Annonce

Pædagogernes formand: "Lønsystemet er gået i baglås, og vi pædagoger sidder fast"

Pædagoger sidder fast i bunden af offentligt ansattes lønhierarki, selvom uddannelsesniveauet er steget, fastslår ny analyse fra Kraka.
Foto: BUPL
Elisa Rimpler, formand for BUPL
Pædagogers løn er låst fast i de offentligt ansattes lønhierarki, som bygger på kønsstereotype forestillinger om kvinders arbejde, mener pædagogernes fagforbund, BUPL.

Forbundet mener ikke det ændrer sig medmindre regeringen leverer på sine løfter om ligeløn og et lønløft til offentlige grupper med et lønefterslæb.

"Hver eneste lønseddel minder pædagoger om, hvor urimeligt det er, at politikerne aldrig har rettet op på den placering, vi fik i lønhierarkiet i tresserne, da kvinders løn kun blev set som et supplement til mændenes. Det skal stoppe nu," siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

En ny analyse fra Kraka lavet for BUPL viser, at selvom pædagogers uddannelse har ændret sig markant, er lønnen stadig blandt bundskraberne sammenlignet med andre offentligt ansatte.

BUPL: Pædagoger skal løftes op med særlige puljer

Pædagoguddannelsen er siden 70’erne udvidet fra to til tre et halvt år, den har fået status som professionsbachelor og kravene til de studerende og adgangskravene til uddannelsen er steget tilsvarende. Men lønhoppet, som burde følge med, må pædagogerne kigge langt efter:

Derfor skal pædagoger løftes op i hierarkiet med særlige puljer

"Lønsystemet er gået i baglås, og vi pædagoger sidder fast. Derfor skal pædagoger løftes op i hierarkiet med særlige puljer ud over de generelle lønstigninger i overenskomsten," siger Elisa Rimpler.

BUPL peger på, at antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen falder hvert eneste år, og allerede nu er kun halvdelen af de ansatte i daginstitutioner pædagoger. Det sker i en tid, hvor kravene til tidlig indsats stiger, og alt for mange børn og unge mistrives.

Hvis den pædagogiske kvalitet bliver ved med at falde, er det i sidste ende børnene, der betaler prisen. Derfor skal det være mere attraktivt at blive og være pædagog:

"Pædagogandelen er allerede i frit fald, og alt for mange steder er der enten kun en enkelt eller ingen pædagoger på stuerne. Det betyder alverden for børnene, om der er pædagogisk kvalitet i hverdagen, og ansvaret ligger kun ét sted - hos politikerne, siger Elisa Rimpler.

Onsdag mødes 2000 tillidsvalgte pædagoger på Lokomotivværkstedet i København for at kræve mere i løn og forberede sig på OK24.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Klø på - mere FUT i lønniveauet på pædagogtoget, tak. Skønt pædagogerne egentlig yder en uvurderlig indsats!

Jeg skulle nok have skrevet "Kul på", ikke "Klø på", men det gik lidt stærkt.

Ja og nu går nedslidte pædagoger i baglås pga den dårlige Arne plus pension. Og det gælder for mange som ikke mere kan nå hen til Seniorpensionen. Denne regering ligner snart Putins Rusland som er ved at gå i indre opløsning. Sikke en regering!!