Annonce

Godhavn: De knuste livet, før det startede

Vi kan ikke ændre på de uhyrligheder der skete på drengehjemmet Godhavn, men vi kan udvise respekt, ved på statens vegne, at sige undskyld.
Med afsæt i uhyrlighederne på drengehjemmet Godhavn, er vi mange der gennem årene har efterlyst anstændighed og handlekraft fra vore valgte politikere.

Vi er mange der gennem årene har efterlyst anstændighed og handlekraft

Vores statsminister Mette Frederiksen, vil i denne uge, give en undskyldning på statens vegne. Vi kan ikke ændre på de uhyrligheder der er sket, men vi kan udvise respekt for de det gik ud over, ved på statens vegne, at sige undskyld.

Undskyldninger står i stå

Mette Frederiksen lovede det før valget, og jeg ved, det har optaget hende utrolig meget, at hun som socialdemokrat og statsminister, vil give ”Godhavnsdrengene”, den undskyldning, som den tidligere socialdemokratiske ledede regering ikke formåede at blive enige om.

Mette Frederiksen vil give den undskyldning, som den tidligere socialdemokratiske ledede regering ikke formåede at blive enige om

Respekt – Det er at udvise anstændighed og ordentlighed, formelt, at sige undskyld.

- Undskyld for den brutalitet og afstumpede vold, statens tjenestemænd og deres bemyndigede udsatte de små drenge og unge mennesker for.

- Undskyld for et statsfinansieret rædselsregime, der knuste resten af livet for mange af de unge drenge.

- Undskyld for de mange brækkede arme, ben, ribben, sprængte trommehinder, hjernerystelser og varige hørertab på baggrund af tæsk i hovedet, og den grove daglige psykiske terror.

- Undskyld til den lille skræmte dreng, der græd så meget af angst og skræk, den første nat på Drengehjemmet, at de gav ham tæsk for at han skulle holde mund. Det fik han, så meget, så de brækkede armen på ham.

- Undskyld for den tidsubestemte indespærring på drengehjemmet, uden muligheder for at have kontakt med sin familie, mor og far og søskende. Uden mulighed for kontakt med andre end de voldspsykopater, staten aflønnede, for at ”passe på” drengene.

Undskyldningerne står i kø i denne forfærdelige fortælling

Undskyldningerne står i kø i denne forfærdelige fortælling, hvor ”Godhavnsrapporten om Godhavn og 18 andre drengehjem”, afdækker hvordan børn og unges liv er knust for mange, inden det reelt startede. Også Filmen ”Der kommer en dag”, sætter uhyrlighederne i relief.

Det skete i min tid

Og det gør helt ondt ind i mit hjerte. Det der er sket, er sket i min tid, det er ikke sort middelalder.

Det skete, medens jeg som ung om sommeren badede ved Østre Strand i Stuer, samlede muslinger sammen med kammeraterne og vi sad på stenene i solens stråler i det blinkende fjordvand og knuste og spiste blåmuslinger. Vi havde ikke meget, men vi havde tryghed og nærvær, og var det lørdag, fik vi varm chokolade og boller, når vi kom hjem.

Vi havde ikke meget, men vi havde tryghed og nærvær, og var det lørdag, fik vi varm chokolade

Hvordan i himmelens navn kan de parametre man behandlede børn og unge på ude i samfundet være så ordentlige; medens statens embedsmænd og bemyndigede, bag de tykke mure mishandlede børn og unge systematisk, ja i visse tilfælde angivelig drev dem til selvmord. Det er mig uforståelig.

Tak Mette, fordi du værdipolitisk tager fat, og på statens vegne vedkender dig dit ansvar. Fuld Respekt.

Det er dejligt, vi efter mange år har fået en rigtig Socialdemokratisk Regering – igen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tidligere forbundsformand for 3F og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederikssund Kommune for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet