Annonce

Statsministeren til ‘Den sidste rustbanker’: “Drop den sag, Bjarne”

Bogen om S-folketingsmedlem Bjarne Laustsen ripper op i gammel sag, som bestemt ikke faldt i smag hos den socialdemokratiske statsminister
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Statsminister Mette Frederiksen (S) - flankeret af Bjarne Laustsen (S) og Rasmus Prehn (S)
“Den sidste rustbanker”, hedder bogen om det mangeårige socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen, der fylder 70 år i næste uge.

Bogen ripper op i gammel sag, hvor Bjarne Laustsen, der blev valgt til Folketinget første gang i 1992, kom på kant med den socialdemokratiske partiformand og statsminister i SRSF-regeringen, Helle Thorning-Schmidt.

Tilbage i 2012 dukkede Im-sagen op.

Im var en lille pige, der havde en dansk far og en thailandsk mor. Parret havde slået sig ned i Nordjylland. Men skæbnen ville at den danske far, Johnny, døde af kræft.

De danske udlændingemyndigheder bestemte, at moren Suthida og Im skulle smides ud af Danmark og sendes retur til Thailand. For deres tilknytning til Thailand var større end deres tilknytning til Danmark, mente myndighederne.

“For stramt og emsigt”

Bjarne Laustsen fik en henvendelse fra Im’s danske bedsteforældre, Inger og Roland, der var sønderknuste over deres søns alt for tidlige død, og over at de danske myndigheder nu ville sende deres elskede barnebarn til Thailand - og moren med, som ellers var ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent i Danmark.

I bogen kan man læse, at Bjarne Laustsen fandt, at de danske myndigheder handlede urimeligt og uretfærdigt:

“Det var da for stramt og emsigt.”

Bjarne Laustsen var klar over, at sagen måske ikke var specielt kærkommen for den socialdemokratiske ledelse, der tilbage i 2012 var stærkt presset af Dansk Folkeparti på udlændingepolitikken:

“Men Bjarne ville kæmpe. For ham var Im, Suthida, Inger og Roland det vigtigste.”

Bogen fortæller, hvordan Bjarne Laustsen efter et gruppemøde i den socialdemokratiske folketingsgruppe bliver “passet op” på gangen af Helle Thorning-Schmidt.

Hun spurgte irriteret til, hvad det var for en sag Bjarne havde gang i oppe i Nordjylland.

Bjarne forklarede efter bedste evne sagens sammenhæng for landets statsminister. Om lille Im, moren, der var ved at uddanne sig til social- og sundhedshjælper, Johnny, der var død af kræft og de stakkels bedsteforældre.

Det er ikke den slags sager, vi har brug for nu

“Men Helle Thorning-Schmidt gjorde kort proces: Det er ikke den slags sager, vi har brug for nu. Drop den, Bjarne,” lød opfordringen fra statsministeren, ifølge bogen.

Det fremgår, at Bjarne alligevel fortsatte med at kæmpe for Im og moren - også selv om de nu var sendt med fly til Thailand.

Venstre smelter og S-minister laver lovindgreb

Sagen endte på daværende justitsminister Morten Bødskovs (S) bord. Selv Inger Støjberg og Venstre kunne til sidst se, at den var gal.

Der blev lavet et lovindgreb, der betød, at noget lignende ikke kunne ske igen. 3. januar 2014 landede Im og Suthida i Københavns Lufthavn.

Op til valget i 2015 fik Bjarne Laustsen en sms fra Im og Suthida, hvor de takkede ham for hjælpen og ønskede ham et godt valg.

Laustsen-bogen beskriver en række andre enkeltsager, som Bjarne Laustsen har bidt sig fast i. Fælles for de fleste er, at de har rod i det nordjyske.  

Royal med nuancer

I bogen får man at vide, at Bjarne Laustsen rigtig godt kan lide det danske kongehus, men også at han er royal med nuancer:

“Jeg har det sådan lidt ligesom min gamle politiske kammerat og mit store forbillede Svend Auken. han sagde en gang:

Jeg er egentlig republikaner, men jeg er ikke praktiserende

“Jeg er egentlig republikaner, men jeg er ikke praktiserende.”

Jeg synes, det er en meget præcis måde at sige det på. For som socialdemokrat, vokset op i fagbevægelsens ånd om frihed, lighed, solidaritet og alt det der, så synes jeg selvfølgelig principielt, det er helt forkert, at man fødes til privilegier. Omvendt kommer vi ikke uden om det historiske vingesus, der er i, at vi har haft et kongehus så længe. Det gør os stolte som danskere, og det er en del af vores identitet - i hvert fald af min.”

“Den sidste rustbanker - bogen om Bjarne Laustsen, tillidsmanden fra Nordjylland”, Forlaget Grønningen 1, er skrevet af folketingsmedlem Rasmus Prehn. Pris: 270 kroner, 327 sider. Bogen udkommer torsdag

Tillidsmanden Bjarne

Bjarne Laustsen kom til verden på et husmandssted uden strøm og rindende vand.

Han gik ud af skolen i syvende klasse, men endte med svendebrev som maskinarbejder. Han blev fagligt aktiv i Dansk Metal og gik ind i politik.

Bjarne Laustsen har sammenlagt været medlem af Folketinget i nu 28 år.

“Men Bjarne er den samme røde rebel som i begyndelsen, og som udfordrer såvel politiske modstandere som siddende socialdemokratiske ledere. Bjarne er partimand, men først og fremmest tillidsmand for hele Nordjylland. Han er en utrættelig enkeltsagspolitiker for de mange borgere, der kommer i klemme i system-Danmark. Og han er sidste medlem af den for længst lukkede kaffeklub.”

Kilde: Bagsidetekst, ‘Den sidste rustbanker’

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi mangler i utrolig grad folketingsmedlemmer som Bjarne Laustsen.
Folketingsmedlemmernes mest yndede undskyldning er, at "vi ikke behandler enkeltsager".
Men Folketingsmedlemmerne er netop valgt til at varetage befolkningens interesser i den kreds de er valgt.
Alt andet er dovenskab og bekvemmelighed for at varetage egne partipolitiske interesser.

Enig. Men det har kostet Bjarne dyrt på karriefronten!

Til gengæld kan Bjarne L med god samvittighed se sig selv i øjnene i spejlet hver morgen.

Bjarne Laustsen er måske den sidste socialdemokrat i Folketinget - hvis vi ser bort fra alle socialdemokraterne i EL og SF. Tillykke med de 70, Bjarne.

Stort tillykke Bjarne!

Det er folk som Bjarne der er brug for, så stort kan mette ikke tænke.

Rart at se, at Tordenskjolds soldater er på vagt i aften. Og glæde over, at fødselaren altid har nydt-med fuldt overlæg-at være elefanten i glasbutikken.