladisk nonsens plan.

Jeg kender de historiske facts. Og jeg svarer jo på dit spørgsmål: Krigen i Palæstina kan afsluttes ved at løse den underliggende konflikt, som jeg skriver, og der er bred international enighed om, at den underliggende konflikt kun kan løses ved at etablere en sådan to-stats-løsning.

Så siger du, at palæstinenserne historisk har afvist en to-stats-løsning to gange, som om det dermed beviser, at en to-stats-løsning er umulig. Du synes bare at glemme, at denne afvisning netop er historisk, altså noget, der skete for mange år siden, og som derfor ikke rigtig har nogen betydning for situationen, som den er nu. At diverse palæstinensiske organisationer for år tilbage ikke fandt de foreslåede implementeringer af denne løsning acceptable siger jo intet om, hvordan de stiller sig til en ny konkretisering, som tager højde for de problemer, som hindrede at de tidligere forslag blev accepteret.

I dag, i skrivende stund, er det så Israel, med Netanyahu i spidsen, der afviser en to-stats-løsning. Så uanset hvordan du vender og drejer det, er det altså dig, der kaster om dig med gratis meninger på et overfladisk plan. Følger du ikke med?

Selv er jeg ikke så sikker på, at en to-stats-løsning overhovedet er mulig mere, og jeg hælder mere og mere til at en en-stats-løsning, med et forenet Palæstina, hvor arabiske palæstinensere og jødiske palæstinensere i fællesskab og på demokratisk vis vælger en fælles regering, er den eneste løsning på den underliggende konflikt. Det vil selvfølgelig betyde enden på den zionistiske apartheidstat Israel, men som historien har vist med al ønskelig tydelighed var hele ideen om en jødisk stat i Mellemøsten en udpræget dårlig ide.

Hvad er dit alternativ til en to-stats-løsning? Folkedrab?

Israel har måske tilbudt fred 1000 gange, ikke desto mindre draber de flere 1000 børn og kvinder. Vil du sige at Israel skal draber alle de menensker fordi ..... Vil du finde på en "klog " undskyldning ? Jeg er fra Polen og Polakker er kendt af at vi kan ikke lide muslimer men krigsforbridelser er krigsforbridelser.

- eller også er hun i realiteten for Israelhøgsk til at tænke din oplagte tanke.

Det er da ærgerligt, at de fremmødte ministre ikke får lejlighed til alle at holde deres sikkert undværlige taler, fordi en gruppe vrede veluddannede (tror jeg) kvinder har et forståeligt behov for at sætte alle sejl for at trænge igennem med deres protest over de overgreb også Mette lader ske.

Jeg synes ikke, det fremgår helt klart, hvordan disse Hamas-støtter var kommet ind.
Kunne hvem som helst bare komme?
Eller skulle man have gyldig billet?
Var de inviteret?
Eller havde de tiltvunget sig adgang?

Om det er det ene eller andet, er jo ikke helt ligegyldigt.

Hvem var de hamas-støtter?
Palæstinensere eller etniske danskere?

Mon ikke det var lidt af hvert? De var der i hvert fald ikke for at kræve gidslerne frigivet ;-)

Den særlov, LOV nr 144 af 03/03/1992, har indtil flere gange vist sig at være en kæmpe fejltagelse.
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/1992/144

Og så lige en gang til for prins Knud:
https://piopio.dk/palaestinensere-er-endt-i-kriminalitet-og-paa-offentli...
https://www.weekendavisen.dk/2023-44/samfund/saerloven
.

Ja, det havde som sagt været billigere at sende hele bundet på evig ferielejr - hvor som helst, bare ikke i Danmark.

Hamas havde helt klart en plan, og den kører bare derudad. Alle er låst fast i denne tragedie. En tostatsløsning er selvfølgelig den eneste vej ud, men den ønsker hverken Hamas eller Israels nuværende regering.

Der kommer ingen tostatsløsning. Parterne er ikke interesserede. De såkaldte palæstinensere er i forvejen delt i en håndfuld klaner eller lidt flere. Omdan dem til selvstændige emirater, og vupti: Vi har en fem-ti-statsløsning. Meget mere interessant.

Det er netop kommet frem i P1Debat, at der ikke havde været mulighed for at stille spørgsmål efter talen. Det er S-spin.

Jeg forventer ikke at flere af skribenterne her hører P1, så det skal lige frem,

Det har vel noget at gøre med hvordan arrangementet er planlagt afviklet - Nu var det jo ikke statsministeren alene der skulle holde tale men også andre af hendes regeringskollegaer -
Og ja ! Jeg hører ikke P1 -

Det tyder på at den selvglade mette ikke er velanset alle steder.