Annonce

Skipper tager roret i Enhedslisten

Johanne Schmidt-Nielsen træder tilbage og Pernille Skipper overtager posten som politisk ordfører i Enhedslisten.
Johanne Schmidt Nielsen valgte i dag at stoppe som politisk ordfører for Enhedslisten. Afløseren blev som ventet den tidligere retsordfører Pernille Skipper.

Det var ventet at det ville ske på et tidspunkt, men kom alligevel bag på de fleste da en af Danmarks mest markante politikere i det seneste årti i dag annoncerede, at hendes tid i front for Enhedslisten er slut.

Johanne Schmidt-Nielsen kan på grund af Enhedslistens rotationsprincip ikke genopstille ved næste valg, og dermed får den 31-årige Pernille Skipper godt tre år til at blive lidt mere kendt af vælgerne og bygge videre på den fremgang for partiet, som Johanne Schmidt-Nielsen har stået i spidsen for.

Johanne reddede Enhedslisten
Og selvom Johanne Schmidt-Nielsen politiske resultatliste måske ikke er alenlang, så var vælgerne begejstrede for hende fra første gang. Hun har nærmest konsekvent toppet alle troværdigheds- og "hvem kan du bedste lide"-målinger, siden starten. Og uden hendes præstation i en paneldebat op til valget i '07 var Enhedslisten formentlig ikke blevet valgt ind.

At vælgerne kunne lide hende, kunne ikke også aflæses på hendes stemmetal. Ved det første valg i ’07 blev det til knap 9.000 personlige stemmer, ved valget i ’11 fik hun 47.000 personlige stemmer og ved det seneste godt 40.000 personlige stemmer.

Men det var ikke bare de personlige stemmetal som hun løftede, hun blev fronfigur for et parti der startede med fire mandater og som nu er folketingets fjerdestørste. Hun stod i spidsen for et Enhedslisten, der udviklede sig til at være et rigtigt parti med almindelige valgplakater med billeder af kandidaterne og en meget mere professionel tilgang til den politiske kommunikation.

Det hele har ikke været Johanne Schmidt-Nielsens fortjeneste, men hun har stået i spidsen for det.

Ingen politiske forandringer
Pernille Skipper har selv sagt, at hun vil fortsætte Johanne Schmidt-Nielsens politiske linje. Kursen er lagt, hvis man skal blive i det maritime billedsprog. Det ville også være underligt andet, for Skipper har som gruppeformand selv været med til at lægge den. Desuden er Enhedslisten mere end noget andet parti låst af alle mulige landsmøde- og hovedbestyrelsesbeslutninger, så det er begrænset hvor meget spillerum den politiske ordfører har.

Pernille Skipper er – for dem der interesserer sig for den slags – trotskist og er medlem af partiet SAP, Socialistisk Arbejderpolitik, der er en del af Enhedslisten.

En ny stil
Selv om der umiddelbart er mange ligheder, mellem Pernille Skipper og hendes forgænger, så er der også forskelle, ikke mindst i temperament og retorisk stil.

Johanne Schmidt-Nielsen havde indimellem tendenser til at tale sig selv helt op i det røde felt, som man så ved det berømte pressemøde efter at Corydon havde lavet finanslov med V&K, hvor hun proklamerede at regeringen ”pisser på de arbejdsløse”. Det har indimellem bragt hende på kant med de øvrige partier i rød blok.

Der har Pernille Skipper haft en lidt mere afdæmpet stil og retorik. Ikke fordi, at man skal forvente at hun ligefrem vil omfavne og knuselske Mette Frederiksen og Morten Østergaard - det var trods alt Pernille Skipper der i sin tid trak stikket på daværende justitsminister Morten Bødskov.

En mere afdæmpet retorikkan måske give lidt mere arbejdsro i rød blok, men på den anden side vil den nye politiske ordfører jo også have et behov for at markere sig selv og hendes parti. Så Socialdemokraterne skal nok ikke forvente, at Enhedslisten fremover vil friholde dem fra kritik.

Hvad nu, Johanne?
Johanne Schmidt-Nielsen kan ifølge Enhedslistens regler, fortsætte i folketinget frem til næste valg, der senest skal afholdes i juni 2019, men det er naturligvis et spørgsmål om hun er færdig i politik for denne gang eller om partiet finder et hul i reglerne som gør det muligt at opstille hende til en anden post.

Der er to konkrete muligheder, nemlig kommunalvalget i København næste efterår, hvor hendes høje personlige stemmetal kunne sikre partiet i hvert fald to borgmesterposter og i hvert fald et ”legit shot” efter overborgmesterposten.

Enhedslisten har desuden besluttet, at partiet vil stille op til Europa-Parlamentet i 2019. Her ville Johanne Schmidt-Nielsen på papiret også være et ret solidt bud på en spidskandidat.

Begge muligheder kræver dog, at man afviger for rotationsprincippet og det ville ligne Enhedslisten dårligt at gøre det.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet