Annonce

S om regeringens vidnepakke: Burde for længst være sat ind

Et halvt år efter at Socialdemokratiet foreslog det, spiller justitsministeren ud med en ny vidnepakke, der skal forbedre forholdene for vidner.

Justitsminister Søren Pape Poulsen præsenterede mandag en vidnepakke med ti initiativer, som skal forbedre forholdene for vidner og skabe mere trygge forhold. Socialdemokratiet, der selv foreslog en vidnepakke i juni, mener, at ministeren har været ”sløv i optrækket”.

Konkret foreslår regeringen blandt andet, at oplysninger om vidners navne og adresser beskyttes bedre i politirapporter. Det gøres for at sikre, at muligheden for at vidne anonymt ikke forspildes, fordi tiltalte allerede gennem politirapporten har fået kendskab til vidnets identitet. Derudover skal muligheden for at afgive forklaring via videolink forbedres. Samtidigt skal rettens formand på forhånd kunne nægte adgang til bestemte personer eller grupper, som kan skabe utryghed i retssalen.

Med pakken sætter vi fokus på vidners tryghed og på at sikre, at de muligheder vi har for at beskytte vidners identitet ikke forspildes. Vi sætter foden ned over for bander eller andre, der med deres tilstedeværelse skaber utryghed i retssalen eller foran retsbygningen, og vi giver vidnerne øget mulighed for at afgive forklaring uden at skulle sidde ansigt til ansigt med den mistænkte,” siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

Ministeren er sløv i optrækket
Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener, at der for længst burde være sat ind, men hun imødekommer regeringens initiativer. ”Jeg synes, ministeren er sløv i optrækket. Det er helt afgørende, at vi beskytter vidner langt bedre. Vi har set alt for mange, der er blevet truet og afpresset og har fået ødelagt deres liv", siger hun til DR.

Flere forsvarsadvokater peger på at forslaget udhuler retssikkerheden for enkelte gruppe af tiltalte, men det er den socialdemokratiske ordfører uenig i.

”Vi har set en forråelse i miljøet. Vidner har fravalgt at hjælpe politiet, fordi de ikke har kunnet få beskyttelse. Eller er blevet truet, hvis de har gjort det. Det skal ændres,” siger hun til DR og på Twitter kalder hun det tankevækkende, at medierne giver taletid til de forsvarsadvokater, der tjener penge på at forsvare blandt andet bandemedlemmer.

”Tankevækkende, at samtlige #dkmedier har valgt netop de forsvarsadvokater, der tjener flest penge på at forsvare bandemedlemmer, til at udtale sig om, hvorvidt bedre vidnebeskyttelse i bandesager er en god idé eller ej,” skriver hun.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet