Skamstøtten over Godhavn

Jeg fatter ikke en lyd af, at de mennesker vi giver ansvar som politikere for dette land ikke kan mønstre så meget anstændighed, at de kan sige undskyld.
Den dramatiske filmatisering af uhyrlighederne på drengehjemmet Godhavn, skærer os alle dybt i hjertet.

Med hjælp fra de, der den gang blev udsat for ”Statens Omsorg”, har vi filmen 'Der kommer en dag' fået et rystende billede, af datidens virkelighed for de anbragte. Filmen bliver for tiden vist som miniserie på TV2.

v

Men hvad værre er, så er dette ikke et fuldstændigt retvisende billede af hvad der skete på Godhavn og mange andre drengehjem.

Mange af de overgreb de små mennesker/drenge har været udsat for, var så grove, at ville være for groft at vise i dag!!

Den stærke film, der er baseret på virkelig hændelser,  står så knivskarp og grufuldt, som sjældent set i dansk film.

Desværre er virkeligheden den, at det ikke kun var det hold der skildres i filmen, der udsættes for den voldsomme behandling, det stod jo på gennem flere år, og på en lang række drengehjem rundt om i Danmark.

Fik tilværelsen smadret af sadistiske psykopater
Det fremgår af den omfattende Godhavnsrapport om Godhavn og 18 andre drengehjem. Med sadistisk præcision fik psykopater lov til, uhindret, at smadre tilværelsen for masser af unge mennesker, bl.a.  gennem vold, fornedrelse og seksuelt misbrug.

Det var reelt børnefængsler, og det var for mange mødet med helvedes forgård, med velaflønnede tjenestemænd, der på statens vegne tæskede, mishandlede og misbrugte drengene og derved knuste deres tilværelser.

Nogle siger, ”Ja, men den gang vidste man vel ikke bedre?” – ”Vrøvl, hvornår har tæsk, fornedrelse, mishandling og seksuelt misbrug nogen sinde været anerkendte opdragelsesmetoder i Danmark?”. – Aldrig.

Så åbenbart urimelig, og så veldokumenteret i al sin gru, kunne man forledes til at tro, at den stat, der har det officielle ansvar for de grufuldheder drengene har været udsat for, i det mindste ville komme med en formel undskyldning og beklagelse.

Men nej, den undskyldning er ikke kommet endnu. Det er for ringe, det er for usselt.

Politiker skammen vokser dag for dag
Jeg fatter ikke en lyd af, at de mennesker vi giver ansvar som politikere for dette land ikke kan mønstre så meget anstændighed, at de kan sige undskyld. Der er ikke en eneste, der har kunne give en eneste fornuftig forklaring på, hvorfor de ikke vil sige undskyld til de mishandlede.

Skamstøtten over overgrebene, står som et grotesk monument.

Skammen over, vi ikke har politikere, der vil stå ved fortidens fejltagelser vokser, dag for dag.

Men skammen over, vi ikke har politikere af kød og blod, der vil stå ved fortidens fejltagelser vokser, dag for dag.

Vi kan ikke ændre fortidens fejltagelser, hvor uhyrlige de end har været, men det står i dag i vor magt at sige undskyld officielt.

Alt andet vil være uanstændigt og skamfuldt.

 
Poul Erik Skov Christensen var 1995-2013 formand for Danmarks største fagforbund SID, senere 3F. Han har tidligere arbejdet som blandt andet sømand, skibsværftsarbejder og jord- og betonarbejder.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning
 

 

Tidligere forbundsformand for 3F og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederikssund Kommune for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce