Ukraine-problemer i EL: Tager for anden gang kraftigt afstand fra partifælle

Tirsdag tog EL-leder afstand fra veteranen Chr. Juhl - onsdag tager hun kraftigt afstand fra udtalelser fra medlem af Hovedbestyrelsen
Ruslands krig mod Ukraine giver Enhedslisten - der er en sammenslutning af venstrefløjspartier, herunder Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) - problemer på flere fronter.

For anden gang denne uge tager partileder Mai Villadsen offentligt afstand til en partifælle. Tirsdag tog hun offentligt afstand fra partiveteranen Christian Juhl, der udtalte, at Ukraine også bærer sin del af skylden for, at Rusland nu angriber Ukraine.

“Ukraine har ført en ikkehensigtsmæssigt mindretalspolitik i den østlige del. Der har russerne fisket i rørt vande,” sagde han til Jyllands-Posten tidligt tirsdag.

"Jeg er uenig med Christian"

Mai Villadsen tog tirsdag morgen på Twitter afstand til Chr. Juhls udtalelse: 

Et overgreb på ukrainerne, er alene Putins ansvar

“Jeg er uenig med Christian Juhls udtalelser og analyse. Lad mig slå fast: Putin er en krigsforbryder, som har valgt en modbydelig invasion. Et overgreb på ukrainerne, er alene Putins ansvar. Det skal fordømmes og sanktioneres på den hårdeste måde. Det er Enhedslistens politik.”

placeholder
 

Onsdag morgen bakker formanden for Enhedslistens internationale udvalg, Michael Hertoft, der også er medlem af hovedbestyrelsen, op om Chr. Juhl. Til Jyllands-Posten siger han, at også han placerer en del af skylden for Ruslands krig mod Ukraine hos Ukraine:

Den stærkt nationalistiske regering i Kyiv gennemførte en meget restriktiv sprogpolitik

“Den stærkt nationalistiske regering i Kyiv gennemførte en meget restriktiv sprogpolitik over for de russisksprogede. Det var dét, der fremprovokerede den reaktion, hvor separatisterne i Østukraine brød ud og sagde: - Nu danner vi vores egne separatistiske områder i Luhansk og Donetsk.”

Og:

“Jeg bryder mig ikke om ordet skyld. Det var en langvarig politisk konflikt, hvor begge parter har været aggressivt fremtonende. Men det var det, fremprovokerede det.”

Samme Michael Hertoft siger også til Jyllands-Posten, at han ikke kan svare på om Ukraine faktisk er en nationalstat.

Sidst på formiddagen onsdag får det Mai Villadsen til offentligt at irettesætte Michael Hertoft:

Jeg tager den kraftigst mulige afstand fra de udtalelser

“Jeg tager den kraftigst mulige afstand fra de udtalelser. De er fuldstændig forkerte og de er på ingen måde Enhedslistens politik,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Og så er der også lige det med Nato

Undervejs har tidligere partileder i Enhedslisten, Pernille Skipper, og partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm, forsøgt at komme Mai Villadsen til undsætning.

I den forbindelse har begge på Twitter nævnt, at Enhedslisten principielt set arbejder på at få Danmark meldt ud af Nato, men altså ikke lige nu, men "på sigt".

For eksempel skriver Pernille Skipper tirsdag på Twitter, at Enhedslisten "er meget kritiske overfor NATO, oprustningen og ikke mindst forfejlede angrebskrige steder som Afghanistan og Irak. Men det giver ikke mening at melde Danmark ud af NATO i nuværende situation."

placeholder

 

Til Politiken siger Eva Flyvholm onsdag, at hun ikke er glad for Nato:

"Jeg synes ikke, det er tiden til at diskutere, om Danmark skulle være ude af Nato lige nu. Det, vi siger, er, at det er et langsigtet mål for os. Men lige nu handler det om, at det kan man altså ikke gøre i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i lige nu."

Meldinger, der ikke lige frem gør problemerne mindre for Mai Villadsen og Enhedslisten. For hvad er alternativet for Danmark til medlemskab af forsvarsalliancen Nato? Skal Danmark ene stat kunne forsvare sig over for et aggressivt og stærkt oprustet Rusland? Og hvis ikke, hvem skal Danmark så hælde sig til?

Spørgsmålene er mange. Ikke mindst på Twitter, hvor Enhedslisten er røget ind i en sand shitstorm.

Enhedslistens historie gør ikke shirtstormen mindre

Enhedslistens historie gør ikke shirtstormen mindre.

Enhedslisten blev nemlig dannet som et samarbejde mellem Venstresocialisterne (VS), Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og Socialistisk Arbejderparti (SAP) i 1989. To år efter blev listen omdannet til et egentligt parti. Samme år blev  Kommunistisk Arbejderparti optaget i Enhedslisten.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi gør det igen.

Tilbage omkring 1990 blev de første FN klimarapporter lagt på bordet med alvorlige advarsler mod, hvad der ventede os, hvis vi ikke ændrede adfærd. Og hvad gjorde vi? Vi gav den fuld gas mod den klimatiske afgrund i stedet for at reflektere og ændre adfærd. Først nu, hvor det sandsynlig er for sent, kommer der en lille smule halvhjertet handling.

Og nu gør vi det så igen.

I stedet for at reflekterer over situationen i Ukraine og hvorfor det er kommet så vidt, ikke mindst vores egen rolle gennem de seneste 30 år efter murens fald, giver vi den igen fuld gas uden omtanke. Total bundgas med hurtigt vedtagende nye svimlende forsvars budgetter bakket op med bragende klapsalver og samlet enighed gennem stort set hele det politiske spektrum. Igen sætter vi kurs mod afgrunden med gaspedalen helt i bund.

Såvel klimakatastrofen som krigssituationen kunne være undgået gennem rettidig omtanke og refleksion.

Men vi er, hvor vi er og som almindelig borger kan man ikke gøre meget andet end at spænde sikkerhedsselen – Selv om det ikke nytter meget i forhold til det scenarie, der venter os forude. Som almindelig borger er man magtesløs mod det her.

”Don’t look up” Passer fint til klimakatastrofen. Men den kan føres direkte over på det her krigsscenarie.

Vi mennesker er for kloge til at være dumme og for dumme til at være kloge.

Om hundrede år er vores verden overtaget af maskiner styret af kunstig intelligens. Det bliver den næste og sidste ”Don’t look up” dumhed mennesket udfører.

”Jeg vil dø fredeligt i min søvn som min bedstefar. Ikke i rædsel som hans passagerer.”

Jack Handy, Amerikansk Humorist

Man kan ikke give et like på Pio, så det kommer her: Hørt!

Man kan ikke give et like på Pio, så det kommer her: Hørt!

Når først tanks ruller og missilerne flyver, er tiden til at forsvare sig. Hvordan afhjælper refleksion krigen i Ukraine ?

Når først tanks ruller og missilerne flyver, er tiden til at forsvare sig. Hvordan afhjælper refleksion krigen i Ukraine ?

I think what they meant, is to both reflect on Danish actions, and of course help Ukraine too. With obvious urgency given to helping Ukraine.

Enhedslisten er et sammenrend af forskellige kommunister. Det kan ikke undre, at de ikke kan blive enige om ret meget andet, end være uenige med alle andre.

EL er ikke et "sammenrend af forskellige kommunister". Det er et parti bestående af forskellige socialistiske grupper, men heller ikke Socialdemokratiet består af folk der er 100 procent enige i alt. Vi har jo set hvordan medlemmer af S har forladt partiet til fordel for fx DF eller NB, har undsagt statsministerens afvisning af at lovgive mod omskæring af drengebørn, selvom hun tidligere har været imod det. Du finder ikke et eneste parti der ikke har eller har haft folk der er uenige med partilinjen, heller ikke hos S,SF, EL eller Radikale Venstre.
At postulere at EL ikke kan være andet end uenige med alle andre, er derfor noget værre vås.

Arne, nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men hvis du læser sidste afsnit i artiklen, og ellers kan huske tilbage i historien, så vil det nok lysne for dig.
Enhedslisten blev nemlig dannet som et samarbejde mellem Venstresocialisterne (VS), Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og Socialistisk Arbejderparti (SAP) i 1989. To år efter blev listen omdannet til et egentligt parti. Samme år blev Kommunistisk Arbejderparti optaget i Enhedslisten.

Kære Hans!
Du har fuldstændig ret i din kommentar omkring hvordan blev Ø dannet. Men der er gået mange år siden da, og en lang række ikke-kommunister stemmer for og arbejder i dag i Enhedslisten.
Det er der mange årsager til, f.eks. at liste Ø var det eneste parti som stemte imod den børnefjendlige Folkeskolereform i 2013, eller at Ø tilsyneladende er det eneste parti som tager klimakatastrofen alvorligt.
Så tillad mig at ønske dig et rigtig hjerteligt velkommen til år 2022.

Det er faktisk ret komisk, for når det handler om at skelne mellem godt og ondt i selv helt oplagte spørgsmål, er EL-folkene meget ofte fuldstændig hjælpeløse, og stavrer afsted i tilfældige retninger på usikre ben.

De yngre kvinder, som længe har været Enhedsistens ansigt udadtil, ser dog ud til i det mindste at have en fornemmelse for, hvad der sælger, og navnlig hvad der ikke gør. Og også hvornår det skifter.

Det var vist en meget præcis beskrivelse af de faktiske forhold i jernindustrien.

Det var vist en meget præcis beskrivelse af de faktiske forhold i jernindustrien.

Det var vist en meget præcis beskrivelse af de faktiske forhold i jernindustrien.

Komunister eller ej - Enhedslisten er i hvert fald et sammenrend af flere forskellige vensttre-snoede personager - som, for mig at se, har i hvert fald disse fællestræk:

De er nok socialister - mere end kommunister. Men ingen af dem ville drømme om, at ændre det danske samfund til et socialistisk land - som de socialistiske lande vi kender idag! Ingen af dem vil bytte med hverken Polen, Estlan, Letland, Littauen, Ukraine (med eller uden russere), Rumænien eller andre velfærds-socialistiske lande. For så slet ikke at tale om Kina, Cuba eller Nord-Korea, som bygger på de mere oprindelige socialistiske teser.

Enhedslisten er et sammenrend, bygget på aftaler om, at finde et fælles socialistisk ståsted - til venstre for SF - men uden at dybere indre sammenhæng.

Og - helt som det er traditionen i de "rigtige socialisttiske styrer - så er der selvfølgelig en "Kæft-Trit- Og-Retning"-kultur. Den valgte leder har altid ret - og det socialistiske fællesskab, bygget på de mange individers fælles overbevisninger, som kan udmøntes på forskellige måder, bestemt ikke kan tolerere nogen so helst slinger i valsen.

Putin misbruger sin magt til at tvinge sit folk i krig - og stakkles dem, som bare tænker eller drømmer andre tanker! Og sammenrendets leder Mai Villadsen har nu sat hegnspælene på plads! Her er der hverken højt til loftet eller plads til personlige meninger! Min mening er partiets mening - og dem som ikke er enige, hører ikke til hos os!

Demokrati er jo en sær størrelse! Men de færreste kommunistiske og/eller socialistiske lande, kan vist fremvise noget, som bare bygger på en lille skygge af demokrati! Så selvfølgelig er det selvfølgelig ikke tilladt Enhdedslistens medlemmer , at have andre meninger om vejen og metoderne til det frie socialistiske fællesskab! Enhedslisten bygger ikke på ægte socialistme men på Enheds-vælde. Eller Enevælde. Når jeg siger det, så skal det være sådan! - socialistik idealisme eller ej.

