Både forsvarsminister Trine Bramsen (S) og Jeppe Kofod afviser under samrådet, at de undervejs er blevet præsenteret for ugerapporter fra den danske styrkechef i Afghanistan, som angiveligt tidligt - i hvert fald siden juni - har luftet sine bekymringer om udviklingen i Afghanistan.
Ugerapporter, som i brudstykker er blevet lækket til flere medier i løbet af sidste halvdel af august.
“Det var verdenshistorie for åben skærm. Men hverken i Washington, Berlin, London, Paris, i Nato, i EU eller FN-systemet var man klar over, at Taliban ville tage magten i Afghanistan så hurtigt, som det rent faktisk skete,” siger Jeppe Kofod under samrådet.
Jeppe Kofod forklarer, at der har været udarbejdet konkrete evakueringsplaner i hvert fald siden medio april i år:
Jeg orienterede i Udenrigspolitisk Nævn 21. april om disse planer
“Der har været udarbejdet evakueringsplaner meget længe. Jeg orienterede i Udenrigspolitisk Nævn 21. april om disse planer,” forklarer Jeppe Kofod under samrådet.
Udenrigsministeren oplyser, at det blandt andet blev besluttet, at den danske ambassade skulle flyttes til et mere sikkert sted i den grønne zone, og med langt færre ansatte.
“Jeg orienterede 25. juni Udenrigspolitisk Nævn om processen,” forklarer Jeppe Kofod.
Han oplyser, at Danmark fik de første ansøgninger fra afghanske tolke om hjælp til evakuering i slutningen af juni. Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede 9. august, at det var mindre sandsynligt , at Taliban ville overtage magten i Afghanistan inden årets udgang.
Natten til den 15. august evakuerede Udenrigsministeriet ansatte fra ambassaden til lufthavnen i Kabul.
Danmark fik de første lokalansatte ud 18. august, og de sidste ud 19. august. Til sammenligning fik Norge først deres afghanske ansatte ud senere.
“Vi kan være stolte af vores evakueringsindsats. Vi har evakueret 150 afghanere, der har været knyttet til Nato og EU. Vores evakueringsindsats er også blevet anerkendt internationalt,” understreger Jeppe Kofod.
Forsvarsminister Trine Bramsen fortæller under samrådet, at den sidste danske soldat forlod Afghanistan 22. juni 2021. Og at den første soldat var tilbage i Afghanistan 15. august.
Hun oplyser, at det 13. august blev det besluttet, at sende militære fly til Tyrkiet for - hvis det blev nødvendigt - at bistå den danske ambassade med evakueringen.
Og alene af den grund lykkedes det natten til mandag den danske indsatsstyrke at lande et militært Hercules-fly i Kabul Lufthavn. Altså på et tidspunkt, hvor civil flyvning ikke længere kunne lade sig gøre.
“Den hurtige danske indsats har fået bred anerkendelse. Stor ros til danske soldater og myndigheder, som har deltaget i indsatsen,” understreger Trine Bramsen under samrådet.
Den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, kræver under samrådet svar på, om der lå indberetninger eller andet, som Folketinget ikke har hørt om:
Spørgsmålet er om der lå noget, som vi ikke har hørt om
“For os handler det om de tre kritiske uger inden Kabul faldt. Havde regeringen grundlag for at reagere hurtigere? Blev ministrene på den ene eller anden måde orienteret om, at Kabul kunne falde hurtigere? Spørgsmålet er om der lå noget, som vi ikke har hørt om,” spørger Lidegaard.
Den konservative udenrigsordfører, Marcus Knuth, kræver forsvarsministeren afsat:
“Vi fik intet at vide om de advarsler som vores styrkechef kom med. Disse advarsler fik vi i Folketinget intet at vide om.”
Knuth mener, at forsvarsministeren ikke har levet op til sin pligt til at oplyse Folketinget i tilstrækkelig grad, og at ministeren heller ikke har sat sig tilstrækkeligt ind i sagen. Af samme årsag bør ministeren træde tilbage.
Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen spørger, hvorfor regeringen ikke kom i gang med at evakuere tidligere:
“Hvorfor kom man ikke i gang tidligere? Der lå advarende ugerapporter, der ligger sikkert flere advarsler i indberetninger, men der var også en række partier, heriblandt Venstre, der i juli måned sagde: “Lad os nu komme i gang”. Hvorfor valgte man i regeringen ikke at foretage sig noget? Var det fordi man var på ferie? Eller var det fordi, man ikke havde lyst?”
Jeppe Kofod svarer Michael Aastrup Jensen, at regeringen ikke havde bedre viden:
“Vi har ikke haft bedre viden. Det er også svar til Michael Aastrup. Men vi har sat en meget grundig kortlægning i gang - med deltagelse af en ekstern referencegruppe.”
Udenrigsministeren understreger over for den konservative Marcus Knuth, at han ikke er blevet præsenteret for ugerapporterne:
Jeg er ikke selv blevet præsenteret de her styrkerapporter, som du spørger til
“Ugerapporterne fra styrkechefen er tilgået ambassaden. Jeg er ikke selv blevet præsenteret de her styrkerapporter, som du spørger til.”
Til Aastrup forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod, at man ikke som ene land ville lukke ambassaden ned:
“Vi lukkede ikke ambassaden ned tidligere, fordi vi ikke som ene land i Nato-kredsen - i koalitionen - ville lukke ned. Vi ville ikke stikke halen mellem benene. Havde vi vidst mere, så havde vi selvfølgelig handlet anderledes.”
Trine Bramsen citerer under samrådet fra en sjælden offentlig tilkendegivelse fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE):
“Det var ikke en overraskelse, at Kabul faldt, men hastigheden kom bag på os. Det har vist sig at vores vurdering var for optimistisk.”
Bramsen forklarer, at regeringen støttede sig til FE’s vurdering, som blev fremlagt så sent som 9. august over for regering og partier:
“Det er helt naturligt, at regeringen støtter sig til FE. Det samme har skiftende regeringer,” forklarer Trine Bramsen, der - som udenrigsministeren - understreger, at hun ikke har fået ugerapporterne forelagt:
“Lidt om ugerapporterne. De viser en bekymrende udvikling, men ikke at Kabul ville falde. Ugerapporterne tilgår ikke mig, men de indgår i FE’s samlede vurderinger.”
Og senere:
Nej, jeg har ikke set disse ugerapporter
“Nej, jeg har ikke set disse ugerapporter.”
Bramsen forklarer også, at det helt op til lørdag den 13. august var planen alene at anvende civile fly til evakueringerne:
“Helt op til lørdag aften var det planen, at det var civile fly, der skulle evakuere. For at være på den sikre side besluttede vi, at lave en backup og have militære fly i Ankara.”
Hun understreger over for Markus Knuth, at amerikanerne helt til det sidste vurderede, at man “havde frem til i hvert fald 31. august”.
Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, tilsuttter sig kritikken fra højre side i salen, og vil gerne vide, hvorfor evakueringerne ikke kom i gang tidligere:
“Det er lykkedes at få rigtig mange ud. Så det er jeg glad for. Men hele sommeren bad jeg regeringen om at fremme det her.”
“Der skulle langt hurtigere været lavet en strategi for masseevakueringer. Hvorfor skete det ikke noget tidligere? I hvert fald uger tidligere, og måske også inden sommerferien,” lyder kritikken.
Jeppe Kofod svarer, at regeringen havde gjort det hele anderledes, hvis man havde vidst, hvor hurtigt også Kabul ville falde:
Det overraskende i sidste fase var, hvor hurtigt Kabul faldt som by
“Det overraskende i sidste fase var, hvor hurtigt Kabul faldt som by. Alle kunne se, at sikkerhedssituationen var uholdbar i Afghanistan, men derfra og til at stikke halen mellem benene og forlade vores projekter, og svigte kvinderne, er der langt. Men vi havde gjort det anderledes, hvis vi havde vidst bedre.”
Han understreger, at myndighederne har evakueret langt flere end det oprindeligt var planen:
“Sandheden er, at vi har evakueret langt flere end der var politisk enighed om 11. august. Enigheden om at evakuere ngo’ere og andre kom først, da Kabul faldt.”
Tidligere statsminister, nu løsgænger Lars Løkke Rasmussen, understreger - formentlig til stor irritation for De Konservative og Venstre - under samrådet, at man ikke “ensidigt” kan klandre danske myndigheder og S-regeringen for at have fejlvurderet situationen i Afghanistan. For alle involverede lande tog på samme måde fejl af situationen.
Flere partier i blå blok bebuder, at de vil indkalde både udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen til endnu et samråd. begrundelsen er, at der var afsat for kort tid til samrådet, der eller blev udvidet med godt 30 minuttter - fra halvanden time til to timer.
Kommentarer
Er de stupide eller evnesvage i Blå blok.
HVORFOR tror de, at Danmark ene af alle vestlige lande, skulle kunne gennemskue Kabuls hurtige fald ???
Danmark var dog et af de absolut første lande til at begynde evakueringen, da regeringen havde beordret fly stående parat i Pakistan.
Sagen udstiller i den grad Blå bloks manglende evner til at analysere en situation korrekt.
De var både stupide og inkompetente at høre på de blå i V og K i dag i begge samråd. De gik efter manden/kvinden, de lavede karaktermord med grove udsagn, der var helt ude i det blå. En minister er på 24/7 uanset, hvad hun/han laver, hvor og hvornår. Sådan er det for alle tidligere regeringer og sådan er det også nu. Evakueringen var succes, så fordi Trine B på turen mødte en fisker, der spurgte om ting vedrørende en sæl, hun nu hjælper ham med, det skulle være et problem, helt ærligt, keder de blå sig. Samråd er dyre, og det må ikke være dyrere at være dansker siger V jo, men de rutter da med samrådsudgifterne som ikke er nødvendige. De har fået svar, nye samråd vil give samme svar indtil evalueringen kan oplyse mere, så hvad er de to blå partiers mål i V og K ?? misundelse kort og godt. Skoene klemmer gevaldigt især hos Markus Knuth.
Selv Hans Engel, tidl. konservativ minister, siger der ikke er noget at komme efter, og at det bare er "kalkunjagt"
Skammeligt.
Ja det er skammeligt med deres "kalkunjagt" eller "heksejagt"
Mogens Jensen måtte gå af trods påstande fra "blå blok" om dit og dat
Nu skal Bramsen også gå af p.g.a. påstande om privat sejlads i HJV skibe???????