Annonce

Heftig debat: Er det i orden, at unge bliver hjemme, hvis de ikke orker arbejdet?

Unge vil have fleksibilitet, og det kan være en god idé at give dem lov til at tage en dag på sofaen, hvis arbejdslysten ikke er der, mener forhenværende SFU-formand. Langt fra alle er dog enige
Foto: Siine Fiig
Først satte udlændinge - og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) danskernes arbejdsmoral til debat med budskabet om, at danskerne skal arbejde mere.

Nu stempler en forhenværende ungdomspolitiker ind i debatten med budskabet om øget fleksibilitet til særligt unge mennesker.

Den unge generation på arbejdsmarkedet vil nemlig have friere rammer til selv at tilrettelægge deres arbejde. Det bør arbejdsgiverne lytte til.

Det mener forhenværende formand for SF Ungdom, Alexander Blavnsfeldt, mens uddannelsesordføreren for Venstres Ungdom, Søren Nørgaard, mener unge bør tænke på, at de har forpligtelser på arbejdet, og at man derfor ikke altid bare kan holde fri, når man har lyst.

I orden at blive hjemme 

“Mens Alexander blev hjemme, stod jeg ud af sengen og tog på arbejde. Jeg er elektriker. Gad jeg? Ikke rigtigt. Sådan er det at have forpligtelser, og det er både sundt og dannende at folk forventer noget af dig”

Sådan lyder det fra Søren Nørgaard på det sociale medie X.

placeholder

Debatten tager udgangspunkt i et interview med Alexander Blavnsfeldt i Berlingske. Her fortæller Blavnsfeldt, at han selv har en ordning, hvor han kan få lov til at tage omkring tre dage om året, hvor han holder fri, hvis han kan mærke energien ikke er der.

Ordningen kaldes “super-flex” og bruges af Erhvervsskolernes ElevOrganisation, hvor Alexander Blavnsfeldt arbejder.

Blavnsfeldt mener, at Generation Z - det vil sige unge født mellem 1997 og 2012 - bør have fleksible arbejdsvilkår.

For eksempel kan det indebære, at unge får lov til at møde sent og gå tidligt, at gå op og ned i timer i forhold til, hvad der passer de unge bedst og at have bedre barselsmuligheder.

Men den måde at tænke på er udtryk for, at unge ikke forstår, hvad det vil sige at have forpligtelser, mener Søren Nørgaard.

Unge er en del af forpligtende fællesskab 

Alexander Blavnfeldt spørger i forlængelse af Søren Nørgaards tweet, om han har læst interviewet, hvortil Nørgaard svarer: 

“Jeg har læst interviewet, og giver dig ret i vores generation ejer arbejdsmarkedet om lidt. Derfor skal vi - også - diskutere det principielle. Princippet om at kunne hæve sig selv over arbejdspladsen, det forpligtende fællesskab, bryder jeg mig ikke om.” 

En bruger spørger, om Søren Nørgaard så heller ikke mener, man skal have arbejdsgiverbetalt ferie.

“To forskellige ting. Ferien ved du, der kommer, øv-dage kan komme ud af det blå, og er, i min optik, et udtryk for en lidt ansvarsfraliggende mentalitet omkring hvad det vil sige at have et arbejde,” svarer uddannelsesordføreren.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er selvfølgelig helt et spørgsmål om, hvilken slags job man har.

Nogle af os kan ikke bare blive væk (heller ikke ved sygdom), uden at der skal skaffes en afløser, eller at man skaber forsinkelser og efterfølgende overarbejde for sig selv og kollegerne.

Andre i ikke helt så vigtige måske mere luftige, projektagtige funktioner med knap så veldefinerede og målbare opgaver kan sagtens blive væk en dag eller mere, uden at så mange mærker til det.

Og sådan er det så forskelligt. Men måske burde der være lidt flere af de første og lidt færre af de andre?

Den unge SFer nævner en ordning (superflex )hvor han kan få lov til at holde fri 3 dage om året hvis energien lige mangler de dage - Jamen ! Er det ikke stort set det samme som med de fritvalgskontoer der bliver forhandlet på plads under overenskomstforhandlingerne. Hvor de midler der bliver opsparet kan bruges frit til evt ekstra fridage / omsorgsdage etc etc -
Jeg mener at i overenskomståret 2024 bliver 9% at bruttolønnen indsat på en sådan konto ( Det er arbejdsgiveren der indbetaler ) - Men det forudsætter at man arbejder på et område der er dækket af en overenskomst -

Jeg vil lige tilføje at ordningen om en fritvalgskonto gælder overenskomster på det private arbejdsmarked - På det offentlige område ønsker man også sådan en ordning - den kunne dog ikke landes i denne omgangs forhandlinger - Men er på tegnebrættet som et krav ved kommende forhandlinger for området -

Pisk eller gulerod? Pligter eller rettigheder? Ret til pension for alle? Individuelle rettigheder eller samfundssind?

