Ændringer i grænsekontrol skal gøre det nemmere at være pendler

Kontrol mod Sverige droppes. Regeringen vil i stedet styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet sydfra. ”Rettidig omhu” lyder det fra udenrigsministeren.
Foto: Colourbox
Grænsen mellem Tyskland og Danmark
Når man rejser til eller fra vores broderfolk hinsidan vil man snart ikke længere risikere at skulle igennem en grænsekontrol.

Siden november 2019 har der nemlig været midlertidig grænsekontrol mod Sverige med stikprøvekontroller. Men den afskaffes fra 12. maj 2023.

Samtidig omlægges den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland, som har eksisteret siden 2016. Det betyder konkret, at der vil være langt færre stikprøvekontroller. Det skal gøre det nemmere for pendlerne, og ressourcerne skal i stedet skal gå til at styrke politiets indsats mod især grænseoverskridende kriminalitet.

”Det er ekstremt vigtigt, at vi slår ned på dem, der udøver kriminalitet på tværs af landegrænser, og de nye ændringer vil samlet betyde, at den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne bliver styrket,” siger justitsminister Peter Hummelgaard(S) i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun den grænseoverskridende kriminalitet, som gør det nødvendigt at justere på Danmarks grænsekontrol mod syd.

”Når regeringen opretholder grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode, så er det fordi, vi finder det nødvendigt for at imødegå de trusler, Danmark står over for. Blandt andet har krigen i Ukraine medført, at den aktuelle sikkerhedssituation er usikker. Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og dertil kommer truslen fra fremmede staters efterretningstjenester og det aktuelle migrationspres i Europa,” siger Peter Hummelgaard.

En god dag for Danmark

I udenrigsministeriet er der tilfredshed med omlægningen af grænsekontrollen. Det er nemlig rettighed omhu ifølge udenrigsministeren.

”Afskaffelsen af grænsekontrollen til Sverige og omlægningen på grænsen til Tyskland, hvor kontroltrykket på selve grænsen lettes til fordel for mere kontrol bag grænsen, er godt for danskernes sikkerhed og for den frie bevægelighed mellem Danmark og vores nabolande. Det er en god dag for Danmark og vores naboer,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen(M), og fortsætter:

”Ved at frigøre ressourcer til smart kontrol – blandt andet droner, nummerpladegenkendelse og baglandspatruljer – og investere i mere asfalt på grænsen, så trafikken kan afvikles smidigere, forbereder vi os også samtidig bedre til fremtiden. Både på en situation, hvor kontrollen på den dansk-tyske grænse helt kan afskaffes, som vi nu gør det til Sverige, og en situation, hvor sikkerhedsbilledet gør det nødvendigt på ny at intensivere den. Det er rettidig omhu.”

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rejste til Sverige i august 2022. Blev stoppet på vej over af svensk politi, der ville se pas på Sverige-siden. På vej hjem igen var der ingen kontrol af dansk politi overhovedet. Den påståede "grænsekontrol" er vist mest noget, der har eksisteret i rubrikker.

Dog er argumentet om at lette tilværelsen for pendlere latterlig. De fleste mennesker krydser en grænse så sjældent, at det næppe udgør noget stort problem at fremvise sit pas i 30 sekunder, når det endelig sker.

For særlige transportører, eksempelvis vognmænd der krydser en grænse hver dag, kan man lave en særlig ordning, hvor de kan sikkerhedsgodkendes til at være fritagede for grænsekontrollen.

Jeg kender flere der er bosat i Sverige og arbejder i Danmark og de vil nok få det lettere.
For år tilbage var der mange danskere som bosatte sig i Sverige fordi det var billigere at bo der over.

Det er længe siden der var kontrol i Helsingør, men der er forholdsvis tit i Helsingborg. Sidst skulle jeg også puste i et alkometer; det har jeg sjovt nok kun prøvet i Sverige, og det var fjerde eller femte gang!

Grænsekontrollen mod Tyskland: De udenlandske kriminelle der berøver danskerne mere end en gang - er de ikke også pendlere?
Har de ikke snart fået (læs: stjålet) det værktøj og de maskiner de skal bruge?

Jeg tænkte det samme da nyheden udkom, men jeg tror, de mangler meget endnu, og med de mange milliarder til krigsmateriel vi sender ud af landet, burde vi bare erstatte håndværkernes og landmændenes maskiner 100% og trække det forholdsvis lille beløb fra krigsmateriellet.

Annonce

Annonce