Er Jyllands-Posten klar til at betale regningen for Kina-konflikten?

Jyllands-Postens tegning af Kinas flag handler ikke om ytringsfrihed. Derimod handler den om mangel på kulturel forståelse og empati.
Jyllands-Postens tegning af Kinas flag med illustrationer af corona-virusset er i skrivende stund allerede gået verden rundt. Tegningen forestiller Kinas fem gule stjerner på flaget, som er skiftet ud med corona-virusset. Kineserne er stødt over, at en national tragedie, der har kostet over 130 liv og ikke er overstået endnu, er blevet til et emne for ironi og morskab i et lille land oppe i Norden. I Kina symboliserer de stjerner folket.

placeholder

Samtlige landsdækkende danske aviser skriver straks ledere om, at sagen handler om ytrings- og pressefrihed. Når hele det politiske parnas reagerer på den måde, kan det ikke tolkes som andet end et bevidst eller ubevidst forsøg på at gøre alt for at minimere Danmarks indflydelse i verden. Uskyldige danskere skal rammes af dumme tegninger, der bliver ved med at være dumme. Hvad med de danskere, der ikke ønsker at man skal gøre grin med den slags, og deres ytringsfrihed?

Betaler Jyllands-Posten de milliarder, det vil koste de danske virksomheder og arbejdere, hvis konflikten og nyheden eskalerer

Spørgsmålet er, om Jyllands-Posten betaler de milliarder, det vil koste de danske virksomheder og arbejdere, hvis konflikten og nyheden eskalerer og bliver et stort internationelt anliggende? Hvad med dem, der mister jobs og ordrer på grund af en meningsløs tegning?

En talentløs, meningsløs og grim tegning

Jeg har allerede kommunikeret med en del virksomhedsledere, der har en eksportaftale liggende foran sig. De er hamrende nervøse, og nogle af dem har selv valgt at give en personlig undskyldning. Da Kina for nylig blev ramt af en svine-influenza, resulterede det i, at op mod 200 millioner svin måtte aflives i Kina. Kina gav Danmark en fordelagtig ordre, og den gav masser af svineavlere i Danmark et pænt overskud. Den reddede masser af arbejdspladser i Danmark. Det gav milliarder i overskud til landbrugsindustrien i Danmark.

De kan ikke blive ved med at skade Danmark

Lad mig sige det ligeud: Jyllands-Postens tegning af Kinas flag med corona-virus er en talentløs, meningsløs og grim tegning, der er bragt i en avis, som ikke er kendt for at vise respekt for andre lande og kulturer. De kan i det mindste vise respekt for de mennesker, der er døde af denne virus i Kina. Nu burde det være nok. De kan ikke blive ved med at skade Danmark. Det ødelægger Danmarks renomme.

Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten, fordi avisen har bragt denne satiretegning af Kinas flag. Det burde Jyllands-Posten hurtigst muligt give til det kinesiske folk og erkende, at de har forsøgt at være dumsmarte, men nu er de kommet på bedre tanker. “Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener er forkert,” siger Jyllandspostens chefredaktør, Jacob Nybroe, på dagen, hvor internationale medier skriver om en mulig diplomatisk krise mellem Kina og Danmark.

Jyllands-Posten burde sige undskyld

Selvfølgelig kan Kina ikke kræve, at den danske regering skal undskylde over, hvad en avis skriver, da vi har en fri presse. Men jeg synes også, at Jyllands-Posten burde sige undskyld. Denne tegning er usmagelig og dum. Men eftersom samtlige danske politikere og aviser har afvist at undskylde, kan det ikke udelukkes, at der kommer en diplomatisk konflikt, som blandt andet kan risikere at gå ud over den danske eksport til Kina, og masser af arbejdspladser i Danmark kan gå tabt.

Denne tegning i Jyllands-Posten er et klokkeklart eksempel på mangel på empati

Lad os kalde en spade for en spade. Denne tegning i Jyllands-Posten er et klokkeklart eksempel på kulturel racisme og også et eksempel på mangel på empati. Den har ikke noget at gøre med ytringsfrihed, selvom samtlige danske avisers lederskribenter vil have os til at tro noget andet.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skribenten har så fuldstændig. Den tegning burde ikke være lavet. Ufølsom for deres kultur og mangel på situationsfornemmelse

Skribenten har så fuldstændig. Den tegning burde ikke være lavet. Ufølsom for deres kultur og mangel på situationsfornemmelse

Mon fagbevægelsen betaler for de fyrede medarbejdere på Danfoss?
Det er jo deres krav og ønsker der tvinger industriarbejdspladser ud af Danmark!

Hvorfor har de røde så travlt med alle andre end dem selv?

Man kan selvfølgelig mene, som Mrutuyanjai Mishra her giver udtryk for. Vi mangler blot at vide, hvorfra hans mærkelige navn kommer fra. Og hvor var han under muhammedtegningkrisen? Jeg vil nu anlægge det synspunkt at artiklen er en talentløs, meningsløs og grim artikel. Tværtimod overtræder den herværende kinsiske ambassadør alle diplomatiske regler efter noder. Situationen i Kina er i dag en nøje parallel til Hitlertyskland umiddelbart inden udbruddet af 2. verdenskrig - de er ved at flække af overmod og magtbrynde, hvilket er typisk for en ung nation, der har opnået ny rigdom og teknologiske fremskridt, som de i vidt omfang har tyvstjålet. Patentrettigheder har aldrig været en stærk bastion i Kina, som i øvrigt rent retsligt ikke kan karakteriseres som et retssamfund. Den elementære lære, som vi knæsætter herhjemme som elementær: At den ene respekterer den andens frihed - er ikke god latin i Kina. Det, som vi har haft 150 år til at lære herhjemme lyder i kinesiske ører som uforståelig tale. Som erklæret socialistisk nation er Kina en grotesk og frastødende parodi på denne tanke. Der er i virkeligheden intet sket siden kulturrevolutionen; man fremturer i ganske det samme spor, og Hongkongbeboernes afsky for den kinesiske indflydelse er fuldt forståelig.

Skribentens kommentar er som taget øverst af det kinesiske styres ønskeliste i denne sag.

Javist, det kinesiske styre benytter sig af økonomisk straffe til de som ikke føjer dem, men er det alene grund til at overveje om man skal afstå fra at tale frit om tingenes tilstand.

Når man ikke evner at skille skidt fra kanel bliver man let nyttig idiot i styrets propaganda hær.

Annonce