Annonce

Smedelærling: “Jeg tror, at frygten for at være alene kan holde en tilbage”

Der er få kvinder i klassiske håndværksfag. En elevorganisation og en ekspert peger begge på, at kvinderne føler sig alene på uddannelserne og i arbejdet.
Foto: Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO)
Julie Kølskov Madsen, forperson for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) og i lære som smed.
Egentlig bryder hun sig ikke om, at man stiller spørgsmålet. Ja, faktisk vil hun gå så vidt, som at sige, at hun hader, når man gør det.

Alligevel har Netavisen Pio formastet sig til det. Vi har spurgt forperson for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), Julie Kølskov Madsen, hvordan det er at være kvinde i et mandsdomineret håndværksfag.

Spørgsmålstegn ved om kvinder kan

“På den ene side skal man tale om det for at få flere kvinder ind i fagene. På den anden side er det noget af det mest irriterende, jeg kender til at blive spurgt ind til, hvordan det er at være kvindelig smed. Jeg hader det,” siger Julie Kølskov Madsen til Netavisen Pio.

Som forperson for EEO repræsenterer Jule Kølskov Madsen 70.000 elever på landets Erhvervsskoler. Det dækker over uddannelser som mekanikere, murere, tømrere. Det vil sige, at det er nogle af de faglærte, som arbejdsmarkedet mangler.

Udover at være forperson for EEO er Julie Kølskov Madsen selv en af dem, som der bliver efterspurgt. Hun er nemlig i lære som smed.  

når der hele tiden bliver sat spørgsmålstegn ved, om det er muligt at gøre det, man gerne vil gøre, så bliver man selv i tvivl om det

Julie Kølskov Madsen oplever at mange af de mennesker, hun møder i hverdagen, synes, det virker underligt, når de første gang møder en kvinde i de fag, hvor man er vant til altid at se en mand. For kan en kvinde nu virkelig finde ud af at svinge hammeren som smed?

“For mange er det ikke ment negativt, men når der hele tiden bliver sat spørgsmålstegn ved, om det er muligt at gøre det, man gerne vil gøre, så bliver man selv i tvivl om det,” siger Julie Kølskov Madsen.  

At føle sig ensom

Spørger man Julie Kølskov Madsen er det netop frygten for at høre til et lille mindretal, der skiller sig ud, som kan afholde kvinder fra at søge ind på håndværksfag, hvor langt størstedelen af ens klassekammerater er mænd.

“Jeg tror, at frygten for at være alene kan holde en tilbage. Selvom det ikke betyder noget for alle, så tror jeg, at det betyder noget for mange, at det virker utrygt at vælge noget, hvor man ikke ved, om der er andre, som minder om en selv”.

Få kvinder i klassiske håndværksfag

At det kan være et problem, når unge kvinder i klassiske håndværksfag kigger sig omkring og ser, at de er den eneste, eller at der er meget få andre kvinder, er Rosa Termann Kristensen, kampagnekonsulent for Boss Ladies, enig i.

Boss Ladies er en organisation, som arbejder for at få flere kvinder inden for klassiske håndværksfag i bygge, anlæg - og installationsbrancherne samt de maritime og tekniske fag, hvor der er få kvinder.

“Noget af det, som vi har set i mange år, er, at når de her unge kvinder og piger endelig søger ind på uddannelserne, bliver de skræmt væk af undervisningsmaterialet, eller de er kede af, at de er den eneste pige, eller at der er meget få,” siger Rosa Termann Kristensen til Netavisen Pio.

Kurven begynder at knække 

Kigger man på tallene fra Boss Ladies er det tydeligt, at problemet med at tilhøre et lille mindretal eksisterer for mange kvinder.

Inden for de klassiske håndværksfag, som Boss Ladies arbejder med, var der 2.425 kvinder på erhvervsskolerne sammenlignet med 33.620 mænd i 2022. Det betyder, at 93,3 procent af eleverne var mænd og 6,7 procent var kvinder.

Ved at skabe et venindefællesskab omkring de her piger, kan vi være med til at mindske frafaldet

Men der er lys forude, fortæller Rosa Termann Kristensen.

“Man må bare sige, at kurven er begyndt at knække, når det kommer til at få kvinder til at søge ind,”siger Rosa Termann Kristensen.

Selvom der var få kvinder i 2022, så er der sket en fremgang sammenlignet med 2018. I 2018 udgjorde kvinder 6,1 procent af alle elever på erhvervsskolerne sammenlignet med 6,7 procent i 2022 i klassiske håndværksfag. Det svarer til 1861 kvinder og 28566 mænd.

Spørger man Rosa Termann Kristensen, er vejen frem at skabe sammenhold mellem de kvinder, som går på håndværksuddannelserne.

“Ved at skabe et venindefællesskab omkring de her piger, kan vi være med til at mindske frafaldet, fordi de føler, at de har en masse andre, som de lader sig inspirere af,” siger hun.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet