Radikal ordfører retter ind i udlændingestrid: Jeg mener dét partiet mener

Meldingen kommer efter at den radikale leder Sofie Carsten Nielsen gav partiets politiske ordfører en kold skulder på direkte TV
Foto: Martin Stampe/De Radikale/Flickr - Fotografik: Anders Bredsdorff
Sofie Carsten Nielsen, partileder, De Radikale, og Andreas Steenberg, politisk ordfører, De Radikale
Der er fortsat ballade om udlændingepolitikken i Det Radikale Venstre.

Både partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, og partiets udenrigsordfører, Martin Lidegaard, har udtrykt sig positivt - som en anden Mattias Tesfaye - om både grænsehegn med pigtråd og Ungarns premierminister Viktor Orban.

Meldinger, der har givet anledning til debatter og uro i den radikale folketingsgruppe, som omtalt i Netavisen Pio mandag. En - sjælden - melding fra partiets hovedbestyrelse søndag skulle lægge låg på uenighederne.

Men balladen i partiet fortsætter med uformindsket styrke.

Tirsdag aften gav den radikale leder Sofie Carsten Nielsen således sin politiske ordfører en regulær skideballe. Tilmed på direkte TV en time inde i DR’s Debatten, som havde partilederne i studiet i anledning af Folketingets åbning tirsdag.

Sofie Carsten: En dum måde at udtrykke sig på

DR-værten nævner overfor Sofie Carsten Nielsen, at hendes politiske ordfører, af netmediet Altinget er blevet spurgt, om det med at bygge hegn rundt om Europa, om det er den rigtige politik.

Ja, selvfølgelig

Og at Steenberg svarer: “Ja, selvfølgelig”.

I samme interview bliver Steenberg spurgt: “Hvor mange radikale vælgere ved, at I går ind for Fort Europa, tror du? Steenberg svarer: “Sikkert for få”.

På den baggrund spørger DR-vært Clement Kjersgaard Sofie Carsten Nielsen, om Steenberg her taler på vegne af Det Radikale Venstre.

Sofie Carsten Nielsen svarer:

Nej, jeg synes det var en dum måde at udtrykke på

“Nej, jeg synes det var en dum måde at udtrykke på, at det selvfølgelig er legitimt, at man vil hindre, at det vælter ind over grænserne med mennesker ved de ydre grænser.”

DR-værten vil gerne vide, hvad Steenberg i stedet skulle have svaret på, om det med at bygge mure rundt om Europa er den rigtige politik:

“Det (grænsehegn, red.) er ikke et mål i sig selv, for det løser ikke problemet. Men det kan være en legitim måde at gøre det på for de berørte lande.”

Sofie Carsten: Vi går ikke ind for Fort Europa

Igen bliver Sofie Carsten Nielsen mindet om Andreas Steenbergs svar på spørgsmålet: “Hvor mange radikale ved, at I går ind for Fort Europa”:

“Sikkert for få”.

Det giver anledning til at spørge Sofie Carsten Nielsen: Går De Radikale ind for Fort Europa?

Går De Radikale ind for Fort Europa?

Sofie Carsten Nielsen svarer:

“Nej, det gør vi nemlig ikke. For mig er Fort Europa et lukket sted, hvor man ikke kan komme ind. Det er min opfattelse af det.”

Debat-værten nævner også, at partiets nye udlændingeordfører, Kathrine Olldag, for en måneds tid siden udtalte sig meget negativt om Ungarns premierminister Viktor Orban. Mens Andreas Steenberg har udtalt sig langt mere positivt om samme Viktor Orban.

Sofie Carsten skærer igennem

Kjersgaard undrer sig: To fremtrædende ordførere i Det Radikale Venstres folketingsgruppe siger to vidt forskellige ting om samme emne?

Sofie Carsten Nielsen svarer, at så skal hun da gerne klargøre, hvad linjen hos De Radikale er:

“Men så lad mig gøre det klart: Det vigtige er, at der er styr på de ydre grænser i Europa. Det bakker vi radikale op om. Europa er ikke bare en åben region, hvor man bare kan gå ind. Det vigtige er også, at vi finder fælles europæiske løsninger. Når der kommer folk, der har brug for beskyttelse, så kan de søge asyl. Så bliver deres sag behandlet, så bliver de behandlet ordentligt, og så har vi en politik om at fordele dem.”

DR-værten bryder ind: Du siger, I går ind for mure og hegn rundt om Europa? Sofie Carsten Nielsen benægter:

“Det er ikke nogen løsning at sætte mure og hegn rundt om Europa.”

så kommer jeg da ikke til at forhindre dem i og bygge mure

Og:

“Vi kan ikke hegne hele Europa inde, men er der grænseovergange, hvor de her lande har behov for at kontrollere og registrere, så kommer jeg da ikke til at forhindre dem i og bygge mure.”

“Sådan ser jeg ikke på det”

Onsdag formiddag - op til partiets gruppemøde kl. 11.30 - har Netavisen Pio fat i Sofie Carsten Nielsen for at følge op på hendes udtalelser i DR’s Debatten:

Du gav Andreas Steenberg en regulær skideballe på direkte TV?

“Sådan ser jeg ikke på det.”

Hvad var det så, du gav Steenberg?

“Jeg har ikke noget til dig. Du så DR Debatten, du må tage det derfra.”

Andreas Steenberg ønsker op til det radikale gruppemødet heller ikke at kommentere sagen nærmere:

“Jeg kommenterer ikke lige nu,” siger Steenberg til Netavisen Pio.

Steenberg: "Jeg mener, det som partiet mener"

Men efter at sagen har været oppe at vende på det radikale gruppemøde retter Andreas Steenberg nu ind:

"Jeg er kommet med nogle udtalelser om Fort Europa, som var for hårde," skriver Steenberg i en sms til Netavisen Pio og fortsætter:

Det, jeg mener, er det, som partiet mener

"Det, jeg mener, er det, som partiet mener. Nemlig at der skal være styr på de ydre grænser samtidig med at EU overholder menneskerettighederne, og at der skal være en human asylbehandling."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Godmorgen. Typisk radikal sludder-snak. Man bliver ikke en sk.. klogere af det radikale vrøvl.

"Eu skal ikke være en åben region, hvor man bare kan gå ind, og at bygge mure og hegn kan være en legitim måde at gøre det på for de berørte lande.”

Magen til selvmodsigende vrøvl i forhold til deres politik, skal man være Radikal for at forstå.

Der kan man da tale om at springe op som en løve og falde ned som et lam.

Jeg tænker at Andreas Steenberg har fået en omgang med håndtasken.

Annonce