Qvortrup færdig som chefredaktør

Den afgående chefredaktør erkender, at han fungerer bedre i rollen som journalist end som chefredaktør
Foto: JP/Politikens Hus
Nu forhenværende chefredaktør Henrik Qvortrup
Henrik Qvortrup er færdig som chefredaktør på Ekstra Bladet - efter kun ti måneder på posten.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra JP/Politikens Hus.

derfor vil jeg nu hellige mig journalistikken igen

"(...) det står også klart for mig, at selve journalistikken vægter højere end den ledelsesmæssige rolle, og derfor vil jeg nu hellige mig journalistikken igen," siger Henrik Qvortrup.

Henrik Qvortrup vil fortsat være tilknyttet Ekstra Bladet som vært på podcasten Q&Co – og vil også levere politiske analyser.

Nuværende journalistiske chefredaktør, Knud Brix, overtager jobbet som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet.

Medarbejderflugt

Siden Qvortrup startede som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet har frokostavisen oplevet en sand medarbejderflugt. Omkring 30 journalister har forladt bladet.

Omkring 30 journalister har forladt bladet

Politiken skrev i februar, hvordan flere nuværende og tidligere medarbejdere – uden for referat – beskrev Henrik Qvortrup som en "fraværende" leder.

Tillidsrepræsentant Jimmi Willemoes Jensen udtalte ved den lejlighed også kritik af Qvortrups prioriteringer:

"Vi har fra medarbejdernes side sagt til Henrik Qvortrup, at han skal huske, at han er chef for hele avisen og ikke kun for politik. Det ligger selvfølgelig hans hjerte nært, men det er meget dem, han søger over til, når han er til stede. Det har han noteret. Han har lovet at være mere til stede for andre også," lød det fra tillidsmanden til Politiken.

En medarbejdertilfredshedsundersøgelse på Ekstra Bladet - foretaget tre måneder efter Qvortrups tiltræden som chefredaktør -, påviste en udtalt mangel på tillid til avisens øverste ledelse.

Krævede mindre kritik af Qvortrup

I januar kom det frem, at Qvortrup ønskede mindre kritik af Qvortrup på debatsiderne i Ekstra Bladet.

Qvortrup ønskede mindre kritik af Qvortrup

Se og Hør kunne fremlægge en mail rundsendt til medarbejderne, hvori det hed, at der fremover skulle bringes færre læserbreve, der kritiserede Qvortrup og Ekstra Bladet:

“Husk at køberne af avisen forhåbentligt godt kan lide den og derfor ikke dagligt behøver at få at vide i spalterne, at de angiveligt har betalt for noget lort,” hed det blandt andet i beskeden fra Ekstra Bladets ledelse.

Henrik Qvortrup udtalte ved den lejlighed til Se og Hør, at ”det er i orden at trykke kritik - det er ikke i orden at trykke for meget kritik.”

Administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, takker Qvortrup for indsatsen:

Vi anerkender, at Henrik brænder mere for journalistikken end det ledelsesmæssige

”Ekstra Bladet havde brug for en skærpelse af den redaktionelle strategi. Det har Henrik Qvortrup leveret. Vi anerkender, at Henrik brænder mere for journalistikken end det ledelsesmæssige. Og derfor er vi også enige i behovet for en ledelsesmæssig justering”, siger Stig Ørskov.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At Qvortrup skulle fungere bedre i rollen som journalist må være en joke.
En journalist skal opsøge, undersøge og informere upartisk.
For Qvortrup er sandheden ligegyldig. Han vægter den underholdende løgn og egen mening højest.
Som leder og administrator var han også ubrugelig.

Hvor har du ret. Mere præcis kan det ikke udtrykkes!

Kært barn har mange ekstra navne
At tage bladet fra munden kan ofte gavne
En forløsning efter de ni
Sætter som regel barnet fri

At gøre det man siger
Hører til Henriks melodier
At forlade sin post i tide
Som aprilsnar at måtte lide

Qvortrup synger sjældent på sidste vers
Altid en journalist kommer på tværs
Når det sidste ord er sagt
Kritikkens gerning er fuldbragt

Så røg Henrik Qvortrup ud – efter eget udsagn frivilligt – efter Ekstra Bladets ejere også frivilligt.
”Det står klart for mig, at selve journalistikken vægter højere end den ledelsesmæssige rolle, og derfor vil jeg hellige mig journalistikken igen”, siger Henrik Q.
Qvortrup er den eneste journalist som Mette Frederiksen har behandlet på grænsen til nedværdigende. For mig står det lysende klar nu – at hun så fuldstændig rigtigt dengang.
Qvortrup er ikke alene en elendig leder, han er også en elendig journalist. Hans agenda har alle dage været ”se mig”, og det har på alle måder stået i vejen for egentlig konstruktiv og udviklende journalistik.
En journalists opgave er IKKE at fortælle folk hvad de skal tænke – det er at fortælle folk, hvad andre mennesker tænker.
Qvortrup – og andre der dyrker hans linie – omdefinerer almindelige artikler til en hel række meningsdannende avis-ledere. På den måde ender de som kransekage-figurer på ”folkets mening” ( vox populi) og det reducerer journalistik til influencer-niveau – der godt nok får mange ”klik” og ”likes” men rettelig hører hjemme på Instagram eller lignende.
U-ære være hans eftermæle.

Politikens hus er ikke særlig heldig med valget af chefredaktører. På Politiken har man den radikale slaskedukke Christian Jensen, der hader Mette Frederiksen, fordi hun ikke tog De radikale med i regeringen. At man kunne antage Henrik Qvortrup som chefredaktør - ganske vist på EB - viser med al tydelighed, at man har mistet den presseetiske retningssans.

Annonce