Annonce

Forsker maner til ro om alternative medier: Skaber ikke ekkokamre

I Danmark er der ingen grund til panik over polarisering, som ellers ofte præger debatten i eksempelvis USA
Foto: Emma Inge Hansen/Netavisen Pio
Billedet er generet med kunstig intelligens i programmet Midjourney
Bekymringerne om alternative medier er stærkt overdrevne, mener ph.d. ved Aarhus Universitet Miriam Kroman Brems, som er forfatter til en undersøgelse om de alternative medier.

Alternative medier refererer til nyhedskilder, der adskiller sig fra de traditionelle, etablerede mediekanaler ved ofte at fokusere på nichéemner eller ideologiske synspunkter.

I USA fylder bekymringer om alternative medier som for eksempel Breitbart en del. Kritikken går på, at de alternative medier bidrager til polarisering og misinformation ved at fremme skræmmebilleder og konspirationsteorier.

Her i Danmark kan vi dog tage det hele lidt mere stille og roligt. Læsere af alternative medier - som også Netavisen Pio er en del af - er nemlig langt mere nuancerede og velorienterede, end man kunne frygte, viser undersøgelsen.

Ikke et ekkokammer 

Undersøgelsen, som Miriam Kroman Brems har foretaget, kaster lys over brugen af alternative medier i Danmark som Solidaritet, Kontrast og Netavisen Pio.

Ifølge forskningen så udelukker brugen af alternative medier ikke, at læserne også kaster sig over klassiske medier som Berlingske og Politiken. Tværtimod.

“Undersøgelsen understøtter ikke tanken om, at brugere af alternative medier isolerer sig i såkaldte ekkokamre, hvor de ikke eksponeres for indhold fra etablerede nyhedsmedier,” siger Miriam Kroman Brems ifølge en pressemeddelelse.

Hun peger på, at det stemmer overens med resultaterne fra tidligere undersøgelser af brugere af alternative medier fra Tyskland og Sverige.

I undersøgelsen er de alternative medier opdelt i to forskellige kategorier. Den Korte Avis, Document og NewSpeek betegnes som ‘særligt alternative’ med en højere grad af mistillid til politikere og medier.

Netavisen Pio, Kontrast og Solidaritet er at finde i den mere moderate kategori.

Stor interesse for politik 

Ifølge undersøgelsen er brugen af alternative medier mere udbredt blandt mænd, den ældre del af befolkningen og de dele af landet, som geografisk  ligger længst væk fra magtens centrum.

I forhold til uddannelse så appellerer de alternative medier bredt: 

“Noget, der kan undre mange, er, at undersøgelsen ikke viser nogen klar sammenhæng mellem brugen af ​​alternative medier og uddannelsesniveau. Alternative medier ser med andre ord ud til at appellere til folk på alle uddannelsesniveauer”, siger Miriam Kroman Brems.

Derudover viser undersøgelsen, at brugere af alternative medier har en stor interesse for politik.

“Det er interessant, for det er et kendetegn, vi normalt forbinder med den ideelle samfundsborger,” siger Miriam Brems.

Alt i alt er der ingen grund til panik, når det kommer til de alternative medier: 

Jeg vil sige, at der i dansk sammenhæng ikke er grund til for stor bekymring.

“Jeg vil sige, at der i dansk sammenhæng ikke er grund til for stor bekymring. Resultatet skal forstås på baggrund af det danske mediesystems særlige karakter, hvor der generelt er høj tillid til nyhedsmedier, en stærk public service-tradition og hvor den offentlige debat viger for, hvad der kan opfattes som ekstreme synspunkter,” siger Miriam Brems og understreger, at det meget vel kan se anderledes ud i andre lande.

Emma Inge Hansen er journalist og på Netavisen Pio. Derudover tillidsrepræsentant. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At alternative medier ikke skaber ekkokamre herhjemme, er nu på ingen måde det samme, som at der ikke findes ekkokamre.

Jeg har ikke orket at læse Solidaritet længe nok til at opfatte den som moderat, men jeg kan bevidne at man dælme ikke bliver socialdemokrat af at læse piopio.dk, og ej heller højreorienteret af at følge med i kontrast.dk.
Politiken er nok den værste af de gamle aviser på nettet, Berlingske tæt derpå, men Jyllandsposten synes jeg egentlig er ret neutral i forhold til alternativerne. Men jeg læser kun de gratis oplysninger. Sandheden finder man aldrig de pågældende steder.

I betragtning af den høje danske mediestøtte er det forbavsende lidt informationer, som man som skatteyder kan læse i Danmark i de understøttede medier!

Hvis man læser andre landes medier, bliver man overrasket over mængden af informationer, som der stilles til rådighed!

Vi får for lidt for mediestøtten i Danmark!

Mediestøtten er jo folkeoplysning betalt af skatteyderne!

Hvis ældreplejen eller sundhedshuse gav lige så lidt tilbage i forhold til investeringen lig skatten, ja, så ville der lyde et ramaskrig!

Politiken for eksempel giver jo næsten intet tilbage!

Hvad skal det nytte når ikke alle bliver informeret om den nyeste forskning i migræne, om ulvens udbredelse, om storbyernes forurening af de indre farvande, hvad skal det nytte?

Der er jo allerede betalt en gang!

Men ingen kontrollerer medierne?

Den fjerde statsmagt!

I USA er alle medier private!

Pas på vi ikke uforvarende kommer til at gøre det samme i Danmark!

På trods af mediestøtten.