Annonce

Bramsen: ”Beskæmmende at påstå, grænsekontrol ikke har en effekt”

Når 3640 personer er blevet afvist ved grænsen, og der er rejst mere end 1200 sigtelser er det naivt at påstå, at der ikke er behov for grænsekontrol. Det mener Socialdemokratiets retsordfører.
Egentlig ville Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen helst være fri for grænsekontrollen. ”I den bedste af alle verdener var der ikke behov for grænsekontrol. Men det er der. Der er ikke styr på EU’s ydre grænser, og der er grænseoverskridende kriminalitet og menneskesmugling. Her og nu er der et behov for at holde opsyn”, siger Trine Bramsen om den politisk omdiskuterede grænsekontrol.

En optælling viser, at der er blevet afvist 3640 personer ved den danske grænse, og at der er rejst sigtelser mod 1200 personer på baggrund af grænsekontrollen. Blandt andet blev der rejst 200 sigtelser for menneskesmugling. Det er ifølge Trine Bramsen et bevis på, at grænsekontrollen er effektiv og nødvendig.

”Tallene taler deres eget tydelige sprog. Man skal ikke negligere, at der er 3640 mennesker, der er afvist ved grænsen. Det er et meget, meget stort antal. De mennesker, der bliver afvist, er mennesker, der ellers ville leve illegalt i Danmark og have presset det danske arbejdsmarked. Jeg synes, det er beskæmmende, at man kan blive ved med at påstå, at der ikke er nogen effekt”, siger Trine Bramsen om effekterne af grænsekontrollen.

Ny teknologi kan aflaste politiet
Trine Bramsen erkender, at grænsekontrollen er byrdefuld og ressourcekrævende for politiet.
”Grænsekontrollen presser politiet voldsomt. Det er derfor, vi er i gang med uddannelsen af kadetter. Det er meningen, at de skal overtage den her opgave”, siger Trine Bramsen, der også mener, at ny teknologi kan aflaste politiet.

”Vi vil gerne gøre brug af droneteknologi for at overvåge grænsen. Vi vil også gerne se på behovet for nummerpladescannere, der så at sige vender den anden vej, så politiet også kan have styr på, hvem der forlader Danmark. Jeg er helt med på påstanden om, at politibetjente skal være hjemme i kredsene og lave politiarbejde. De skal lave det arbejde, der kræver en politifaglig uddannelse”, siger Trine Bramsen til Netavisen Pio.

Dansk Folkeparti har tidligere ytret ønske om, at grænsekontrollen bliver permanent, fordi de mener, at den nuværende midlertidige stikprøvekontrol er ineffektiv. Blandt andet fordi der ikke er bygninger ved grænsen. Men det er Trine Bramsen ikke enig med Dansk Folkeparti i.

”Den model vi har nu, som er baseret på stikprøver, har en effekt. Selvfølgelig skal betjentene ved grænsen have en skurvogn, hvor de kan gå ind og få en kop kaffe. Jeg tror som sagt mere på, at vi skal bruge teknologi. Det er også det, Politiforbundet siger – at vi skal bruge teknologi til at aflaste betjentene ved grænsen. Det tror jeg mere på end at opsætte en fysisk bom.”

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet