Annonce

Sygeplejersker vil have Christiansborg til at løse konflikt

Et møde mellem regionerne og sygeplejerskerne kom ikke en løsning på konflikten nærmere. Løsning må findes et andet sted, siger sygeplejerformand.
Strejken blandt landets sygeplejersker har nu varet i snart to måneder, og onsdag mødtes forhandlere fra Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd til møde.

Det er første gang i syv uger at de to parter mødes, men mødet gav ingen forhåbninger om, at der kan findes en løsning på striden mellem parterne.

Det var Danske Regioner, der havde indkaldt til mødet, som ikke var et forhandlingsmøde, men et såkaldt orienteringsmøde, hvor man skulle forsøge at afklare, om man kan komme videre med forhandlingerne ved overenskomstbordet.

Sender bolden videre

Men det er der umiddelbart altså intet der tyder på kan lade sig gøre.

Der må findes en løsning "et andet sted", siger sygeplejerskernes formand Grete Christensen efter mødet.

”Vi har sagt, at vi er dybt bekymrede for sundhedsvæsenet, og at vi har en forventning om at deres bekymring er den samme. Vi kan se hvor pressede sygeplejerskerne er, og hvor hårdt arbejdsmiljøet er på hospitalerne. Derfor har vi en fælles udfordring, som vi skal have løst i regionerne," lyder det fra Grete Christensen i en pressemeddelelse.

Vi skal jo have fundet en løsning, for sundhedsvæsenet kalder på det

Den aktuelle lønkonflikt skal nogle andre - læs Christiansborg - løse.

"Det var tydeligt på mødet, at begge parter har rigtig svært ved at se en forhandlet løsning. Vi skal jo have fundet en løsning, for sundhedsvæsenet kalder på det, fordi konflikten har store konsekvenser for patienter og borgere. Derfor må der findes en løsning andre steder," lyder det fra Grete Christensen i en pressemeddelelse.

Sygeplejerskerne har to gange stemt et forhandlingsresultat ned, som ville give sygeplejerskerne en lønstigning på 5 procent over 3 år.

Frederiksen har afvist indgreb

Det andet sted, hvor løsningen kan findes, er på Christiansborg, der har mulighed for at afslutte konflikten ved at ophæve mæglingsforslaget til lov.

Her er der imidlertid ingen lyst til at optræde som den bussemand, der gennemtvinger en overenskomstaftale, som sygeplejerskerne har stemt ned. Håbet har hidtil været, at parterne selv finder en løsning.

Indtil videre har regeringen afvist enhver snak om et politisk indgreb i konflikten.

“Der er stadig en konflikt i gang på dele af det offentlige arbejdsmarked,” lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun vendte tilbage fra sommerferien.

“Det er en lovlig konflikt, som regeringen selvfølgelig ikke udtaler sig om. Den danske arbejdsmarkedsmodel er noget meget særligt. Det vil være godt, hvis vi politikere husker at respektere den.”

Usædvanligt at tigge om indgreb

Det er ikke unormalt, at at Christiansborg rager kastanjerne ud af ilden med et lovindgreb, når forhandlingerne er gået i hårdknude. Det er en integreret del af den danske model, fortæller ekspert i fagbevægelsen.

"Men det er alligevel usædvanligt, at sygeplejerskernes formand som her, så ensidigt går - ja, nærmest tigger om - at få et politisk indgreb. Vel vidende at det normalt blot giver det, som allerede ligger på bordet," siger Jakob Sand Kirk, der er tidligere chef i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH, tidligere LO), i dag rådgiver for en række fagforeninger som selvstændig konsulent.

"Det er tydeligt, at sygeplejerådets strategi, siden strejken gik i gang, meget direkte har gået på at få politikerne til at lave et indgreb, så de selv slipper for at skuffe medlemmerne," vurderer Jakob Sand Kirk.

Han hæfter sig ved, at sygeplejerskerne - trods otte ugers konflikt – tilsyneladende ikke har lagt nogle konkrete løsningsforslag på bordet, som man har kunnet forhandle om:

"Man forsøgte med hjælp fra FH at flytte den overordnede diskussion om uligeløn i kvindefag i det offentlige ind i en lønkomité, men det blev jo stemt ned, og siden er de tilsyneladende ikke kommet med nye konkrete ideer til, hvordan man kan komme videre.”

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er åbenlyst at nøglen til at løse denne konflikt ligger hos politikerne. Den danske model virker simpelthen ikke på det offentlige område. Den skræmmende konsekvens af regeringens passivitet er at frustrationen over arbejdsforholdene i det offentlige sygehusvæsen vokser endnu mere med yderligere personaleflugt til følge. Samtidig kan privathospitalerne godte sig over kraftigt stigende omsætning og bedre muligheder for at skaffe arbejdskraft. Er det virkelig socialdemokratisk politik at undergrave vores kernevelfærd med denne strudse taktik ???

Se nu at få lavet det indgreb, og lad samfundet komme videre...