En ekstra indsats under pandemien der reddede alle fra alle?

Pædagogik, opdragelse, sund fornuft?

Sorte tal på bundlinjen?

OL atleter? For sig selv? Eller for holdet? Eller for sig selv?

Helte og skurke?

BNP er en fantasifuld størrelse!

Men alle politiske beslutninger afhænger deraf!

Og hvad ved unge SFere om det?

Festival på festival! Ferierejse på ferierejse!

Pædagogik er en særlig fin beskæftigelse!

Hvor børn og unge lærer at klare sig selv i en verden fuld af udfordringer!

Folketingsmedlem og tidligere minister Christian Friis Bach skifter fra Radikale til regeringspartiet Venstre.

"Da jeg skiftede til Radikale Venstre var det fordi, jeg læste bogen Oprør fra Midten. Den handler om, hvordan de store forandringer kan skabes fra midten. Det tror jeg stadig på, og derfor gik jeg til valg på en regering hen over midten," skriver han og tilføjer:

"Jeg har derfor besluttet at vende tilbage til det parti, jeg er rundet af og startede i, og har i dag skiftet parti til Venstre."

Alle bliver klogere med alderen.

Er det i orden, at unge bliver hjemme, hvis de ikke orker arbejdet?

Ordentlighed skifter med aldren, tidernes nødvendighed og generationers pædagogiske påvirkning!

Det der gør danskere til danskere og jyder til jyder!

Superegoister flytter til Dubai og Monaco!

Men måske en dag giver de tilbage til reden der skabte deres positive udviklingspotentiale!

I disse OL tider står ordentlighed lysende klart!

Helte og skurke!

De findes på alle arbejdspladser!

Men skal vurderes over et helt liv!

Er det i orden, at unge bliver hjemme, hvis de ikke orker arbejdet?

Ja, hvis de har noget andet og bedre at bidrage med!

"Jeg er rundet af 'højskolevenstre'. Som barn var min mor og far venstrefolk og min mor, som stadig lever og er 92 år, var aktiv i lokalbestyrelsen. Min morfar var sognefoged og venstremand, min tipoldefar blev i 1892 valgt til Folketinget for Venstre i Frederikshavnskredsen,"

Hvad man i barndommen fornemmer, man ej i voksendommen glemmer!

Selvfølgelig skal folk da have lov til at pjække fra jobbet.
Hov, kører bussen ikke i dag. Hvorfor er der ikke varme i huset i dag. Hav f.... har pizzariet lukket. Nej nej, der er ikke noget internet i dag.
Jamen det er da helt ok, folkene er ikke mødt på job.

Socialdemokraterna bör arbeta för att arbetstiden ska sänkas till 35 timmar i veckan, menar en tillsatt socialdemokratisk arbetsgrupp.
– Vi vill bevisa att ett sänkt heltidsmått är både möjligt och positivt för samhället, säger Annika Strandhäll (S) på en presskonferens.
Reformen ska enligt arbetsgruppen inledas med ett forskningsprojekt där 5 000 arbetstagare, under ett års tid, ska arbeta 35 timmar i veckan. Projektet ska främst riktas till arbetsplatser inom välfärden.

Förslaget gör sedan gällande att analyser ska göras för att till år 2035 införa 35-timmars arbetsvecka i hela samhället.

Lars Løkke Rasmussen elsker Sverige i en modereret udgave. Men hvad med danske socialdemokrater?

Først satte udlændinge - og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) danskernes arbejdsmoral til debat med budskabet om, at danskerne skal arbejde mere.

Arbejde er nødvendigt hvis man skal holde samfundet kørende - Og det havde Dybvad Bech jo ret i da han tillod sig at kritisere resourcerstærke personer som agiterede for at stå af hamsterhjulet i bogen Ærømanifestet - Selv om han efterfølgende fik en tur i mediemøllen og den obligatoriske shitstorm - ændrer det jo ikke ved at han har ret -

Vil du ikke arbejde - så lad være...
Selvfølgelig for egen regning...