Annonce

Regeringen efterlader de isolerede hjemløse på sidelinjen

I Danmark spiller private fonde en central rolle i at finansiering af nye initiativer for samfundets mest udsatte, men når det kommer til driften, står vi, som organisationer, oftest uden hjælp
Foto: Colourbox
Socialt udsat
Studier viser, at det at indgå i et fællesskab med andre mennesker har stor betydning for den mentale sundhed.

Faktisk skaber fællesskaber så megen værdi for os, at det er med til at øge vores levealder og livskvalitet.

Det betyder noget, at vi føler os som en del af et fællesskab og har relationer til andre, og det gælder særligt for socialt udsatte mennesker.

Her kan sociale fællesskaber skabe positiv forandring og vendepunkter i et udfordret liv.

I Danmark spiller værestederne en væsentlig rolle for socialt udsatte medborgeres fællesskaber, men nogle udsatte har ikke ressourcerne til at benytte de fysiske væresteder og har i stedet stor glæde af et digitalt tilbud, hvor psykisk sårbarhed eller manglende mobilitet ikke er en hindring for fællesskabets omsorg.

Handicap, geografien eller dine psykiske eller økonomiske ressourcer må aldrig blive faktorer som afgør, om du kan være en del af et fællesskab.

Det er desværre også et eksempel på, hvordan usikre perspektiver for offentlig finansiering af driften for fremtiden kan true succesen og fællesskabet

Det er samfundets opgave at give og sikre muligheden for dem, som har sværest ved at opsøge den selv.

Men der er mange gode eksemplar på, hvordan man succesfuldt kan udvikle og drive digitalt, socialt arbejde til glæde for nogle af samfundets allersvageste medborgere.

Men det er desværre også et eksempel på, hvordan usikre perspektiver for offentlig finansiering af driften for fremtiden kan true succesen og fællesskabet.

En livline til en verden udenfor

Det Digitale Værested, som er drevet af foreningen, Landsforeningen af væresteder, er et socialt tilbud om fællesskab for socialt udsatte mennesker, som ellers kan være svære for samfundet at nå, men det er også en livline til en verden udenfor en ofte lukket dør.

Under coronapandemien, hvor de fysiske væresteder lukkede ned, åbnede Landsforeningen af Væresteder Det Digitale Værested, hvor værestedsbrugerne kunne opretholde deres vigtige fællesskab og deltage i aktiviteter.

De digitale platforme rummer mange og væsentlige muligheder

Ifølge rapporten Digitalt Socialt Arbejde i Praksis fra 2023, benytter 40 procent af de nuværende brugere af Det Digitale Værested sig nemlig kun sig af det digitale tilbud.

De digitale platforme rummer mange og væsentlige muligheder, når de kompenserer for manglende ressourcer hos den enkelte medborger, og det skal vi som samfund være langt bedre til at udnytte.

Et politisk ansvar for at sikre projekter, der skaber fællesskaber for socialt udsatte grupper

Det Digitale Væresteds fremtid er uvis

Ifølge Social- og Boligstyrelsen bør indsatser som den fra organisationer som Landsforeningen af Væresteder spille en langt større rolle i det sociale arbejde, end det hidtil har været tilfældet, men Det Digitale Væresteds fremtid er uvis.

Siden 2014 har politikerne på Christiansborg afsat omkring en milliard kroner til indsatser, som skal være med til at bekæmpe ensomhed i Danmark.

Politikerne bør derfor prioritere at sikre økonomien langsigtet

Netop fordi vi som samfund anerkender, at fællesskaber og relationer til andre er et basalt behov for et menneske og derfor vel også en borgerret, som samfundet skal sikre adgang til for især de grupper, hvor muligheden for fællesskaber er afgørende for trivslen og for at skabe positive vendepunkter i livet.

Politikerne bør derfor prioritere at sikre økonomien langsigtet, så vigtige projekter kan regne med, at deres fællesskab og al den omsorg, som fællesskabet giver dem, også findes i morgen.

En effektiv investering i den enkelte socialt udsatte medborgers trivsel, som i sidste ende også kan mærkes på samfundets økonomiske bundlinje.

Sekretariatschef Landsforeningen af Væresteder – en non-profit organisation der skaber væresteder for samfundets mest sårbare og udsatte borgere.


Flere artikler om emnet