Komunister eller ej - Enhedslisten er i hvert fald et sammenrend af flere forskellige vensttre-snoede personager - som, for mig at se, har i hvert fald disse fællestræk:

De er nok socialister - mere end kommunister. Men ingen af dem ville drømme om, at ændre det danske samfund til et socialistisk land - som de socialistiske lande vi kender idag! Ingen af dem vil bytte med hverken Polen, Estlan, Letland, Littauen, Ukraine (med eller uden russere), Rumænien eller andre velfærds-socialistiske lande. For så slet ikke at tale om Kina, Cuba eller Nord-Korea, som bygger på de mere oprindelige socialistiske teser.

Enhedslisten er et sammenrend, bygget på aftaler om, at finde et fælles socialistisk ståsted - til venstre for SF - men uden at dybere indre sammenhæng.

Og - helt som det er traditionen i de "rigtige socialisttiske styrer - så er der selvfølgelig en "Kæft-Trit- Og-Retning"-kultur. Den valgte leder har altid ret - og det socialistiske fællesskab, bygget på de mange individers fælles overbevisninger, som kan udmøntes på forskellige måder, bestemt ikke kan tolerere nogen so helst slinger i valsen.

Putin misbruger sin magt til at tvinge sit folk i krig - og stakkles dem, som bare tænker eller drømmer andre tanker! Og sammenrendets leder Mai Villadsen har nu sat hegnspælene på plads! Her er der hverken højt til loftet eller plads til personlige meninger! Min mening er partiets mening - og dem som ikke er enige, hører ikke til hos os!

Demokrati er jo en sær størrelse! Men de færreste kommunistiske og/eller socialistiske lande, kan vist fremvise noget, som bare bygger på en lille skygge af demokrati! Så selvfølgelig er det selvfølgelig ikke tilladt Enhdedslistens medlemmer , at have andre meninger om vejen og metoderne til det frie socialistiske fællesskab! Enhedslisten bygger ikke på ægte socialistme men på Enheds-vælde. Eller Enevælde. Når jeg siger det, så skal det være sådan! - socialistik idealisme eller ej.

Selv i DKP havde man den såkaldte demokratiske centralisme der netop tillod forskellige holdninger til aktuelle forhold. Det ser dog ud til at man har sløjfet den mulighed i EL, og i stedet bevidstløs gentager den med "Det er ikke partiets politik". Hvad der er partiets politik er ikke noget Mai Villadsen har eneret på, så indtil man hos EL fremviser et partiprogram hvor der står at man ikke også må kritisere Ukraine for visse af tingene uden at man skal bankes på plads,så vil jeg ihvert fald sige hvad der passer mig- derfor er jeg heller ikke medlem af EL,for så ville jeg blive smidt ud af partiet inden alt for lang tid, Når fhv.SAP'ere har så megen magt så de kan danne deres lille anti-russiske agenda, kolporteret af det forhold at SAP'erne er stærke modstandere af Rusland fordi det lykkedes for Stalin at få slået SAP-helten over alle helte, nemlig Trotskij, ihjel, noget som de aldrig har glemt, så er der noget der tyder på at partiet er ved at revne.

Det er en trist udvikling for EL som også farer forvirret rundt som den berømte elefant i en glasbutik når det drejer sig om at have en klar holdning tli medlemskabet af NATO. Det tyder på at partiet ledes af naive ungdommelige og uerfarne politikere. Men når vi har en gammel DKP'er som Dragsted og en lige så gammel DKP'er som den tidligere chefredaktør for Land og Folk, Frank Aaen, også begynder at dæmonisere Rusland og er ved at diffamere Putin, så tænker jeg på at når angrebene kommer så langt fra venstre at de rammer en i nakken,så er de altid fra højre. Ikke noget der fremmer lysen til at stemme på det parti næste gang.

Grundlaget for den uafhængige ukrainske nationalstat, går faktisk mere end 1000 år tilbage i tiden. Kijevrusriget opstod i 800-tallet og strakte sig over store dele af, hvad der i dag er Ukraine, Rusland og Belarus. Men centrum for riget var Kijev, denne samme by som i dag er Ukraines hovedstad.
.
Fejlagtigt mener (zar) Putin, at alene Rusland har haft indflydelse på den Ukrainske historie. Hertil kommer, at fx Polen, Slovakiet og Østrig mv. også har haft del i historien. Efter Sovjetunionens fald i 1991 fik Ukraine selvstændighed, hvor 90% af befolkningen stemte for.

Putin har aldrig accepteret Sovjetunionens fald, hvorfor psykopatens storhedsvanvid nu skal retfærdiggøre, at Ukraine bliver angrebet med krudt og kugler. Ukraine er et europæisk nærområde, hvilket retfærdiggør, at Danmark naturligvis skal yde hjælp på lige fod med vore omkringliggende lande. Møder Putin ikke væsentlig modstand i Ukraine, kan Bornholm måske blive det næste skridt at tage.

Hovedbestyrelsesmedlemmer Mikael Hertoft erklærede i JP, at der “skal to til at føre krig”.

Folketinget vedtager ny samtykkelov
17. december 2020
Et enigt Folketing har i dag vedtaget ny lovgivning, der indfører en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse. Samtidig lancerer regeringen en række tiltag, der forbedrer forholdene for voldtægtsofre og skal forebygge voldtægt.

I sensommeren blev regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten enige om at indføre en ny samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse. Et enigt Folketing har i dag stemt for regeringens lovforslag, som indebærer, at det fra årsskiftet vil være strafbart at have samleje med en person, der ikke samtykker. I dag vil der ikke nødvendigvis være tale om voldtægt i tilfælde, hvor en person siger nej til sex. Efter den gældende voldtægtsbestemmelse karakteriseres det nemlig som voldtægt, hvis gerningsmanden f.eks. har brugt vold eller trusler om vold, eller hvis offeret har været i en tilstand, hvor vedkommende har været ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Hovedbestyrelsesmedlemmer Mikael Hertoft erklærede i JP, at der “skal to til at føre krig”.

Der “skal to til at gennemføre et samleje”.
Der “skal to til at gennemføre en voldtægt”

Der “skal to til at bombe en hovedstad”.
Der “skal to til at jage kvinder og børn på flugt”
Der “skal to til at udrydde mændene i Ukraine”.

Hvor er samtykke-erklæringerne hr. Michael Hertoft?

I krig og kærlighed gælder alle kneb!

Men det er slut hr. Michael Hertoft!

Vi lever nu i civiliserede tider, gennemført af kvinderne i Enhedslisten.

Der skal ikke mere “to til hustruvold.”
Der skal ikke mere “to til børnemishandling”.

Danmark er blevet et civiliseret samfund.

Et foregangsland for mandsdominerede samfund a la Putins Rusland og Trumps USA.

Kvinder lægger sig ikke mere ned, ruller rundt.

Kvinder styrer. Og derfor burde alle kvindelige partiformænd i Danmark tage på tur til Moskva og fortælle om den civiliserede samtykke-lov, der skaber de nye moderne samfund til fordel for kvinder og børn.

Putin trænger til en lære-streg, sammen med alle gammel-kommunisterne!

Kvinder og børn skal ikke på flugt hver gang forholdet knager og farmand blot bliver voldelig og spiller med musklerne!

Ingen kvinde har hidtil kunnet holde Putin ud. Alle hans børn er flygtet til vesten.

Samtykke er noget kvinder giver! Ellers må man leve som en ensom ulv. Som Putin!

Og de kan kun inddæmmes med våben. Politiet står for opgaven i Danmark, når et tilhold udstedes!

På internationalt plan udsteder NATO tilholdet!

Med mindre NATO foretrækker en Human samarbejdspolitik, som den danske regering førte over for Hitler fra 1940-43.

