“Ude ved fronten bliver værdierne i vores skåltaler til alvor”

Flagdag: “Vi må give den enkelte veteran lov til at have hver sin opfattelse af værdien af deres udsendelse,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.
Foto: Christian Sundsdal/Forsvaret
Flagdag, Kastellet, 2020
På søndag - på flagdagen - hylder Danmark sine sine udsendte og tidligere udsendte soldater.

Det sker oven på yderst dramatiske uger i Afghanistan, hvor Taliban overtog magten 15. august, og den vestlige koalition i al hast har haft meget travlt med at evakuere diplomater, ansatte, soldater og afghanere, der har hjulpet koalitionen, inden deadline - 31. august.

Mange eksperter og politikere har været ude at tale om, at den danske indsats i Afghanistan gennem de sidste tyve år har været spildt. Mange har kritiseret den danske evakueringsindsats for at være både mangelfuld og komme for sent i gang.

“Dybfølt tak”

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) opfordrer - op til søndagens flagdag - til, at man giver veteranerne - ikke mindst dem, der har været udsendt til Afghanistan - plads til hver især at have deres helt egen personlige opfattelse af værdien af deres udsendelse:

På søndag kommer jeg under flagdagen til at udtrykke en dybfølt tak til veteranerne

“På søndag kommer jeg under flagdagen til at udtrykke en dybfølt tak til veteranerne - og deres familier - for den indsats, de har ydet. Men jeg vil også understrege, at vi som samfund skal passe på med ikke at gøre os til dommere over værdien af hver enkelt veterans udsendelse,” siger Trine Bramsen til Netavisen Pio.

Vi skal ikke fælde en kollektiv dom

Trine Bramsen understreger, at hver enkelt veterans opfattelse er præget af helt personlige oplevelser under udsendelsen:

Det er dem, der har holdt en pige i hånden, og fulgt hende over vejen

“Veteranerne har hver især deres egne oplevelser. Det er dem, der har holdt en pige i hånden, og fulgt hende over vejen. Det er dem, der har set en landsby få liv igen.

Hver enkelt veteran har sine helt personlige oplevelser, sine helt personlige erfaringer. Vi må give den enkelte veteran lov til at have hver sin opfattelse af værdien af deres udsendelse.”

Forsvarsministeren opfordrer til, at man ikke fælder en kollektiv dom over værdien af veteranernes indsats:

“Selvfølgelig skal vi have kunne have politiske debatter, selvfølgelig skal vi kunne diskutere indsatser. Men samtidig, når det handler om at anerkende veteraners indsats, så skal vi også anerkende, at oplevelsen hos den enkelte veteran er individuel, og den kan vi ikke fælde en kollektiv dom over.”

En bred hyldest til alle udsendte

Flagdagen på søndag vil særligt hylde de godt 2.000 danske soldater, der har været udsendt de to seneste år.

Flagdagen sidste år blev aflyst på grund af coronakrisen. Så søndagens flagdag bliver altså ekstra stor.

Forsvarsministeren understreger, at man på flagdagen bredt vil hylde udsendte soldater:

vi hylder samtidig dem, der har været i Mali, Hormuzstrædet, Irak, Estland og Kosovo

“Afghanistan kommer selvfølgelig til at fylde på flagdagen, men vi hylder samtidig dem, der har været i Mali, Hormuzstrædet, Irak, Estland og Kosovo. Så selv om mange har Afghanistan på nethinden, så håber jeg at søndag bliver en bred hyldest til dem, der har stillet op for Danmark,” siger Trine Bramsen og tilføjer:

“Til dem, der er i aller forreste linje, når det handler om de værdier, som vi taler så meget om, og som vi ofte tager for givet. Ude ved fronten bliver værdierne i vores skåltaler til alvor.”

Fakta: Flagdag for Danmarks udsendte

På flagdagen takkes alle de, der har været udsendt på internationale missioner på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister.

  • Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.
  • Flagdagen for Danmark udsendte blev afholdt første gang i 2009.
  • Initiativtageren til dagen var Kim Eg Thygesen, der har været udsendt til Kosovo og Afghanistan.
  • Mere end 60.000 personer har været udsendt på mission for Danmark siden 1948.
  • Omkring 2000 danske soldater, der har været udsendte på internationale missioner siden 2019, bliver søndag den 5. september hyldet for deres indsats ved en stor parade på Christiansborg Slotsplads.

Kilde: Forsvaret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce