Annonce

Arbejdsgivere om finanslov: God aftale, der baner vejen for en grøn genopretning

Der er gode tiltag til at sætte gang i økonomien, men der mangler arbejdsudbudsreformer, lyder vurderingen af finansloven fra erhvervslivets organisationer.
Med søndagens aftale om finansloven mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet kommer partierne med flere målrettede tiltag, som tager flere skridt mod grøn genopretning og bidrager til at sætte gang i hjulene i mange af landets små og mellemstore virksomheder (SMV'er).

Sådan lyder dommen fra landets store erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer af næste års finanslov.

"Det er en god aftale, som kan være med til at bane vejen for en grøn genopretning af Danmark. Aftalen er fuld af tiltag, som DI og vores virksomheder har arbejdet for og efterlyst. Eksempelvis ved at sætte gang i mere grøn iværksætteri og give hjælp til omstilling i vores SMV’er.”

“Og med de syv nye regionale vækstteams kan vi få sat endnu mere spot på, hvordan vi bedst muligt skaber ny udvikling og gang i hjulene i alle dele af landet, siger adm. direktør i DI - det der tidligere hed Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Afventer grøn skattereform

Lars Sandahl Sørensen understreger, at finanslovsaftale skal ses i sammenhæng med den grønne skattereform, som partierne stadig forhandler, inden han var kaste endelig dom over den samlede aftale:

"Vi håber fortsat, at politikerne finder sammen om en reform, der ikke ødelægger konkurrenceevnen for rigtig mange virksomheder, som regeringens forslag gør i sin nuværende form. Det skal der til for, at den samlede finanslov er godkendt herfra," siger DI-direktøren.

DI ser desuden positivt på, at politikerne har reserveret midler til at tage bestik af corona-udviklingen. Det er ifølge DI centralt, at Danmark kan handle hurtigt i løbet af det kommende år, som situationen udvikler sig.

Brian Mikkelsen: Flere gode elementer

Hos DI's konkurrenter i Dansk Erhverv mener adm. direktør Brian Mikkelsen, at der er kommet flere gode elementer med i aftalen, som gavner dansk erhvervsliv.

Især turisme- og oplevelseserhvervet trænger til en håndsrækning, så aftalen er et skridt i den rigtige retning, men der bliver brug for yderligere tiltag.

”Vi har længe efterlyst, at der kommer mere og målrettet hjælp til hoteller, restauranter og andre virksomheder, der lever af turister og oplevelser. Så jeg er virkelig glad for, at der sættes ind netop her,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, og fremhæver bl.a. at Dansk Erhvervs forslag om skattefritagelse af arbejdsgiverbetalt gavekort til oplevelsesøkonomi nu gennemføres.

Brian Mikkelsen mener også, at det er positivt, at erhvervslivet ikke pålægges yderligere skatter og afgifter

”Der er flere rigtig fornuftige initiativer, men det er også værd at fremhæve, at Dansk Erhvervs opråb om, at der ikke skal yderligere skatter og afgifter på danske virksomheder, er blevet hørt,” siger Brian Mikkelsen.

Mangler fokus på arbejdsudbud

Mange roser til finansloven, er der til gengæld ikke at hente hos Dansk Arbejdsgiverforening, DA. Her savner adm. direktør Jacob Holbraad flere såkaldte "arbejdsudbudsreformer".

Han mener, at det er positivt, at regeringen og partierne bag finansloven har fokus på at stimulere økonomien, men det er, i følge ham, ikke tilstrækkeligt til at finansloven består.

"Regeringen vil med aftalen om tidlig pension trække mere end 10.000 raske tidligt ud af arbejdsmarkedet. Jeg havde håbet, at regeringen og forligspartierne ville leve op til eget forståelsespapir og levere på arbejdsudbuddet i finansloven for 2021. Det er skuffende, at det ikke er sker. Danmark bliver fattigere med den politik, der bliver ført i disse måneder og år."

"Selv om vi står i coronakrisen, har vi stadig mangel på arbejdskraft blandt andet i byggeriet. Væksten får forhåbentligt fat i 2021, og så kommer vi meget hurtigt i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft bredt. Hvis arbejdskraften ikke kan skaffes, går Danmark glip af ordre, og arbejdspladser rykker til udlandet. Det ender med lavere velstand og velfærd," mener han.

Arbejdsudbudsreformer dækker over tiltag, der får flere ud på arbejdsmarkedet, enten i form af lavere offentlige ydelser, højere pensionsalder eller skattelettelser, der tilskynder folk til at arbejde mere.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad er det for snak vi hører om manglende reformer for at øge Arbejdsudbudet. Corona krisen har lige nu genereret en stor gruppe nye arbejdsløse. Alle de forslag man hører om fra den kant handler om omfordeling til de mest velbeslåede, større jobafhængighed eller skattelettelser, der progressivt stiller de største indkomster langt bedre end de laveste, hvor serviceforringelser og lønpres på mindstelønnen typisk ved lavere skatteprocent i stedet sænker det reelle rådighedsbeløb.
Det er trist ego tripperi, når småligheden, når dette niveau, hvor lavtlønnede knapt kan gå på toilettet uden at sænke arbejdsudbudet.

Det er et forslidt refræn fra en forkælet overklasse