For anden gang i denne uge tager partileder Mai Villadsen offentligt afstand til en mandlig partifælle.

Når det kommer til vold og voldtægt udgør partileder Mai Villadsen et boldværk af rank imod fortidens mandsdominerede krigeriske samfunds-ideologier. Om den stærkestes magt. Individuelt som kollektivt!

At russiske soldater på grund af sociale medier deler Mai Villadsen synspunkter, bliver formodentlig den trædesten der forsvinder i mudderet for general Putin.

Sociale medier smadrede Capitol. Sociale medier smadrede Ottawa. Nu mangler vi blot at sociale medier smadrer Putin.

Russerne hader Putin. Især russiske kvinder!

Derfor kære Mai Villadsen, Pia Olsen Dyhr, Sofie Carsten Nielsen, Sophie Løhde og statsminister Mette Frederiksen.

Flyv nu over til Moskva og tal løs om samtykke, kærlighed, krig.

I krig og kærlighed gælder alle kneb!

Nej, vi lever i civiliserede samfund, hvor dialog og samtykke er afgørende!

Ikke muskler, våben og rige venner!

Der skal to til tango! To til vals!

Men kun en til voldtægt!
Men kun en til krigsforbrydelser!

Kun hos Enhedslisten gammelmandskommunister gives deres samtykke! Til Putins eskapader!

Kun kvinder kender den rette betydning af samtykke!

Og Putin har lang vej endnu!

Så rejs piger og før ordet! I har fat i den lange ende!

I krig og kærlighed gælder ikke alle kneb!

Mere omtanke og færre ord, tak.

En lang række påstande der ikke er verificerede på nogen måde. Lad mig blot slå ned på et par: De russiske kvinder hader Putin. Hvor ved du dog det fra? Har du nogen undersøgelse der bakker det op, eller er det kun noget du tror? Så er der den: Alle hans børn er flygtet til vesten - han har en datter som bor i Frankrig - hvad er det for andre børn der er flygtet til Vesten?
Endelg: "Kun hos Enhedslisten gammelmandskommunister gives deres samtykke! Til Putins eskapader!" Hvad er det dog for noget vrøvl? Igen løse pæåsande som du ikke er i stand til at verificere, og hvem er i øvrigt "gammelmandskommunisterne"? Et smat buzz-ord du har opfundet til lejligheden?

I det hele taget er der ingen ende på dit vrøvl og dine sammenblandinger af fup og fake news i øvrigt.

Det er svært at komme til orde her (moderator?).
Mai er på en noget ydmyg baggrund valgt som den næste, kønne talskvinde (nej nej, ikke leder) for Enhedslisten. Men hun ved så desperat meget mindre end Christian Juhl om denne konflikt og søger, som langt de fleste, de banale og enkle svar.

I Norge vandt mændene.

Rødt seier nei til å sende våpen
Høgre, KrF, Venstre og Frp støttar regjeringa sin politikk om å sende våpen til Ukraina. Rødt er førebels det einaste partiet som har sagt nei til å sende våpen.

– Men vi har sagt ja til å sende hjelmar, vestar, sambandsutstyr og medisinsk utstyr for å hjelpe Ukraina mot Russland sin grove folkerettsstridige invasjon, seier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Med knapp margin bestemte SVs landsstyre at de går imot å sende 2000 panservernraketter av typen M72 til Ukraina. Audun Lysbakken ønsket å sende våpen, men stiller seg bak beslutningen. Landsstyret i SV kunngjorde like over midnatt i går at partiet går imot å sende norske våpen til Ukraina, med 21 mot 18 stemmer.

Mandag kom regjeringen frem til at Norge donerer 2000 panservernvåpen til Ukraina av typen M72.

Norge har en restriktiv holdning til å sende våpen til land i krig, men regjeringen har gjort et unntak denne gangen slik at Ukraina skal kunne forsvare seg mot angrepet fra Russland. Det samme gjør en rekke andre land.

Herunder Sverige:

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har regeringen fattat beslut om flera stödpaket till Ukraina. Det handlar både om militärt och humanitärt stöd och omfattar hundratals miljoner kronor.
Sverige har gett bistånd och stöd till Ukraina även tidigare. Därtill har Försvarsmakten utbildat Ukrainas militär sedan 2015 genom operation Unifier.

Efter att Ryssland inledde den fullskaliga invasionen den 24 februari har flera nya tillskott aviserats.

Militärt stöd
Den 27 februari meddelade regeringen att Sverige ska skicka militär utrustning, inklusive vapen, till Ukraina. Ett liknande beslut har inte fattats sedan finska vinterkriget 1939.

Det handlar om utrustning värd cirka 400 miljoner kronor.

5 000 pansarskott (Pansarskott 86)
5 000 skyddsvästar
5 000 hjälmar
135 000 fältransoner
Utöver materielet har man beslutat att stödja Ukrainas militär med 500 miljoner kronor.

I Sverige går dei same spenningane tvers gjennom Vänsterpartiet, som er SV sitt svenske «søsterparti».

Partileiar Mehrnoosh «Nooshi» Dadgostar har kalla inn til ekstraordinært møte i dag for å lande spørsmålet etter at det har vore mykje fram og tilbake.

I Danmark har Socialistisk Folkeparti (SF) sagt ja til å støtte Ukraina med våpen.

Det var måndag ettermiddag at den norske regjeringa vedtok å tilby Ukraina våpenstøtte. Fram til det ville regjeringa berre sende forsvarsmateriell som hjelmar og skotsikre vestar. Samtidig har fleire naboland, som Sverige, Danmark og Finland, sagt ja til å sende våpen.

– Vi legg oss dermed på same linje som nære allierte og dei andre nordiske landa, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Finlands premierminister Sanna Marin oplyste på et pressemøde mandag, at Finland også sender både våben og ammunition til Ukraine,

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz’ historiske tale i den tyske Forbundsdag søndag den 27. februar 2022. Han siger blandt andet:
"Den 24. februar 2022 er et vendepunkt i vores kontinents historie. Med angrebet på Ukraine har den russiske præsident Putin koldblodigt startet en angrebskrig. Alene af én grund: Det ukrainske folks frihed udstiller hans eget undertrykkende regime. Det er umenneskeligt. Det er et brud på international lov. Der er intet og ingen, der kan retfærdiggøre det. De frygtelige billeder fra Kijev, Kharkiv, Odessa og Mariupol viser Putins fuldstændige skruppelløshed. Den rystende uretfærdighed, smerten i det ukrainske folk - det påvirker os alle meget dybt. [...] Krigen er en katastrofe for Ukraine. Men den vil også vise sig at være en katastrofe for Rusland.

Mai Villadsen er kommet i fint selskab. Hun er på politisk linje med:

1. SPDer og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz.
2. Sveriges statsminister socialdemokraten Magdalena Andersson.
3. Finlands statsminister socialdemokraten Sanna Marin.
4. Norges statsminister arbeiderpartilederen Jonas Gahr Støre.

For alle fire lande er der tale om en kovending i forhold til fædrelandets normale håndtering af krig i verden.

Putin er i chok! Selv over Enhedslistens udmelding.

Kvinder gør en forskel selv i international sikkerhedspolitik!

Merkel er afløst af:

Ursula Gertrud von der Leyen er en tysk politiker, der repræsenterer CDU og som fra d. 17. december 2013 var landets forsvarsminister i regeringerne Angela Merkel III og Angela Merkel IV. Von der Leyen blev den 2. juli 2019 nomineret til at være formand for EU-kommissionen fra 2019 til 2024. Von der Leyen har et indgående kendskab til Putins politiske håndværk og tankemåde.

Aldrig har så mange kvinder haft så stor betydning for det storpolitiske slutprodukt!

Moderfølelse, solidaritet og handlekraft!

Lad os håbe at de danske partiledere incl. Mai Villadsen sammen med alle de nordiske og europæiske partiledere har evnet at gennemskue Putinismen og dens væsen.

Det svage køn mod det stærke køn.

De veluddannede piger mod slagmarkens soldater.

Økonomer mod kanoner!

Spørgsmålet er om Putin tyr til atommissiler.

De styres af gammelkommunistiske mænd!

Men måske har deres døtre læst på universitetet.

Og de når i tide at tænke på børnebørnene.

Putin har kun børnebørn i Holland og i Tyskland.

En tredje verdenskrig der stoppes af kvinder!

Aksel Jensen, jeg har bedt redaktionen på Pio om at finde en mulighed for at begrænse dine "alenlange" vrøvlede indlæg, evt. ved at kommentarer kun må indeholde et begrænset antal tegn, som er indført andre steder.

Det er sandt, at Kiev-regeringen ikke har gjort noget for at imødekomme mindretallene. Det er også sandt, at det ikke er en undskyldning for at starte en krig. Så hvorfor er det et problem, at Enhedslisten taler om begge dele?

Begrundelsen til den særlige militæroperation i Ukraine, har en lang forhistorie der går på at NATO har brudt løftet til Rusland om NATOs udvidelse mod øst. Deg kan jeg godt forstå at russerne ikke bryder sig om. At man ensidigt i Vesten vælger kun at se på den aktuelle situation i stedet for at acceptere Ruslands bekymring og undlade at være nedladende over for en stormagt som Rusland, så har Vesten et stort ansvar for at optrappe situationen. Men at USA handler som det gør, skyldes flere ting: 1. Biden vil gerne genvælges, derfor sanktionerer han at der sendes mere militært isenkram til Ukraine og derved får han støtte fra våbenlobbyen til genvalget 2.Biden indgår en aftale med levering af olie og gas - det gavner også USAs industri - endnu et godt træk for at blive genvalgt - i det hele taget er det smart af ham,og Vesten hopper i med begge ben. Så er der udtalelsen i Polen. Han tager ikke afstand fra sit vrøvl, men gør det tli noget han blot mente "personligt". Det fratager hans regering for noget ansvar, samtidig med at den alligevel bifalder hans synspunkter uden at Russerne kan føle sig voldsomt generet af det. Det er storpolitik når det er værst. Og de sædvanlige klakører, også her i landet - labber det i sig for at virke "stærke" for at kunne spise kirsebær med de store. Det er som musen og elefanten der går over en bro. Så siger musen: "Gud, hvor vi gungrer".

Det eneste vi opnår ved at sende våben til Ukraine er, at der kommer til at dø endnu flere. Vinde krigen gør de det ikke muligt. Ukraine kan ikke vinde en krig mod Rusland - Det ved vi godt. Vi gør det bare for at dulme vores dårlige samvittighed over det er kommet så vidt. For vi har vores andel af skylden ved at lokke Ukraine med NATO og EU medlemskab. Helt uden at tænke konsekvenserne og realiteterne til ende. Hvis det her skal have en bare nogenlunde ende, vil Ukraine komme til at stå som en neutral stat som bufferzone mellem Rusland og NATO - Den såkaldte Finlandsløsning. Finland har siden 2. verdenskrig udviklet sig som et meget velfungerende og velhavende demokrati. Uden at være medlem af NATO og i mange år uden for EU. Den vej kan Ukraine også gå. Den vej burde Ukraine måske være gået før det kom så vidt som krig. Og et medlemskab af EU vil ikke være muligt nu, hvor en krig er brudt ud. Måske en gang ude i fremtiden kan det komme på tale. Og at Finland bliver medlem af NATO kan skabe store udfordringer, som vi måske ikke ønsker os. Heller ikke finnerne.

Men det vil vi helst ikke tale om. Klap nu lige hesten og lad os tænke os rigtig godt om før vi brager løs.

Det gør ikke ondt at tænke sig om. Man kan faktisk blive klogere af det. Også inde på Christiansborg.

Annonce