Regeringen til EU: Mere selvbestemmelse over grænsekontrollen

"Vi vil gerne holde fast i, at det er de enkelte landes regeringer, der selv skal kunne vurdere, hvornår man skal kunne igangsætte grænsekontrol,” siger Mattias Tesfaye
Foto: Colourbox
Grænsen mellem Tyskland og Danmark
Det skal være slut med, at Danmark og andre EU-lande hvert halve år skal bede EU-Kommissionen om lov til at udføre grænsekontrol, mener regeringen.

I stedet skal medlemslandene selv foretage vurderingen, mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Han afgav mandag Danmarks input til EU-Kommissionen, som arbejder på et udspil til opdaterede regler for Schengen:

“Vi vil gerne holde fast i, at det er de enkelte landes regeringer, der selv skal kunne vurdere, hvornår man skal kunne igangsætte grænsekontrol, hvor lang tid den varer, og hvilket niveau den skal have,” siger Tesfaye til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

EU-Kommissionens udspil ventes inden sommerferien.

Danmark har siden 2016 haft midlertidig grænsekontrol til Tyskland og siden også til Sverige. En kontrol, som hvert halve år skal anmeldes og godkendes af EU-Kommissionen.

Danmark er ikke eneste EU-land, der i kølvandet på de store flygtningestrømme fra Mellemøsten og Afrika i 2015 indførte midlertidig grænsekontrol. Holland, Sverige, Tyskland, Frankrig og Østrig har også eller har haft haft midlertidig grænsekontrol.

Mattias Tesfaye ønsker en ny ballance i EU-grænsekontrollen:

“Jeg tror, at vi er ved at finde en ny balance, der kommer alle Europas lande til gavn. I den diskussion er vores budskab mere fleksibilitet og mere national selvbestemmelse over, hvornår der skal indføres grænsekontrol.”

Tesfaye glæder sig over ikke at skulle vise pas hver eneste gang, man krydser en grænse i Europa:

jeg føler ikke, det er noget kæmpe overgreb

“Men jeg må også sige, at jeg føler ikke, det er noget kæmpe overgreb, hver gang man beder mig om at vise et pas.”

Ministeren understreger, at den danske grænsekontrol rent faktisk er midlertidig:

“Det er ikke bare en undskyldning for, at der er permanent grænsekontrol i al fremtid, siger ministeren.”

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce