Annonce

Koran-krise: Danmark skærper grænsekontrollen

Sker på baggrund af den seneste tids koranafbrændinger og udviklingen i det aktuelle trusselsbillede, oplyser Justitsministeriet.
Foto: Wikimedia Commons
Grænseovergang ved den dansk-tyske grænse
Danmark skærper nu grænsekontrollen. Det sker på baggrund af den seneste tids koranafbrændinger og udviklingen i det aktuelle trusselsbillede.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Rigspolitiet har på anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) fundet det nødvendigt midlertidigt at skærpe indsatsen ved de indre danske grænser.

Det betyder blandt andet, at man den kommende tid vil kunne opleve stikprøvevis grænsekontrol i forbindelse med indrejse fra Sverige.

PET har tidligere oplyst, at den seneste tids koranafbrændinger har betydning for det aktuelle trusselsbillede.

“På baggrund af den løbende udvikling i trusselsbilledet har myndighederne i dag vurderet, at det på nuværende tidspunkt er nødvendigt at styrke fokus på, hvem der rejser ind i Danmark for at imødegå de konkrete og aktuelle trusler, som Danmark står overfor. Den skærpede grænseindsats forventes indtil videre opretholdt til og med den 10. august 2023,” hedder det i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Regeringen følger udviklingen tæt

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at regeringen følger udviklingen tæt:

For mig at se understreger den skærpede grænseindsats hele sagens alvor

“Regeringen tager den nuværende situation meget alvorligt, og den seneste tids koranafbrændinger har – som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har sagt – betydning for det aktuelle trusselsbillede. Jeg noterer mig, at myndighederne har vurderet, at det i en begrænset periode er nødvendigt at skærpe politiets indsats ved de danske grænser af sikkerhedsmæssige grunde."

"For mig at se understreger den skærpede grænseindsats hele sagens alvor. Regeringen og myndighederne følger udviklingen meget tæt.”  

Over for Ritzau understreger Hummelgaard, at det kan blive nødvendigt at forlænge den øgede grænsekontrol yderligere.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gik torsdag, efter længere tids tavshed, ind i debatten om et muligt, målrettet forbud mod afbrænding af hellige skrifter foran ambassader i Danmark.

Statsministeren understreger, at forbuddet ikke kun kommer til at gælde afbrænding af koraner:

“Det er bredere, selvfølgelig. Det handler om noget, der er større end én religiøs bog. Jeg synes, det ville være så forkert, hvis nogen stod og brændte Bibelen af. Jeg synes heller ikke, man skal brænde Toraen (Jødernes hellige skrift, red.) af hensyn til dem, der tilhører den jødiske tro,” sagde Mette Frederiksen i DR’s Aftenshowet torsdag aften.

Mette Frederiksen understregede, at mange af de lande, som Danmark normalt sammenligner sig med allerede har juridiske værktøjer, der betyder, at eksempelvis afbrænding af Koranen foran landenes ambassader vil være en ulovlig handling. På den baggrund risikerer Danmark og Sverige “at stå meget alene på den internationale scene”.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) bebudede søndag, at SVM-regeringen vil finde et juridisk værktøj, som kan forhindre afbrænding af koraner foran danske ambassader.

Sådan har andre lande indrettet sig

Sådan har andre lande håndteret sager om afbrænding af Koranen.

Belgien:

En person fik i 2020 afslag på sin anmodning om tilladelse til offentlig afbrænding af en koran i Bruxelles.

Der blev henvist til, at anmodningen var indleveret for sent, at de på daværende tidspunkt gældende Covid-19-forhåndsregler ikke kunne overholdes, og at det ikke kunne garanteres, at forsamlingen kunne begrænses til det maksimalt antal tilladte deltagere på 100 personer.

Finland:

Landet har en lovbestemmelse om krænkelse af religionsfriheden.

Religionsfriheden vil – baseret på tidligere og nuværende praksis – anses for krænket ved afbrænding eller anden offentlig krænkelse af en bog, der betragtes som hellig af et religiøst samfund.

Dertil er det forbudt at brænde genstande på offentlige steder i en grad, hvor det forstyrrer den offentlige orden, hvilket også forhindrer koranafbrænding ved demonstrationer.

Politiet har i 2023 forhindret afbrænding af en koran under en demonstration ved at tage forhåndskontakt til arrangørerne.

Frankrig:

Franske myndigheder kan i henhold til lov om indre sikkerhed vurdere, at en offentlig demonstration - hvor arrangøren annoncerer, at en koran vil blive brændt - vil kunne udgøre en forstyrrelse af den offentlige orden.

Myndighederne kan af denne grund forbyde demonstrationen.

I november 2020 forbød præfekten for politiet i Paris, at Stram Kurs afbrændte en koran i det offentlige rum, da det ville være en forstyrrelse af den offentlige orden, og at en demonstration i den konkrete situation ikke ville være tilladt på grund af de daværende Covid-19-restriktioner. Sagen afsluttedes ved, at de franske myndigheder indførte et indrejseforbud for Rasmus Paludan, som efter at have krydset den franske grænse i bil blev anholdt med henblik på udvisning.

Holland:

Overtrædelse af lokale ordensreglementer for afholdelse af demonstrationer – herunder om blandt andet ildstiftelse i byer - er baggrunden for, at lokale hollandske myndigheder i flere tilfælde har afvist ønsker om at afbrænde Koranen under demonstrationer.

Under demonstrationer er Koranen dog blevet skændet på anden vis.

Norge:

Som udgangspunkt er koranafbrændinger lovlige og skal ikke forhåndsanmeldes til politiet.

Politiet kan dog afvise at give tilladelse til en demonstration, hvor der er oplyst forventning om koranafbrænding, hvis myndighederne ikke kan garantere sikkerheden. Således afviste politiet i Oslo i februar og marts 2023 at give tilladelser til demon­strationer, hvori der indgik koranafbrændinger, foran henholdsvis den iranske og tyrkiske ambassade.

Det skete med henvisning til, at man på baggrund af foreliggende sikkerhedsvurderinger ikke kunne garantere den lokale sikkerhed for arrangørerne eller tilskuerne.

Den 29. juli 2023 blev en koran afbrændt under en anmeldt demonstration foran Stortinget, hvor selve koranafbrændingen ikke var forhåndsanmeldt.

Storbritannien:

Britiske myndigheder kan i henhold til lov om den offentlige orden forhindre eller standse koranafbrændinger ved demonstrationer.

Sådanne tilfælde har dog ikke fundet sted.

Rasmus Paludan blev i marts 2023 nægtet indrejse i Storbritannien, idet britiske myndigheder blev bekendt med intentionen om at brænde en koran offentligt. Den ansvarlige minister begrundede i parlamentet beslutningen med, at det ikke ville være i offentlighedens interesse.

Kilde: Udenrigsministeriet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når man ønsker at skille sig af med noget er der tale om affald, jf. affaldsbekendtgørelsen. Hvis materialet kan genanvendes må det ikke afbrændes. Koranafbrænding er derfor ikke tilladt. Ufatteligt at politiet giver tilladelse til afbrænding af bøger på åben gade. De skulle i stedet udstede en bøde og sikre at bogen bliver sendt til "genbrug"

Bibliotekerne fyrer tonsvis af bøger af hvert år, så selvfølgelig er det tilladt at brænde bøger.

Det var vist i gamle dage, at men sendte udtjente bøger på forbrændingen. Men man kan da tillade sig at lave bål på åben gade. Der er i strid med miljølovgivningen på mange måder. Du kan lave er lille pølsebål hjemme i egen have. Det er vist alt. Politi, Brandværn og/eller Kommunen må sikre, at man ikke laver bål i gaden.

Undskyld - der skulle stå:
Man kan ikke tillade sig at lave bål på åben gade ....

Kære Kenneth Lund
Hvordan ryger du en cigaret uden at afbrænde cigaretpapir?
Rygning er jo forbudt, jf. din analogi. Det samme gælder brændeovn, pejs og gril.

"Hvis materialet kan genanvendes må det ikke afbrændes"

Hold nu op med de her hjemmestrikkede, søgte og langt-ude "forslag". Intet menneske vil nogensinde blive straffet for eller forhindret i at afbrænde en avis, selvom papiret kan genbruges. Det sker bare ikke, og kommer heller aldrig til det, medmindre der i situationen er reel fare for at starte en større brand.

"KORANAFBRÆNDING" er konkret provokation. Intet andet. Og der bør ses på den sag som sådan.
Provokation har intet med "ytringsfrihed" at gøre. Der er noget galt med en lov der tillader at nogen på
modbydelig vis kan håne og tilsvine andre. Eller besudle dem efter for godt befindende. Fængselsstraf burde
der gives til enhver provokatør der afbrænder koraner eller andre trossamfunds bøger.

Skærpet grænsekontrol. Så er alt godt. Det er vist kun 1 måned. Så er Danmark sikret.

Jeg har netop købt mig en old school Ferrari 612 5,7 Scaglietti F1 HGT2. 0,5 kilo CO2 pr. kilometer. Men hvad jeg er mega rig. Så hvad betyder det? Og så er det intet i forhold til, hvad min privat jet udleder. Den udleder noget der ligner 60.000 kilo pr. kilometer. Men med min familie på 4 så er det jo kun 15.000 kilo pr. kilometer. Når vi flyver fra Thailand på weekend ophold i New Zealand tur/retur bliver det kun 1.500.000 tons CO2 udledning. Vi tager så kun turen hver anden måned.

Jeppe Lindholm
Hvor er det morsomt, at læse dine fantasier om din rigdom. At du er almindelig kontanthjælpsmodtager er jo fakta. Men, hvis du får det bedre af, at fantasere dig til rigdom, så fred være med det. Måske skal du snakke med en psykolog om dine tvangstanker. GOD BEDRING

Jeppe Lindholm - Get a life!

Danmark er et af verdens rigeste lande. Her går det bare super. Altid. Det er derfor det danske folk er verdens lykkeligste.

Ja - og ikke mindst fordi du har forladt os!