Annonce

K-profil om borgerlig strammer-politik: Jeg var ved at kaste op

Debatten om udlændingepolitikken er blevet for sort-hvid, mener de konservatives Naser Khader.
Udlændingepolitikken har fyldt meget i de seneste fire år. Så meget, at de konservatives stærkeste profil på området har fået nok.

“De sidste fire år var udlændingespørgsmålet meget på. Især i den sidste periode. Det var et af de områder, der virkelig var en ideologisk kampplads. Op til valget var jeg simpelthen ved at kaste op. Sådan er det nogle gange, når man beskæftiger sig rigtig meget med noget, og man er meget på. Derfor tænkte jeg, at jeg lige måtte have noget luft,” siger folketingsmedlem Naser Khader (K) til Berlingske i forbindelse med weekendens Konservatives landsråd i Herning i weekenden.  

Op til valget var jeg simpelthen ved at kaste op

Efter en årrække som udlændingeordfører, føler Naser Khader, at han har “aftjent sin værnepligt”. Og det er årsagen til, at Rasmus Jarlov (K) i juni overtog posten som udlændingeordfører, mens Khader blev ordfører for blandt andet udenrigspolitik og beskæftigelse.

Grædende mand gjorde indtryk

Mødet med en mand, der var ramt af de politiske stramninger udlændingeområdet, har været medvirkende til, at Naser Khader nu ikke længere ønsker at stå på frontlinjen i den udlændingepolitiske skyttegravskrig.

Også sagen om den thailandske pige Mint, som blev udvist af Danmark, har frustreret K-profilen

Manden sad på Naser Khader kontor og fortalte med tårer i øjnene om sin kamp for beholde sin mexicanske kone i Danmark. En kamp, som han til sidst tabte, på grund af de stramninger i reglerne om familiesammenføring, som Khader selv har stemt for.

Episoden var blot én af flere, som Naser Khader havde “enormt svært ved at forklare”, og hvor han sad tilbage og følte sig “helt handlingslammet som beslutningstager”, fortæller han. Også sagen om den thailandske pige Mint, som blev udvist af Danmark, har frustreret K-profilen.  

Slapper eller strammer

I bakspejlet mener Naser Khader, at debatten om udlændinge ofte er blevet alt for sort-hvid, hvor alt bliver reduceret til et spørgsmål om, hvorvidt man er “slapper” eller “strammer”: 

“Hvis vi vil lempe lidt og for eksempel tilgodese en som Mint, er kritikken straks, at man er en slapper. Men det handler det ikke om. For man kan godt være benhård og samtidig tilgodese dem, der vil Danmark. Det handler om at være ordentlig,” lyder det fra Naser Khader.

Der er store ligheder mellem ekstrem islamisme og nazisme

Selv har han ved flere lejligheder markeret sig som en af blå bloks udenrigspolitiske værdikrigere.

Blandt andet da han var ophavsmand til udtrykket “naziislamisme”, som i 2015 blev brugt i konservatives meget omdiskuterede Stop-kampagne. Her udtalte Khader, at der er store ligheder mellem ekstrem islamisme og nazisme.

placeholder

Tre partier på to årtier 

56-årige Naser Khader har været aktiv i dansk politik og udlændingedebatten i mere end 20 år. Han blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation i 1997 for De Radikale.

Ny Alliance-eventyret blev kort

Fire år senere, i 2001, blev han valgt til Folketinget for samme parti, indtil han i 2007 var med til at stifte partiet Ny Alliance, som han blev formand for og som blandt andet slog sig op på at gøre op med Dansk Folkepartis indflydelse på dansk politik.

Ny Alliance-eventyret blev kort. Året efter skiftede partiet navn til Liberal Alliance og efter at havde været formand i nogle måneder, trak Naser Khader sig og skiftede til de konservative.

Naser Khader blev ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2011 og arbejdede i den efterfølgende periode for en konservativ tænketank i USA. Han fik comeback i 2015, hvor han kom tilbage i Folketinget, godt hjulpet af at være frontmand i partiets før omtalte kampagne “Stop Naziislamisme”.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet